22.06.2020-11:05 (Son Güncelleme:22.06.2020-11:06)

Sağlığınız İçin Hareket Edin

Hepimiz yoğun iş temposunda kendimize fazla zaman ayıramayız. Özellikle masa başı bir işte çalışıyorsak hareket etmek daha zor olur. Az hareket ise belirli rahatsızlıklara neden olabilir. Hareketin bedenimiz için önemi ne? İşte detaylar...

Hareket etmek kas ve sinir sistemimiz için oldukça önemlidir. Bu yüzden gün içerisinde kısıtlı olabilecek hareketlerinize haftada 3-4 spor yaparak değerlendirmelisiniz.

HAFTADA 3-4 DEFA SPOR YAPIN

Sağlıksız beslenme ve hareket etmemek bedenimizde istenmeyen kilolara neden olur. Bunun sonucunda fazla kilo alır ve metabolizmanızın yavaşlaması gibi nedenlerle karşılaşabiliriz. Metabolizmamızın yavaşlamasından dolayı organlarımızda da olumsuz etkiler görebiliriz. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Bekler, uzun süre hareket etmemenin kas ve sinir sistemine oldukça zararlı olduğunu söyleyerek haftada 3-4 kez 30-60 dakika arasında spor yapmanın sağlığımız için olumlu olacağını söyledi. Açıklamalarına devam eden Bekler, "Fiziksel aktivite temel olarak kas ve iskelet sisteminin düzgünlüğünü sağlamanın yanı sıra kilo alımını önler, kalp ritmini düzenler, bağırsak fonksiyonlarını normalleştirir.

Akciğerin kapasitesini artırmak, kan akışını artırarak oksijenin tüm hücrelere dağılımını sağlamak, su, tuz ve mineral seviyesini dengelemek gibi faydalar sağlar. Fiziksel hareketsizlik aynı zamanda kötü beslenmeye de zemin hazırlayacağından obezite kaçınılmaz hale gelir. Buna bağlı olarak kardiyovasküler hastalıkların en önemlilerinden biri olan hipertansiyon riski artar. Hareketsiz kişilerde metabolizma yeterince aktif olamayacağı için organ sistemlerinde sağlıksız hücre toplulukları oluşması yani kanser gelişmesi de olası bir durum haline gelir. Şunu da unutmamak gerekir ki fiziksel hareketsizlik tüm dünyada ölüme neden olan risk faktörleri arasında üst sıralarda yer alır." dedi.

Hareketsiz yaşamın getirisi olan fazla kilolar eklemlere yüklenerek baskı oluşturur. Bu baskının da sırt-boyun, diz ağrılarına neden olabileceğini ifade eden Uzmanı Dr. Sedat Bekler, Fiziksel aktiviteyle kalp ritmi düzenlenir ve kalbin kan akışını artırarak kalp krizi riskini azaltır. Bunun dışında insülin salınımı ve şeker metabolizması üzerinde yapacağı olumlu etkilerle damar içinde oluşacak problemlerin önüne geçerek yine kardiyovasküler hastalık riskini azaltır. Aynı zamanda spor yapmak stres hormonlarını -dengesizliği hastalıkların en önemli tetikleyicilerinden biridir- düzenleyeceği için diğer birçok hastalığın da oluşumunun önüne geçer. Televizyon ve bilgisayar kullanımını günde en fazla 2 saat şeklinde sınırlandırmak gerekir. Bu aktiviteler yerine hafif tempolu koşu veya yürüyüş gibi zihin ve beden sağlığımız açısından faydalı aktiviteler yapılması tercih edilmelidir." açıklamasında bulundu.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr