11.03.2022-09:35 (Son Güncelleme:11.03.2022-14:17)

Rusya savaşı Türkiye'yi nasıl etkileyecek? Rus alıcılar gözlerini ülkemizde çevirdi!

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgalin savaşa dönüşmesi ve sonrasında barış ortamının kurulması için hakem görevi üstlenen Türkiye, yatırımda güvenli liman olarak öne çıkıyor. Başta hazır giyim olmak üzere gayrimenkul sektöründe de büyük bir hareketlilik yaşanıyor.

Rusya'nın 23 Şubat'ta başlattığı Ukrayna saldırısı, ülkeyi ekonomik olarak büyük bir çıkmazın ve içine soktu. 22 Şubat'tan bugüne kadar birçoğu ekonomik olmak üzere 2 bin 778 yeni yaptırıma maruz kalan Rus hükümeti, toplamda ise 5 bin 530 ile İran'ı da geçerek dünyanın en fazla yaptırım uygulanan ülkesi oldu. Kredi kullanımından para transferlerine kadar birçok finansal araç da kullanılamaz hale geldi.

Rusya'da faaliyette olan küresel markaların birer birer faaliyetlerini durdurarak ülkeden çekileceğini açıklaması gözleri bu pazara çevirdi. Aralarında H&M, Burberry, Chanel, Estee Lauder, Louis Vuitton, Prada, Gucci ve Saint- Laurent gibi moda markalarının da bulunduğu 100'den fazla global dev Rusya ile olan iş birliği ve ticaretini durdurdu. Rusya'nın da içerisinde bulunduğu bu tablo, barış görüşmelerinde öncü rol üstlenen Türkiye'ye ekonomik olarak da dikkatlerin kesilmesini sağlıyor. Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş; turizm başta olmak üzere enerji, gıda, ihracat ve gayrimenkul gibi sektörlerde Türkiye’nin rolünün önemini ortaya çıkardı. Bununla beraber, Rus bankalarının önemli bir bölümünün yaptırıma uğraması, Rusların Türk bankalarına yönelmesini beraberinde getirdi.

Türkiye yeni bir ticari yol

Uluslararası dev markaların çoğunun ülkeden çıkması, Türkiye ile Rusya arasında yaşanması olası olan farklı bir ticaretin kapılarını aralamaya başladı. Özellikle perakende, gıda ve elektronik eşyada Rus alıcılar bu markaları Türkiye'den tedarik etmenin yollarını sorgulamaya başladı. Rus işadamlarının ülkemizden tekstil ve dayanıklı tüketim malzemelerini tedarik etmek için Türk tüccarlar ile bir araya gelmeye de başladığı alınan bilgiler arasında.

Yine Türkiye'ye gelen Rus turistler de birçok farklı yolla Türkiye üzerinden ülkelerine ürün taşımaya başladı. Bununla beraber Gürcistan ile olan sınır ticaretinde ciddi bir artış başladı.

Hedef gayrimenkul

Öte yandan Avrupa'nın ambargo uyguladığı Rusya'nın üst gelir grubu vatandaşları, kapanan kapıların ardından Türkiye'yi güvenli liman olarak belirtledi. Antalya ve İstanbul'daki lüks ve markalı konut projelerine yatırım için acentelerle görüşmeler gerçekleştiren Ruslar, para transferi sorununun çözülmesi durumunda birikimlerini Türkiye'de gayrimenkule çevirmek için sıraya girdi.


Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) üyesi acentelerin verdiği bilgiler doğrultusunda, yalnızca Ruslar değil, Ukraynalı yatırımcılar da yastık altındaki paralarını gerek vatandaşlık gerekse de yatırım için gayrimenkul alarak Türkiye'ye iletmeye çaba sarf ediyor. Acenteler B planın Türkiye olduğunu vurgulayarak, "Güvenli yaşam için B planı artık Türkiye. Üst gelir grubu yatırımcıların gayrimenkule yöneldiği ülkemiz, savaş sonrasında ise orta gelir grubunun göç akını ile karşılaşacak. Para transferi sorunu çözülürse piyasa ikiye katlanabilir" ifadelerini kullanıyor.

Uçuş fiyatları tavan

Rusya'dan Türkiye'ye doğru yoğun bir uçak trafiği de gündemde. Türkiye yönlü seferlerdeki bilet fiyatlarının 3 bin dolara kadar çıktığı görülürken, Ruslar'ın dünyaya açılan az sayıdaki hava sahasının Türkiye üzerinden gerçekleşmesi bilet fiyatlarındaki artışın ana sebebi olarak görülüyor.

Rusya ile çalışan firmaların ülkeden çekilme kararlarının yeni bir imkan olarak gördüklerinin altını çizen İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "Bunun için rublenin kullanılmasına imkan sağlanması önemli. Cumhurbaşkanımız ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında bu konunun gündeme geldiğini biliyoruz" ifadelerini kullandı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Mart ayı olağan Meclis toplantısında Rusya-Ukrayna savaşına ve ekonominin gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Rusya ile çalışan firmaların Rusya'dan çıkmasının bizim için yeni bir fırsat olduğunu vurgulayan Avdağiç, "Bunun için rublenin kullanılmasına imkan sağlanması önemli. Cumhurbaşkanımız ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında bu konunun gündeme geldiğini biliyoruz. Yürüyen siparişlerin tamamlanıp teslim edilebilmesi adına havayolu taşımacılığının fiyat noktasında rekabet edilebilir hale getirilmesinin bekliyoruz." diye konuştu.

İnsani felaketlere yenisi eklendi

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı işgalin insani ve jeopolitik sonuçlarının, ekonomik etkileri gölgede bıraktığını söyleyen Avdagiç, "Tabiri caizse, savaş, küresel insani felaketlere bir yenisini daha ekledi. Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu yaklaşımı biz de paylaşıyor, bağımsız bir ülkenin bir başka güç tarafından işgale uğramasını kabul edilemez buluyoruz. Hükümetin, KGF desteği ve KDV indirimleri ile jeopolitik risklerin ekonomi üzerindeki etkilerini hafifletmeye yönelik uyguladığı tedbirleri de önemli buluyoruz. Bu çerçevede bugüne kadar ortaya konulan çaba ve gayretleri takdirle izliyoruz. Ekonomi yönetiminin bu dönemde kurduğu yakın izleme mekanizmaları ve tüm üretici kesimlerle geliştirdiği yakın diyalog, sorunların çözümü yolunda önemli kazanımlar sağlamış, isabetli politikaların oluşumuna ciddi katkılar verdi." ifadelerini kullandı.

Yeni bir fiyat farkı kararnamesi

Kamuya iş yapan müteahhitlere yönelik 2021 yılının ikinci yarısı için çıkan fiyat farkı kararnamesiyle ilgili de konuşan Avdagiç, "2022 yılı için piyasa rayiçlerini dikkate alarak yeni ve dinamik bir fiyat farkı kararnamesinin çıkarılmasını ve de isteyen müteahhitlere, müracaatlarına takip eden 30 günlük süre içinde tasfiye hakkı verilmesini önemle talep ediyoruz. Uygulanmakta olan Türkiye Ekonomi Modeli ve bu çerçevede geliştirilen finansal enstrümanların piyasalardaki oynaklığı büyük ölçüde ortadan kaldırılması ve TL'nin itibar kazanması önemli rol oynuyor. Bir kez daha vurgulamak isterim ki, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul iş dünyası olarak, bu hedeflere yönelik tüm çabalara sonuna kadar destek vereceğiz." dedi.


İlk sorun petrol fiyatları

Rusya-Ukrayna savaşından sektörlerin en az seviyede etkilenmesi tedbirlerin alınması gerektiğini ifade eden Avdagiç, "Birinci sıradaki en önemli konunun, savaş sebebiyle 139 doları gören petrol fiyatları. Bu dönemde bütçe disiplini büyük önem taşıyor. Bu olağanüstü koşullarda bütçe gelirlerinin artırılması ihtiyacı ortada. Öte yandan akaryakıt fiyatlarında mal ve hizmet üreten sektörlere sağlanacak iyileştirmenin, günün sonunda işletme gelirlerine ve vergi yoluyla bütçeye olumlu katkı vereceğine inanıyoruz." değerlendirmelerinde bulundu.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr