11.12.2023-11:11 (Son Güncelleme:11.12.2023-17:44)

Sabahları yorgun uyanmak ve alarmlarınızı ertelemenin sebebi belli oldu! Meğer o hastalığın habercisiymiş!

Havaların kapanmasıyla birlikte vücudunuzda artan ağrılar, sabahları yataktan yorgun uyanıyorsanız bu hastalığınız olabilir. Deliksiz bir uyku çekenler buna rağmen bitkin bir şekilde uyanabiliyorsunuz. Uzmanlar bilhassa çok çalışan ve stres altındaki kişilere dikkat çekip uyarıda bulundu. Sabahları yorgun uyanıyorsanız bir hastalığınız olabilir.

Akşam uykularına dikkat ettiklerine rağmen yorgun bir şekilde uyananlar o günün verimsiz geçtiğini, mutsuz ve iş hayatında sıkıntılar yaşadıklarını ifade ediyor. Sıklıkla yaşanan bu sorun sonrası uzmana başvuranların sayısı da oldukça fazla. Yorgun uyanmak; günlük aktif yaşam, uzun çalışma saatleri ve stres kaynaklı olabileceği gibi herhangi bir hastalığın da habercisi olabilir. Sabahları yorgun ve mutsuz uyananlarda sık görülen hastalıklar...

Sabahları sırt ağrısı yaşıyorsanız dikkat!

Sabahları yorgun uyanma ile birlikte görülen sırt ağrıları fibromiyaljinin tipik belirtisidir. Bu sorunun sebebinin saptanması gerektiğini belirten uzmanlar, doktora başvurulmasını öneriyor.

Vitamin değerlerinize baktırın


D vitamini veya B 12 eksikliği de kişilerin yorgun ve gergin hissetmesine neden olabilir. Uzmanlar vücudu güçlendirmek için mineral ve takviye alınması yönünde uyarıda bulunuyor.

Sağlıklı beslenmelerinize özen gösterin

Gıda hassasiyetinin de uyku sorununa yol açtığını belirten uzmanlar, işlenmiş besinlerin gıda hassasiyetini azdırarak yorgunluğa yol açabileceğini belirtiyor.


Duygusal yorgunluk da bir etken

Depresyonda olan kişilerin diğerlerine oranla 4 kat daha fazla yorgunluk hissettiği ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar duygusal yükle güne başlayan kişilerin gerekli enerjiyi bulamadıklarını gösterdi.

Kan değerlerinize baktırdınız mı?

Halk arasında kansızlık olarak bilinen anemi hastalığından muzdarip kişilerin nefes darlığı ve göğüs ağrısı ile beraber yorgun uyandıklarına dikkat çeken uzmanlar, bu vatandaşların doktora görünmesi gerektiğini belirtti. Anemi hastalığı demir ve B12 vitamini ile tedavi edilebilmektedir. Bakliyat ve et tüketimi de bu soruna iyi gelmektedir.


Yorgunluk sebepleriniz bunlar olabilir

Her yorgunluk türünün uyku getirmeyeceğini ifade eden Kaliforniya Üniversitesi’nden Jennifer Martin, ağrılı ve sancılı durumların, metabolizmadan kaynaklanan rahatsızlıkların, anemi veya kronik hastalıklardan doğan yorgunluğun bu duruma yol açabileceğini belirtti. Hareketsiz bir yaşantısı olan kişiler günlük işlerini yaparken bile olması gerekenden daha yorgun hissedebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlıklı bir yetişkinin haftada ortalama 150 dakika fiziksel aktivite yapmasını öneriyor. Anksiyete ve depresyon uyku kalitesini önemli ölçüde etkiliyor. Bu rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar da uykusuzluğa yol açıyor veya derin uykuya geçilmesine engel olabilir.

Bol bol su tüketin. Susuz kalmak, metabolizmadaki pek çok faaliyetin bozulmasına sebep olurken uykusuzluk ve yorgunluğu da beraberinde getiriyor. >Kaliteli ve sağlıklı bir uyku için, uyuduğunuz ortamın koşulları büyük önem arz ediyor. Odanın yeterince karanlık olması, sessiz olması ve geceleri soğuk olması iyi bir uyku için oldukça gerekli. Uzmanlara göre uyumadan en az 6 saat önce kafein, alkol veya ağır yiyecek tüketimini bırakılmalıdır. 2 saat öncesinde de telefon ve bilgisayar ışığından uzak durmanız önerilmektedir.


Haber365
bilgi@haber365.com.tr