15.08.2024-10:33 (Son Güncelleme:15.08.2024-11:46)

Rusya'dan İsrail’e Büyük Tepki : "Sadece kınamakla kalmamalı..."

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskınla ilgili açıklama yaptı.

İsrail'e tepki gösteren Rusya, Ben Gvir'in bu kışkırtıcı eyleminden son derece endişeli olduklarını bildirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir ve fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskının "kışkırtıcı eylem" olduğunu belirterek, "Sadece kınamakla kalmamalı. Önlemler alınmalı" dedi.


“Kutsal Mekanlara Saldırılmamalı”

Ben-Gvir ile fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik eylemlerine tepkinin ardından, bakanlık şu açıklamayı yaptı:

"Moskova, Ben-Gvir'in bu kışkırtıcı eyleminden son derece endişeli. Siyonizm taraftarları buna benzer eylemlerde sürekli bulunuyor. İsrail yönetimi sadece kınanmakla kalmamalı, 1994 tarihli Ürdün-İsrail Barış Anlaşması'nda yer alan Kudüs'teki kutsal mekanlarla ilgili statükoyu bozan eylemleri durdurmak için etkili önlemler alınmalı."

Gazze ŞERİDİ'NDEKİ GERGİNLİĞİN DÜŞÜRÜLMESİNE YÖNELİK ULUSLARARASI GİRİŞİMLERİ BALTALADIĞI”

"Bu tür adımların hem İsrail hem de Filistin toplumunda radikal duyguların alevlenmesine yol açtığı, Gazze Şeridi'ndeki gerginliğin düşürülmesine yönelik uluslararası girişimleri baltaladığı" vurgulandı.


NE OLMUŞTU?

İsrail polisinin koruması eşliğinde İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ve çok sayıda fanatik Yahudi yerleşimci işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya baskın gerçekleştirdi. Mescid-i Aksa'da yaklaşık 1600 yasa dışı yerleşimcinin bulunduğu bildirildi.

“İsrail Bayrakları Açarak Gösteri Yaptılar”

Filistin topraklarını gasbeden İsrailli gruplar, Yahudilerin dini bayramı Tisha B'Av nedeniyle Aksa'ya geniş çaplı baskın düzenleme çağrısında bulunmuştu. Daha sonra Filistin topraklarını gasbeden çok sayıda İsrailli, dün, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesindeki Müslüman mahallelerine de uzanacak şekilde Mescid-i Aksa'nın dışındaki duvarların çevresinde İsrail bayrakları açarak gösteri yapmıştı.

“İbadet Etme Hakları Olduğunu Savunuyorlar”

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetüs Sahra'nın yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor, Aksa'da kendilerinin de ibadet etme hakları olduğunu savunuyorlar.


Eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un, 2000 yılında yüzlerce korumasıyla Mescid-i Aksa'yı ziyaret etmesi Filistin topraklarında birkaç yıl devam eden ayaklanmanın ilk kıvılcımı olmuştu.

Mescid-İ Aksa'ya İlişkin Statüko

Ürdün, 1994'te İsrail ile imzaladığı Vadi Araba Anlaşması uyarınca Kudüs'teki dini işlerden sorumlu ülke olarak kabul ediliyor.

Yine 2013'te Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında imzalanan anlaşmaya göre, Kudüs ve oradaki kutsal mekanların savunulması ve vesayet hakkı da Ürdün'e verildi.

Anlaşmaya göre Mescid-i Aksa; Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin yönetiminde bulunuyor.


Polis Eşliğinde Kutsal mabede Giriyorlar

Yahudiler, daha önce Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin izni dahilinde Mescid-i Aksa'yı ziyaret ediyor. 2003'ten bu yana Vakıflar İdaresinin egemenliğini ihlal eden İsrail'in tek taraflı kararı çerçevesinde polis eşliğinde Müslümanların kutsal mabedine giriyorlar.

Yahudiler Sadece Ziyaret Edebilir

İsrail yönetimi, Mescid-i Aksa'da sadece Müslümanların ibadet edebildiği diğer dinlerin mensuplarınınsa sadece ziyaret edebileceği tarihi statükonun korunduğunu söylüyor. Ancak fanatik Yahudi yerleşimcilerin İsrail polisi korumasında Aksa'ya düzenledikleri baskınlarda dua etmeleri ve dini ritüelleri yerine getirmeleri sıkça kameralara yansımakta.

damlaeroglu@haber365.com.tr