26.12.2023-11:35 (Son Güncelleme:27.12.2023-11:30)

Sabahları aç karınla kahve içmek ne kadar doğru? Mideniz kahveye ne kadar dayanıklı?

Kimisi için hayatının vazgeçilmez içeceği kimisi için ise güne başlatan tek içeceğidir. Kahve olmadan gözlerini açamayanlarda mevcut. Hatta kahve bazı insanlar için bağımlılık derecesinde önem taşımaktadır. Sabah uyanır uyanmaz, yemekten önce, yemekten sonra, ara öğün olarak tüketimi çokça yaygındır. Peki aç karınla kahve içmek ne kadar doğru? Vücudumuza ne gibi etkileri var? Buyun hep beraber bakalım…

Zamanınızdan dert yakınıyorsunuz ya da düzenli olarak kahvaltı eden biri olmadığınızdan, aç karınla kahve içiyor olabilirsiniz. Bu durumun bağırsaklarınız için kötü olduğunu kulağınıza çalınmıştır. Ancak bu durum gerçekten böyle mi?

Mide oldukça uyum sağlayabilen bir organdır

Size iyi bir haberimiz var! Aç karınla kahve içmek doğası gereği sizin için kötü değildir ve mideniz genellikle kendini korumak için uyum sağlayabilecek güçtedir. Ancak rahatsızlığa neden olduğundan rutininizi değiştirmek isteyebilirsiniz. Gastroenterolog Dr. Sunana Sohi, kahve tüketimi hakkında açıklamalarda bulundu.

Yüzyıllardır kahve tüketiliyor

Kahvenin mide asidi seviyeleriyle çeşitli şekillerde oynadığını açıklayan Sohi, "Gastrointestinal sistem söz konusu olduğunda kahve tüketimiyle ilişkili birçok fayda vardır. Bu içecek, içerdiği kafein ve artık çok fazla şekerli olması nedeniyle kötüleniyor ama tıbbi olarak yüzyıllardır kullanılıyor. Sonuç olarak, bazı insanlar kafeinden kaçınarak ya da belki de bazı yiyeceklerin yanında bir fincan içerek kolayca çözülebilecek sorunlarla (hazımsızlık) başa çıkabilir’’ diye konuştu.


Kahvenin kendisi asidik bir içecektir

Özellikle kahvenin kendisi asidik bir içecek olduğunu belirten Gastroenterolog Dr. Supriya Rao, "Kafein, mide asidi üretimimizden sorumlu olan gastrin hormonunun üretimini uyarır. Bu son bileşik sindirim sürecini başlatmaya yardımcı olsa da, mideye asitlik de ekler. Kahvede bulunan bileşikler olan fenoller de bağırsağın asitlik seviyesine katkıda bulunur. Kahvenin pH seviyesi yaklaşık 5 iken mide asidimizin pH seviyesi yaklaşık 2'dir, bu da daha asidik yapar" dedi.

Sonuç olarak, midelerimiz kahve içmenin neden olduğu asidi kaldırabilmelidir. Ancak Sohi, bunun tamamen hastaya bağlı olduğunu açıkladı. Sohi sözlerine şu şekilde devam etti: "Yediğiniz her şey mide asidi üretimine neden olur, ancak kahve daha fazlasını üretir. Dolayısıyla, aç karnına kahve içtikten sonra şişkinlik hissediyorsanız veya üst karın ağrısı ve mide bulantısıyla uğraşıyorsanız, bununla ilgili bazı sorunlar yaşadığınızı biliyorsunuz demektir.’’

Mideyi koruyan mukuslar var

Rao da bu düşünceleri yineledi: "Çok fazla asidin sorun olması gerekmiyor, çünkü mide bunu kaldırabilir, aslında içinde onu koruyan çok fazla mukus var. Bu daha çok yemek borunuzun bu tür bir asit hasarına dayanamamasıyla ilgili. Size tehlikeli bir şey olmayacak (kahve ülsere neden olmaz) ama sadece kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz.’’


Daha net bir şekilde ifade etmek gerekirse, aç karınla kahve içmek mide asidi üretimini artırır. Yüksek sıvı seviyeleri birçok insan için herhangi bir soruna neden olmazken, bazılarında rahatsızlığa yol açabilir. Eğer ikinci gruba dahilseniz ama kafeinli içecekle yollarınızı ayıramıyorsanız, kahvenin yanında bir şeyler yiyerek asidik etkisini azaltabilirsiniz.


Haber365
bilgi@haber365.com.tr