30.01.2020-18:32 (Son Güncelleme:30.01.2020-18:30)

Ruanda’dan Türk Müteahhitlere Davet: 560.000 Hane İhtiyacımız Var

“Ruanda Yatırım İmkanları Toplantısı” ASO’da düzenlendi. Başta enerji, inşaat malzemeleri, gıda işleme, madencilik, tekstil ve mobilya ürünlerinde çok ciddi bir yatırım potansiyeline sahip olduğunu belirtem Ruanda'nın Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza, "Ülkemizde 560 bin konut ihtiyacı bulunmakta. Sadece b

Ankara Sanayi Odası(ASO) ile Ruanda Ankara Büyükelçiliği ortaklığı ile planan “Ruanda Yatırım İmkanları Toplantısı” ASO’da düzenlendi. Başta enerji, inşaat malzemeleri, gıda işleme, madencilik, tekstil ve mobilya ürünlerinde çok ciddi bir yatırım potansiyeline sahip olduğunu belirtem Ruanda'nın Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza, "Ülkemizde 560 bin konut ihtiyacı bulunmakta. Sadece bu yıl 30 bin konutun ihalesini gerçekleştireceğiz. Türk müteahhitlik firmalarının uluslararası pazarlarda elde ettikleri başarıları ve bunların çoğunun ASO üyesi olduğunu biliyoruz. Bu firmalar ülkemize gelsinler, çok büyük potansiyel ve iş imkanları var” ifadesini kullandı.

Görüşmeye Ruanda Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza, ASO Başkanı Nurettin Özdebir ve bir çok sayıda ASO üyesi sanayiciler katılım sağladı. Toplantının açılışında konuşma yapan ASO Başkanı Nurettin Özdebir Afrika'nın Türk sanayicileri için elverişli kıtası olduğunu belirtti.

1998 yılında Afrika Eylem Planının kabulüyle Türkiye’nin Afrika’ya ilgisinin arttığını belirten Özdebir, 2005 yılında ‘Afrika Yılı’ duyurarak yeni büyükelçilikler ve ticaret müşavirlikleri, yeni teşvikler ve yeni tedbirler uygulanmaya başlandı. Tüm bu faaliyetler sonucunda 2002'de Afrika'daki 12 ülkede büyükelçilik sayısı 40’ı aştı. Kıtadaki ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerdeki bu gelişme ile Türkiye ve Afrika kıtası arasındaki ticaret ilişkiyi 16 yılda 6 kattan fazla artarak 21 milyar doları aşmıştır. Kıtada Türk müteahhitler son 4 yılda Afrika’da 15 milyar dolara yaklaşan projelere imza attı” dedi.

Son 5 yılda Türk şirketlerinin Ruanda’da taşıdığı yatırımların toplam tutarının 400 milyon doları aştığını belirten Özdebir, “Ruanda, Afrika’nın en güvenli ve kıtadaki en düşük suç oranına sahip ülkesi. İş yapma kolaylığında Afrika'da birinci sırada. İki ülke arasındaki ticari ilişkiler istenilen seviyeye değil. Ruanda’ya yaptığımız 21 milyon dolarlık ihracat ülkenin toplam ithalatının yüzde biri bile değil. Ruanda’nın çok şeye ihtiyacı var. Firmalarımız Ruanda’da yatırım yapıp kendi mağazalarını açsalar hem daha çok para kazanacak hem de Afrika pazarına hitap edecek. Biz Ankara Sanayi Odası olarak Ruanda’yla ticaretimizin gelişmesi için elimizden geleni yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.

YATIRIMCILARA ÇAĞRI

Ruanda'nın Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza da kıta nüfusunun 2050 itibarıyla 2,5 milyara çıkacağını ve ülkesinin 2020 yılı büyüme amacını yüzde 10’nun üzerinde olacağını bildirerek, bu pastadan pay almak için yatırımcıların ülkesine gelmesi için çağrıda bulundu.

Ülkesinin ekonomideki atılımlarıyla Afrika'da ticaret yapmak isteyen yabancı iş insanlarının dikkatini çektiğini söyleyen Nkurunziza, şu değerlendirmeyi yaptı: "Farklı ülkelerden ithal ettiğimiz birçok ürün Ankara'da üretiliyor. Tüketicilerimiz Türkiye'nin kaliteli ürünlerini satın almak istiyor ancak Türkiye ile yaptığımız ticarette diğer ülkeler aracı olduğu için ürünlerin satış fiyatları da katlanıyor. Bizler Türkiye'nin, bilhassa Ankara'nın ihracatını doğrudan Ruanda'ya yapmasını istiyoruz. Bu sayede tüketicilerimiz ürünlerinize daha uygun fiyattan sahip olabilir. Türk ürünlerine pazar bulma konusunda her türlü desteği vermeye hazırız."

Son Dakika Haberleri için aşağıya kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr