09.07.2020-15:38 (Son Güncelleme:09.07.2020-15:34)

Rusya ve Çin: 'Yardımlar, Suriye'nin Egemenliğini Deliyor'

BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin, Suriye’ye yönelik insani yardımlara olanak sağlayan programın uzatılmasını, ‘Suriye’nin egemenliğini ihlal ettiği’ sözleriyle, acil yardıma ihtiyaç duyan 3 milyon sivili göz ardı ederek veto etti.

Rusya tarafından bugün sunulan karar teklifi de kabul edilmezken, söz konusu program 10 Temmuz’da bitiyor.

Suriye'de topraklarından uzaklaştırılmış 3 milyonu aşkın sivile yardımlar, BM Güvenlik Konseyi kararıyla 2014 yılından beri yapılıyor.

Fakat her sene tasarıyı güncelleyen BM’nin kararı tekrar kabul ediliyordu.

10 Ocak 2020 tarihinde bitecek program için geçtiğimiz yılın aralık ayında toplanmış, Rusya ve Çin yardımların 6 ay için uzatılmasını istemişti.

6 aylık süre sona ermeden, tasarıyı yeniden Konsey’e sunulurken, Çin ve Rusya bu tasarıyı reddetti. Diğer 13 üye tasarıyı kabul etti.

Ancak tasarının geçmesi için Konsey’deki 5 daimi üyenin (ABD, Rusya, Fransa, İngiltere, Çin) kabul etmesi gerekiyor.

RUSYA: ‘6 AY UZATALIM’

Bugün ise Rusya, Konsey’e yeni bir teklif sundu. Teklife göre Rusya, insani yardım programının yalnızca 6 ay uzatılmasını, geçişler için de sınır kapısının 1’e düşürülmesini istiyor.

Ancak bu tasarı reddedildi. Zira bu tasarıyı yalnızca Çin, Rusya, Vietnam ve Güney Afrika Cumhuriyeti kabul etti. Diğer 3 daimi üye tasarıyı reddetti.

Rusya’nın tasarısında yardımlar için yalnızca Cilvegözü Sınır Kapısı'nın kullanılması istendi.

Esed rejiminin en büyük destekçilerinden olan Rusya, insani yardım kararının ‘egemenlik haklarına aykırı’ olduğunu söyledi.

Uluslararası yardım kuruluşları ise, coronavirüs pandemisi sürecinde Suriye’de 3 milyon kişinin acil yardıma ihtiyaç duyduğunu söylüyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr