06.09.2021-18:30 (Son Güncelleme:06.09.2021-18:30)

Roş Aşana Bayramı Nedir?

Roş Aşana bayramı, her sene farklı tarihler içerisinde kutlanmaktadır. Bu bayramın kimler tarafından ve ne zaman kutlandığı ise merak konusu olmuş durumda. Peki, Roş Aşana Bayramı'nı kimler kutlar?

Roş Aşana bayramı ile alakalı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan bir bayram mesajı yayınlandı. Yahudi takviminin ilk ayı olarak kabul edilen Tişri'nin ilk gününde kutlanan Roş aşana ile alakalı ayrıntılar ise merak edilip araştırılıyor. Peki, Roş Aşana Bayramı nedir? Tüm detaylar haberimizin içerisinde.

ROŞ AŞANA BAYRAMI NEDİR?

Roş aşana dünya genelinde pek çok kişi tarafından çeşitli etkinlikler ile kutlanan bir bayram olarak kabul ediliyor. Her sene Yahudi takviminin ilk ayı olan Tişri'nin ilk günü içerisinde kutlanmakta olan Roş aşana hakkındaki detaylar merak ediliyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLAMASINDA NE DEDİ?

İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Roş Aşana Bayramı vesilesi ile birlikte bir bayram kutlama mesajı yayımladı. Erdoğan yayımlamış olduğu kutlama mesajında şu ifadelere yer verdi; 'Devletimiz, vatandaşlarının inanç ve ibadet hürriyetini dünyadaki birçok ülkeden daha evvel anayasal güvenceye alarak, bu zenginliğimizin korunmasına verdiği önemi göstermiştir. Bölgemizde artan kültürel ırkçılığa, nefret söylemlerine ve ötekileştirmeye rağmen Türkiye, bütün inançların serbestçe yaşandığı, şiddeti ve terörü övmediği sürece her türlü fikrin rahatça ifade edildiği özgür bir ülkedir. Son 19 yılda hayata geçirdiğimiz reformlar, vesayet dönemlerinin özgürlükleri kısıtlayıcı anti-demokratik uygulamalarını ortadan kaldırarak, ülkemizin bu niteliğini daha da güçlendirmiştir. Din, dil, ırk, köken ayrımı gözetmeden, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tamamının huzur, emniyet ve barış içinde hayatlarını sürdürmeleri asli önceliklerimizdendir. Yüzlerce yıllık ortak bir maziyi paylaşan insanlar olarak, istikbalimizi de yine birlikte inşa edeceğimize inanıyoruz. Musevi vatandaşlarımızın ülkemizin gelişmesi, güçlenmesi ve hedeflerine ulaşması için yaptıkları katkıları takdirle karşılıyoruz. Bu düşüncelerle, Roş Aşana Bayramı'nın başta vatandaşlarımız olmak üzere tüm Musevilere sağlık ve esenlikler getirmesini diliyor, bu özel günlerinde kendilerine saygı ve selamlarımı iletiyorum.'

Cumhurbaşkanının söz konusu bu mesajı sonrası Roş Aşana bayramı merak edilip araştırılmaya başlandı. Roş aşana, İbranice'de 'yıl başı' anlamına karşılık gelmektedir ve her yıl Yahudi yeni yılı olarak kutlanmaktadır. Roş Aşana geleneği içerisinde Yahudiler, sinagogda dua törenlerinde bulunur, boynuzdan yapılma antik bir müzikal enstrümanın sesini dinler ve ek olarak da çeşitli sembolik yiyecekler yiyerek kutlamalarda bulunurlar.

ROŞ AŞANA BAYRAMI NE ZAMAN?

Roş Aşana Bayramı'nın kutlama günü her sene farklılık göstermektedir. Bunun nedeni de Yahudiler'in hem güneş hem de ayın hareketlerine dayanan bir takvim kullanmalarıdır. Bununla birlikte Roş Aşana her yıl Yahudi takviminin ilk ayı olan Tişri'nin ilk günü içerisinde kutlanıyor ve Tişri, Gregoryen takvimde her zaman Eylül yahut Ekim ayı günlerine rast gelmektedir. 2021 tarihinde ise Roş Aşana kutlamaları 6 Eylül Pazartesi gününde başlayacak ve 8 Eylül Çarşamba tarihinde de bitecektir.

ROŞ AŞANA NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Roş Aşana Yahudilik inancında 10 gün süren tövbenin başlangıcına işaret etmektedir. Bu süreç Yahudilerin oruç tuttuğu ve günahlarından arınmak için dua etmiş oldukları kutsal gün Yom Kippur ile de zirve noktasına çıkar. Roş Aşana, Britanya'daki bir Ortodoks Yahudi Hasidik derneği olan Chabad tarafından da 'Evrenin doğum günü, Tanrı'nın Adem ve Havva'yı yarattığı gün ve Yahudi yılının ilk günü' biçiminde ifade etmektedir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr