Ruh nedir? Ruh Kur'an-ı Kerim'de nasıl geçer? Ruh'un sırı ne?
İnsanın vücudunda bulunan, yaşamın özü olarak varsayılan ve maddesel olmayan bir varlık olarak bilinen ruhların Kur’an-ı Kerim’de nasıl geçtiği merak konusu oldu. Biz de sizler için Ruhun ne olduğunu, Kur’an-ı Kerim’de nasıl geçtiğini araştırdık.
Ruh, aslında din ve felsefede insanların manevi tarafı olarak değerlendirilir. Kişinin teolojide ilahiliğe iştirak eden kısmı olarak bilinir. Genellikle toplumda ruh, insanların öldükten sonra kişinin varlığını sürdüren kısım olarak ele alınır. Ayrıca ruhlar ölümsüz olarak kabul edilirler.
Kur’an-ı Kerim’de ruh
Kur’an-ı Kerim’de 21 farklı yerde ruh kelimesi geçer. İsra suresinin 85. ayetinde" Hakkında biz kulların çok az bilgiye sahip olduğu kavram” olarak tanımlanır. Bazı alim insanlar ise “Allah ruhla ilgili bilgiyi sadece kendisine ayırmıştır” yorumunu yaparlar. Peki varlığı, özellikleri, mahiyeti hakkında çok fazla bilgiye sahip olunmayan ruh kavramının hangi ayetlerde nasıl tefsir edildiğini biliyor muydunuz? İşte detaylar...
Hicr suresi 29. Ayet-i kerime tefsiri
“İnsan madde ve mâna, beden ve ruh olmak üzere iki yönlü yaratılmıştır. Maddesi topraktan, mânası ise “Ona kendi ruhumdan üflediğimde” (Hicr 15/29) beyânında ifadesini bulduğu şekliyle kendisine Allah tarafından üflenen ruhtandır. Cenâb-ı Hakk’ın, “rûhumdan” buyurarak insan ruhunu kendi zâtına izâfe etmesi, insanın esas şeref, kerem ve üstünlüğünün bedenî cihetinden değil, ilâhî nefha olan ruhî cihetinden geldiğini gösterir. Allah Teâlâ’nın, insana rûhundan üflemesi, temsîlî bir ifadedir. Bu, Cenâb-ı Hakk’ın kendisindeki bâzı husûsiyetleri kuluna onun istîdâd ve iktidârı nispetinde vermesi demektir. İnsan, aldığı bu ilâhî emânetin feyiz, bereket ve gücüyle Rabbini tanır, O’na kul olur. İlâhî sırlara tâkati nispetinde vâkıf olur. Bu vukûfiyetin merkezi ise, kalptir.”