Rusya'da ülkenin geleceğini yakından ilgilendiren anayasa referandumu dün sona erdi. Ruslar bir hafta boyunca oy kullanırken, referandum sonuçları belli oldu. 110 milyon 500 bin kayıtlı seçmenin olduğu Rusya'da referanduma yüzde 65 oranında katılım oldu.
Oy verenlerin yüzde 78'i anayasa değişikliğine onay verirken, yüzde 22'si ise hayır dedi. Bu sonuçlar Putin'in planının ilk aşamasına da olumlu olarak yansıdı. 2024 yılında bitecek olan görev süresi 2036 yılına kadar uzayabilecek. Putin, seçilmesi halinde 6'şar yıldan 2 dönem daha başkanlık yapabilir.
Anayasa değişikliğiyle birlikte Rusya Anayasası'nda "Tanrı" kelimesi de ilk defa geçiyor. Öte yandan aile yapısı ve asgari ücrete yönelik düzenlemeler de yine yer aldı. Bu kapsamda, geleneksel aile yapısının korunacak ve emekli maaşları düzenli olarak artırılacak.
DİĞER MİLLETLERE MENSUP HALKLAR YOK SAYILDI
Anayasa değişikliğinde en çok tartışılan konulardan biri de "Devletin resmi dili, Rusya'nın kurucu unsuru Rus halkının dili olan Rusçadır." ifadesi oldu. Bu ifade ile "Ülkenin kuruluşunda sadece Rus milletinin yer aldığı." görüşü ortaya konuldu ve diğer milletlere mensup halkların ülkenin kuruluşunda rol almadığı, yok hükmünde sayıldığı vurgulandı.
KIRIM ELEŞTİRİLERİNİN ÖNÜNE GEÇİLMEK İSTENDİ
Öte yandan Kırım'ın ilhakının da eleştirilmesinin ortadan kaldırılması hedeflendi. Yer alan, "Rusya Federasyonu'nun topraklarının yabancılaştırılmasını amaçlayan eylemlere ve bu tür eylemlere çağrı yapılmasına izin verilemez." maddesi ile eleştirilerin önüne geçilmek istendi.
Rus halkı coronavirüs süreci nedeniyle internet üzerinden de seçimlere katılabilirken, seçmen oranının düşük olması kafalarda soru işaretlerine yol açtı. Putin, oyunu ise seçimin son günü sandık başına giderek kullandı.