23.10.2024-14:29 (Son Güncelleme:23.10.2024-14:29)

SAHA EXPO: Savunma ve Güvenlikte Derin Teknolojiler

Türkiye'nin savunma sanayisi ve teknolojilerindeki ilerleme SAHA EXPO'da tartışıldı.

Savunma ve Güvenlik Alanındaki Derin Teknolojiler SAHA EXPO'da Tartışıldı

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, Türkiye'nin savunma sanayisi ve teknoloji alanındaki hızlı ilerlemesiyle dönüşüm sürecinin merkezinde yer almayı hedeflediklerini vurguladı.

SAHA EXPO Fuarı'nda Panele Katılım

Türkiye'nin en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul'un düzenlediği SAHA EXPO, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve çeşitli bakanlıkların desteğiyle gerçekleştiriliyor. Fuarın 2. gününde ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımıyla "Savunma ve Güvenlik Alanında Derin Teknoloji Devrimine Liderlik" adlı bir panel yapıldı.

Derin Teknolojinin Önemi

Bayraktar, konuşmasında derin teknolojilerin savunma ve güvenlik alanında meydana getirdiği değişikliklerin önemine değinerek, bu devrimin NATO'nun stratejik önceliklerini yeniden şekillendireceğini belirtti. Türkiye'nin bu süreçteki rolü ve fırsatları hakkında şöyle konuştu:

"Türkiye, savunma sanayisi ve teknoloji alanlarındaki hızlı ilerlemesiyle bu dönüşüm sürecinin kalbinde yer almaya hazır. İnovasyon Fonu ve diğer girişimlerle, Türkiye'nin teknolojik yeteneklerini ön plana çıkararak uluslararası güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacağız."

Küçük Cihazlar, Büyük Değişimler Yaratıyor

Bayraktar, Türkiye'deki savunma şirketlerinin sayısının 20 yıl önce 17 iken bugün 3 bin 500'e ulaştığını ifade etti. Ayrıca, savunma sanayisindeki ihracat rakamlarının 250 milyon dolardan 5,5 milyar dolara yükseldiğini ve bu yıl SAHA EXPO'da 6,2 milyar dolarlık sözleşme imzalandığını duyurdu.

Baykar'ın insansız savaş jetleri gibi birçok yenilikçi projeye imza atıldığını belirten Bayraktar, küçük ama etkili teknolojilerin savaş dinamiklerini değiştirebilecek potansiyele sahip olduğunu kaydetti.

Yenilikçi Teknolojilerin Arka Planı

Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşleri Genel Müdürü Basat Öztürk, başarılı yenilikçi teknolojilerin büyük yatırımlardan ve ciddi bir çaba gerektirdiğini vurguladı. Öztürk, "Hiçbir teknoloji tek başına başarılı olamaz, arkasında güçlü bir strateji ve vizyon olmalıdır." şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Uluslararası İşbirliğinin Önemi

NATO İnovasyon, Hibrit ve Siberden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Charles Ellermann-Kingombe, Türkiye'nin savunma teknolojilerinin geleceğini şekillendirme konusundaki rolünün kritik olduğuna dikkat çekti. Ellermann-Kingombe, bu tür uluslararası platformların işbirliği teşvik ettiğini ve Türkiye'nin savunma ve havacılık alanındaki katkılarının önemini vurguladı.

Bu etkinlik, Türkiye'nin savunma ve güvenlik alanındaki yenilikçi yaklaşımlarını ve uluslararası işbirliklerini güçlendirmeyi hedefliyor.

Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde organize edilen, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının desteklediği, Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı 2. gününde panellerle devam ediyor. Bu kapsamda, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın (sol 6) katılımıyla "Savunma ve Güvenlik Alanında Derin Teknoloji Devrimine Liderlik" konulu panel gerçekleştirildi. SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar (sol 5), Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşleri Genel Müdürü Basat Öztürk (sağ 3) ve NATO İnovasyon, Hibrit ve Siberden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Charles Ellermann-Kingombe de (sağ 4) panele katıldı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr