23.05.2022-14:06 (Son Güncelleme:23.05.2022-14:06)

Sağlık çalışanlarına yıpranma payı kimleri kapsıyor? Sağlık çalışanlarına yıpranma payı yasası detayları

Son günlerde en çok konuşulan konulardan biri de yıpranma payı oldu. Yeni torba yasayla gündeme gelen yıpranma payı sisteminin sağlık çalışanlarında kimleri kapsadığı hakkında detaylar merak edilmeye başladı. İşte, sağlık çalışanlarına yıpranma payı yasası detayları..

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan yeni torba yasanın içeriğinde bulunan mesleklerin yıpranma paylarına ilişkin madden, son günlerde yeniden gündeme geldi. Şuan için 18 ayrı meslek grubunu kapsayan yıpranma payını sağlık çalışanlarında kimleri kapsadığı büyük merak konusu oldu.

Meclise sunulan torba yasanın içeriğinde özellikle sağlık çalışanlarıyla ilgili hazırlanan yıpranma payına ilişkin yeni kanun teklifi sağlıkçılara yeni haklar da getiriyor. Çalışma koşullarının ağırlığından dolayı mesleklerinden daha erken emekli olma hakkını sağlayan yıpranma payı 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde 'fiili hizmet zammı' olarak geçiyor. Meslekteki çalışma koşullarının ağırlığından dolayı diğer mesleklere nazaran daha çok efor sarf edilmesi diğer mesleklerden daha fala yıpranılmasına neden olduğu için bu mesleklere maruz kalanların diğerlerine göre erken emekli olunması amaçlanıyor.


Sağlık çalışanlarının uzun yıllar mücadele de bulunduğu yıpranma hakkı 2018 yılında kanunla çıkarıldı. Kanunda yapılan yeni düzenlemeler ise yeni torba yasa teklifiyle Meclis'e sunuldu. Kanunda yer alan maddelere göre sağlıkçılar çalıştıkları her 1 yıl için sigorta sürelerine 60 gün daha eklenmesi hakkında sahip olurken bu eklenen sürelerin yarısının da yaş haddinde indirileceği belirtiliyor. Sağlık çalışanlarının bu haktan faydalanabilmeleri için 3 Ağustos 2018 yılı öncesinde en az 3600 gün çalışma yapmaları gerekiyor.

Sağlık çalışanlarına yıpranma payı kimlere kapsıyor?

Sağlık çalışanlarına tanınmış olan yıpranma haklarında tıbbi laboratuar ve patoloji teknikerleri, tıbbi laboratuar teknisyenleri, tıbbi görüntüleme teknisyenleri ve teknikerleri faydalanabiliyorlar. bu meslek gruplarında yer alan sağlık çalışanları 2018 yılından itibaren 10 yıl çalışılması durumunda yaş haddinden 300 gün, yani 10 ay süre indirilir.

Meclise sunulan torba yasa kapsamında ise sağlık çalışanlarına 60 günlük fiili hizmet sürelerine ilişkin bir sistem uygulanacak.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr