31.03.2022-14:58 (Son Güncelleme:31.03.2022-14:58)

ROKETSAN 150 kilometre menzilli Çakır füzesinin özellikleri

ROKETSAN tarafından yapılan bir lansmanda kara, deniz ve hava platformlarından atılabilen ve 150 kilometreden fazla bir menzile sahip seyir füzesi Çakır'ın tanıtım videosu yayınlandı. Yayınlanan videonun hemen ardında ise son teknolojiyle getirilen 150 kilometre menzilli yeni nesil Çakır füzesinin özellikleri araştırılmaya başlandı.

Türk Savunma Sanayii tarafında son teknolojinin kullanılarak geliştirilen ROKETSAN'ın 150 kilometre menzilli Çakır füzesi, göz alıcı bir lansmanla kamuoyuna tanıtıldı. Yeni nesil füze olarak lanse edilen REKETSAN Çakır'ın mevcut harp başlığı ile silahlı kuvvetlerin güç çarpanı olacağı aktarıldı.


ROKETSAN'ın üretimini gerçekleştirdiği ve görenleri kendisine hayran bıraktığı Çakır füzesi için düzenlenen lansmanda yeni nesil füzenin detaylarını anlatan bir sunum yapıldı. Kara, deniz ve hava platformları üzerinden atılan ve 150 kilometreden fazla bir menzile sahip olan Çakır füzesinin göreve hazır olduğu da yapılan sunun içinde belirtildi.

ROKETSAN 150 kilometre menzilli Çakır füzesinin özellikleri


Çakır füzesinin tanıtımı için ilk önce ROKETSAN tesislerinde bir basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen basın toplantısında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'de katılırken ROKETSAN Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit ile ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci'de toplantıda hazır bulundu. Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Grup Başkanı Osman Okyay'da toplantıya katılan diğer isimler arasın da yer aldı.

Basın toplantısı sonrası Çakır füzesi için hazırlanan video yayınlanırken, videoda sabit ve döner kanatlara sahip hava araçlarından İHA'lardan, tekerlekli kara araçlarından ve su üzerinde görev yapan platformlardan atılabilen Çakır füzesinin her türlü hedefe karşı kullanıcısına operasyonel anlamda geniş ve farklı altenatifler sunduğu anlatıldı.


150 kilometreden fazla bir menzil işlenen Çakır füzesinin hedefleri arasında ayrıca mağaralar bulunurken motorunun Kale Arge'nin geliştirdiği yerli ve milli KTJ-1750 turbo-jet olduğu belirtildi. Tasarımının ortaya çıkardığı çeviklik sayesinde ise aldığı görevleri planlama sırasında tamamlayan ve işlene üç boyutlu dönüş noktaları sayesinde de görevlerini çok kolay bir şekilde yerine getirebilen Çakır füzesinin hedeflere vuruş noktası seçmesini de özgün harp başlığına bağlanıyor.

Geliştirilmiş ara safhaları ile birlikte terminal güdüm sistemleri özelliği de işlenen Çakır, hedef vurma sırasında hangi hava koşulu olursa olsun yüksek hassasiyetli angajman sağlayabiliyor. Ağ tabanlı olarak ayarlanan veri-bağı sayesinde de hedefine doğru giderken kullanıcının seçmesine bağlı olarak hedefi değiştirebiliyor veya iptal edebiliyor.


Çakır füzesinin tanıtımda en çok dikkat çeke özelliklerden biri de platformda çoklu taşıma imkanı tanıyan tasarımı ve icra yetenekleri oldu. Radar soğurucu özelliğe sahip olarak geliştirilen gövde tasarımında yüksek beka kabiliyeti sunan Çakır, su üzeri satlarda hatta çok yakın uçuş da gerçekleştirebiliyor. Arazi maskeleme kabiliyetleri de eklenen Çakır füzesindeki radar soğurucu özelliği düşmanın hava savunma sistemlerince tespit edebilen durumunu en az sevilerde tutuyor.

ROKETSAN'ın öz kaynaklarıyla başlatılmış olan yerli ve milli alanda üretilen seyir füzesi Çakır'ın halen tasarım çalışmaları devam ettiği ve ilk test atışının ise 2022 yılı içinde Akıncı'dan yapılacağı bildirildi. Platform entegrasyonunun ise 2023 olarak hedeflendiği kaydedildi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr