18.04.2018-15:46 (Son Güncelleme:08.10.2021-18:12)

Ruşeym Nedir, Faydaları Nelerdir?

Sağlık sorunlarını çözmede şifa deposu olan ruşeym nedir? Ruşeym hangi hastalıklara iyi gelir? Ruşeym faydaları nelerdir? Ruşeym yağı

Buğdayın en üst bölgesinde yer alan, buğdayın büyüyüp çoğalmasını ve çimlenmesine olanak sağlayan kısma ruşeym adı verilir. Ancak bununla birlikte buğday çeşitli işlemlerden geçirildiği takdirde ruşeymler kayboluyor. Ruşeymin korunması ve faydalarından yaralanmak için özel işlemlerden geçirilmesi gerekiyor.

RUŞEYM NEDİR?

Embriyo olarak da isimlendirilen ruşeym, buğdayın özü olarak ifade edilir. Ruşeym; tohumun üremesini ve çimlenmesine olanak sağlayan kısmıdır, bir başka ifade edilişi ile buğdayın hayat kaynağıdır. Buğday ruşeymi tüm tanenin yaklaşık olarak % 3’ünü oluşturur. İçeriğindeki esansiyel yağların acıma süreci hızlı olmasından ötürü ruşeymin buğdaydan ayrılması unun raf ömrünü uzatır.

Buğdayın işlenerek una dönüştürülmesi esnasında, özel ayrıştırma işlemi uygulanır ve bunun sonucunda da 1 ton buğdaydan yalnızca 1 kilo ruşeym elde edilir.

Ruşeymin besin değerleri içerisinde proteinler, şekerler, mineraller ile birlikte biyoaktif lipit sınıfları yer almaktadır. Yağ çıkarma işlemi, hammadde kalitesine, kimyasal bileşim ile birlikte üretim tekniğine de bağlıdır. İşlem esnasında istenmeyen maddeleri çıkartıp yüksek özütleme verimi temin ederek yağ üretmek genel amaçlar arasında yer alır.


RUŞEYM NASIL TÜKETİLMELİ, RUŞEYM NASIL TÜKETİLMELİ?

Ruşeymin herhangi bir tüketim miktarı bulunmamaktadır. Olası sorunları önlemek için günde 1 çorba kaşığı gibi küçük bir miktar ile başlamanız gerekebilir. 2010 Dietary Guidelines for Americans’a göre, yiyeceklerden alınan her 1000 kalori için 14 gram life ihtiyaç bulunmaktadır. Her bir çorba kaşığı buğday tohumu yaklaşık olarak 2 gram lif barındırır. Bu durumda da kahvaltı öğününde, öğle yemeğinde ve ardından akşam yemeğinde birkaç yemek kaşığı tüketilmesi dahilinde, günlük 6 gram lif, yalnızca buğday tohumundan temin edilir. Bununla birlikte çok fazla meyve, sebze ya da tam tahıl tüketirseniz, genel olarak aşırı lif alımınız olabilir.

Sağlıklı beslenmek ya da zayıflamak isteyen kişiler ruşeymi günlük beslenme planlarına çok kolay bir şekilde ekleyebilirler. Taze ya da kuru meyvelere, meyve salatalarına ilave edilerek tüketimi sağlanabilir. Bununla birlikte soğuk süt, yoğurt, çorba veya salatalara da ilave edilebilir. Yemek pişirme esnasında baharat yerine de kullanılabilir.

Ruşeym, düzenli ve ihtiyacınız olduğu kadar tüketildiği takdirde tok tutuyor. Ani acıkmaların ve kan şekeri dengesizliklerinin de önüne geçebiliyor. Bu sayede kilo kontrolüne ve kilo vermeye de yardımcı oluyor. Fakat bunlarla birlikte kontrollü miktarlarda tüketiminde fayda vardır. Ruşeym tek başına kilo verdirmiyor. Düzenli beslenme ve egzersiz ile birlikte faydalarını daha çok görmek mümkündür. Bu nedenle de tüketirken bunlara dikkat etmek şart. Aksi durumlar dahilinde karbonhidrat oranı çok yüksek bir besin olmasından ötürü kilo almanıza bile sebebiyet yaratabilir.

ÇÖLYAK HASTALARI RUŞEYM YİYEBİLİR Mİ?

Beslenme açısından oldukça faydalı olan ruşeym, her yaşta yenilebilir bir besindir. Özellikle de lif kullanımında sakıncası bulunan kişiler ile emilimi engelleyen ve ince bağırsakta birtakım hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığı olan çölyak hastaları tarafından tüketilmemesi gerekir.

Ruşeymin içerisinde ciddi bir oranda gluten barındırır. Çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olanlar ile birlikte 6 aydan küçük bebeklerin tüketmeden önce bir uzmana danışmalarında fayda vardır.

RUŞEYM FAYDALARI NELERDİR?

Ruşeymin içerisinde buğdayın içerisinde bulunandan birkaç kat daha fazla lif yer almaktadır. Bu nedenle de sindirim sistemine destek oluyor.

Doymamış yağ asitlerince yüksek olması sebebi ile kalp - damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.

Belli oranlar içerisinde tüketilmesi dahilinde sürece tok tutuyor ve zayıflamaya da yardımcı olmaktadır.

Bitkisel bir ürün olmasından ötürü içerisinde kolestrol barındırmaz.

E, A, B1, B6 ve en önemlisi de folik asit bakımında oldukça zengin bir besin kaynağıdır.

Kan şekerini dengeliyor, bu sayede de ani acıkmaların ve tatlı krizlerinin önüne geçmeye olanak sağlamaktadır. Şeker yeme isteğinizi azaltıyor.

İçerisinde bulunan vitamin ve minareller sayesinde gündelik hayatta daha enerjik olmanıza destek sağlamaktadır.

Saçlarınızın ve tırnaklarınızın daha güçlü bir şekilde olmasına yardımcı oluyor. Saç dökülmesi şikayetlerini de en aza indiriyor.

RUŞEYM NEREDEN TEMİN EDİLEBİLİR?

Ruşeym, aktarlardan satın alınabildiği gibi çeşitli firmaların da paketlenmiş ürünleri alınarak günlük beslenme içerisine dahil edilebilir. Nemin fazla olmadığı kuru bir ortam içerisinde ve ağzı kapalı bir biçimde saklamasında da fayda vardır.

RUŞEYM ZAYIFLATIR MI?

Diyet posası (lifi), bitkilerin yapısında yer alan, sindirim sistemi içerisinde vücuda emilemeyen fakat organizma için faydalı olan bir kısmıdır. Posa, sağlığın sürdürülmesi için faydalı, hastalıkları önleyici ve tıbbi beslenme tedavisinin bir bileşeni olarak ifade edilir.

Diyet posası, sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olabilir. Genellikle de pek çok vitamin ve minerali de bünyesinde içerdiğinden ötürü posadan zengin beslenme sağlıklı bir yaşam tarzının da göstergesi olarak gösterilebilir. Posalı yiyeceklerin diyette artırılması ile çiğneme ve dolayısıyla tükürük salgısının artışı, besin alımının ise azalması söz konusu olmaktadır.

Yüksek posalı diyetler ile beslenen toplumlarda kalp hastalıkları, divertikül hastalıklar, hemoroitler, kolon kanserleri, şeker hastalığı, şişmanlık kullanmayanlara kıyasla daha az görülür. Ruşeym, içerdiği lif sayesinde tokluk hissi sağlayarak zayıflamaya yardımcı olabilir. Burada bir noktanın altını çizmek gerekir: Su ya da kas kaybı durumunda vücut ağırlığında bir azalma söz konusu olsa da gerçek zayıflama yağ kitlesindeki kayıplar ile mümkün olabilir. Dengeli bir beslenme ve egzersiz programı haricinde ne ruşeym ne de başka bir besin yağ yakıcı bir özelliği bünyesinde barındırmaz. Bu nedenle de ruşeymi 'mucize' bir besin gibi algılamamakta fayda bulunur.

BUĞDAY RUŞEYMİ BEBEKLERDE NASIL KULLANILIR?

Oldukça faydalı olan bu besin gıdası bebeklerin yiyeceklerine de katılabilir. Bebeklere de pek çok yararı dokunacaktır. Buğday ruşeymi bebeklerde 8. aydan sonra doktor gözetimi ile birlikte kullanılmasında fayda bulunmaktadır. Buğday ruşeymi pişirilmesinin ardından fazla bekletilmeden bebeklere yedirilmelidir. Bu ruşeym, çeşitli yiyecekler ile karıştırılabilir. Buna örnek olarak, yoğurtla kullanılması çok faydalıdır. Abartılmamalıdır ve bir gün içerisinde en fazla 5 bardak verilmelidir.

RUŞEYM YAĞI FAYDALARI NELERDİR?

Ruşeym, buğday tohumu buğday tanesinin bir parçasıdır ve bitkinin yeniden buğday üretmesi ile görevlidir. Ruşeym, çoğu işlenmiş buğday ürününden çıkarılması ile birlikte, tam tahıllı buğdayın temel besin bileşenlerinden biridir ve pek çok faydası vardır.

Ruşeym oldukça yüksek besin değerlerini bünyesinde barındırır. Lif ve sağlıklı yağların yanı sıra oldukça zengin bir bitkisel protein kaynağıdır. Aynı zaman içerisinde iyi bir magnezyum, çinko, tiamin, folat, potasyum ve fosfor kaynağıdır.

Buğday tohumu, antioksidan özelliklere sahip temel bir besin olan E vitamini bakımından da oldukça yüksektir ve ruşeym, bağışıklığınızı artırmaya yardımcı olabilir.

RUŞEYM YAĞI NASIL ELDE EDİLİR?

Solvent ekstraksiyonu, mekanik yağ ekspresyonu, sulu ekstraksiyon, enzim / surfaktan destekli yağ ekstraksiyonu ve süperkritik teknolojisi, tohumlardan yağ ekstraksiyonu yapmak için kullanılan birtakım tekniklerdir. Ruşeym tohumu özlü yağ ekstraksiyonu, süperkritik sıvı teknolojisi temin edilmektedir. Heksan süperkritik CO2, ruşeym yağı ekstraksiyonu için kullanımı olduğunda verimin artış göstermesinin yanı sıra süperkritik CO2'de heksan ekstraksiyonuna kıyasla da daha yüksek bir miktarlarda biyoaktif bileşik temin edilmektedir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr