Sabun nasıl yapılır? Sabun yapımında hangi malzemeler kullanılır? Evde sabun yapmanın püf noktaları
Temizlik denince akla ilk gelen ürün sabun olmaktadır. Günlük hayatta çok sık kullandığımız sabunlarda son zamanlarda evlerde yapılmaya başladı. Evde kendi sabununu yapmak isteyen kişilerde nasıl yapabileceklerini araştırmaya başladı. İşte evde sabun yapımının püf noktaları…
Sabun denince mis kokusu ve tertemiz bir his aklımıza gelmektedir. Temizlik için son derece önemli olan sabunlar mikroplardan da korunmanın ilk aşamasıdır. Vücut temizliğine dikkat edilememesi virüslerinde vücudumuza çabuk yerleşmesine neden olacaktır. Son zamanlarda eve sabun yapmak oldukça popüler bir hale dönüştü. Hem keyifli vakit geçirmek hem de mis gibi sabunlara sahip olmak artık çok kolay. İşte evde sabun yapımının püf noktaları…
Sabun yaparken nelere dikkat edilmelidir?
Sabun yapmak için farklı kimyasallar kullanılacağı için öncelikle önleminizi almanız gerekmektedir. Bunun için elinize bir eldiven giyebilirsiniz. Elinizin gözünüzle temas etmemesine de dikkat ediniz. Ayrıca ölçü için kullanacağınız kapları da günlük hayatta kullanmamalısınız. Şimdi hep birlikte sabun yapımına geçebiliriz.
Sabun yapımında hangi malzemeler kullanılır?
Sabun için ihtiyacının olan malzemeleri kolaylıkla bulabilirsiniz. Sabunun ana maddesi olan Sud kostik yani sodyum hidroksit kimyasal malzeme satan yerler ya da internetten kolayca bulunabilmektedir.
Sabun yapımı için malzemeler;
- Zeytinyağı (piyasadaki en uygun fiyatlı zeytinyağını alabilirsiniz)
- Su
- Termometre
- Sud kostik (Sodyum hidroksit)
- Sabunu koymak için kalıplar
- Çelik bir tencere
- Tahta bir kaşık
- Mikser
- Su bardağı
Sabun nasıl yapılır?
Tencerenizin içerisine 6 bardak su koymakla işe başlamalısınız. Daha sonra içerisine yavaş yavaş Sud kostik’ı ekleyerek karıştırınız. Burada tek seferde dökmemeye yavaş yavaş eklemeye dikkat etmelisiniz.
Su ve Sud kostik birleştiği durumda ortaya bir ısı çıkmaktadır ve bu çıkan ısının 40°C’ye kadar düşmesini beklemelisiniz.
Başka bir kap içerisinde de 3 bardak zeytinyağını yine 40°C olacak kadar ısıtmanız gerekmektedir.
Isıların istenilen dereceye ulaşması durumunda zeytinyağı ve sud kostik karışımını birleştirmeniz gerekmektedir.
Daha sonra bu karışımı 10 dakika kadar mikserin en düşük ayarından karıştırınız. Bu sırada karışımın üzerinize ya da cildinize gelmemesine dikkat etmelisiniz. 10 dakikanın ardından 2 dakika karar ara verip tekrar 10 dakika kadar çırpmaya devam edin.
Bu işlemin ardından karışımınız boz kıvamına ulaşacaktır. Burada karışımın sıcaklığının 40 derecin üstüne ya da altında olmamasına dikkat etmek gerekir. Bir iki derece sapmalar olması sorun olmayacaktır.
Bu işlemin ardından tencerenizin üzerine bir battaniye örtmeniz ve bu karışımı hiç açmadan 24 saat bekletmeniz gerekir. 24 saatin ardından bu karışımı kalıplarınıza dökerek 2 ya da 3 gün kadar bekletiniz.
Kalıplardan çıkarttığınız sabunları hava alacak bir şekilde dışarıda bekletiniz. Altından da hava alması için bir ızgara üzerine koyabilirsiniz. Sabunlarınızı bu şekilde 2 ay kadar bekletmeniz gerekmektedir. Üzerinde yer alan beyazlıklar tedirgin olmanız gereken bir nokta değildir.