24.03.2022-15:42 (Son Güncelleme:24.03.2022-15:42)

Sahurda ezan okunurken su içilir mi?

Mübarek Ramazan ayı için geri sayım başladı. Müslümanlar oruç ayı için hazırlıklarına devam ederken merak edilen sorular da gündeme geldi. Birçok kişi Ramazan'da ezan okunurken su içilir mi? Sorusuna yanıt aramaya başladı.

Mübarek Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Müslümanlar bu mübarek ay için geri sayım yaparken, merak edilen sorulara da yanıt aranmaya başladı. Birçok kişinin merak ettiği sorular arasında, Ramazan ayında ezan okunurken su içilir mi? İmsak vaktine kadar yemek yenilir mi? Gibi sorular yer aldı. Bu soruların yanıtını öğrenmek isteyen inananlar araştırmalara başladı. 11 ayın sultanı Ramazan ayına sayılı günler kala, inananlar bu mübarek ayı karşılamanın telaşı içine girdi. İbadetlerini düzgün bir şekilde yerine getirmek isteyen binlerce Müslüman, bilmedikleri konuları araştırarak akıllarındaki sorulara yanıt arıyor.

Ramazan ayında sahur vaktinden imsak vaktine kadar yemek yenir mi? Ezan okunurken su içebilir miyiz? Gibi sorular sıkça sorulan ve yanıt aranan sorular olarak gündeme oturdu.


Müslüman aleminin oruç tutacağı ve ibadetlerini yetime getireceği mübarek Ramazan ayında merak edilen konuların cevapları Kur'an-ı Kerim'de yer alıyor. Ramazan ayında orucun ne zaman başlayacağı ve ne zaman biteceği Bakara Suresinde (2/187) şu sözlerle açıklanmıştır;

"Ramazan gecelerinde şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tamamlayın."

İmsak vakti oruca başlama vaktini gösterir. İmsak vakti, gecenin bittiği, yatsı namazı vaktinin sona erip sabah namazı vaktinin başladığı zamandır. Ezan da imsak vakti ile birlikte okunur. Buna göre ezan başladığı anda yiyip içmeyi bırakmak gerekmektedir. Ezan başladığı anda ağızda bulunan lokma yutulabilir, bu konuda bir sorun yoktur.

Sahur yemeği nedir?

Sahur yemeği, oruç tutmaya niyet etmiş kişilerin imsak vaktinden önce yedikleri yemeğe verilen isimdir. Peygamber efendimiz de oruç tutacağı zaman sahura kalkmıştır. Peygamber efendimiz, sahur yemeğinde bereket olduğunu vurgulamıştır. Bunun ışığında sahura kalkmak sünnet olarak değerlendirilir.

Din alimleri, sahura kalkmanın oruç tutan kişiye maddi ve manevi olarak güç verdiğini belirtmişlerdir. Oruç tutan kişi seher vakti uyanıktır ve bu zamanı dua ederek geçirir.

Sahurda yemek yiyen bir kişi, ezan okunduğu sırada yiyip içmeye devam ederse bu o kişinin orucunu bozar. Bu nedenle imsak vaktine kadar yiyip içme işlerini halletmek gerekir. Ezan okunduğu esnada hiçbir şey yememek gerekir. Ezan okunurken ağızda bulunan lokma yutulabilir ancak su içilmemelidir. Kişi ezan okunduğu esnada su içerse orucu kazaya düşer.

İmsak vakti ezan okunma zamanından önce girmiş olabilir. Takvimlerde belirtilen imsak vaktin uymak gerekir. İmsak vakti girdiği halde ezan okunmamış olsa dahi yiyip içme işlemini durdurmak gerekir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr