30.12.2019-16:09 (Son Güncelleme:29.07.2021-17:03)

Retina Yırtılması Nedir, Retina Yırtılması Nasıl Tedavi Edilir?

Görme kaybına neden olabilen retina yırtılması oldukça ciddi bir hastalıktır. Bizde en çok aratılan retina yırtılması belirtileri, retina yırtılması nasıl olur? Retina yırtılması nasıl tedavi edilir? Sorularının detaylarını araştırdık...

Körlüğe neden olabilen retina yırtılması hakkında en çok aratılan retina yırtılması belirtileri, retina yırtılması nasıl olur? Retina yırtılması nasıl tedavi edilir? Soruların detaylarını sizin için araştırdık…

GÖRME KAYBINA NEDEN OLAN RETİNA YILDIRMASI NEDİR?

Retina yırtılması, retina sinir tabakası altındaki dokuların pigment epiteli tabakasından ayrılmasıdır. Genellikle göz tabakası arasından sıvı sızmasıyla genişliyor.

RETİNA YIRTILMASI BELİRTİLERİ

Retina yırtılması ileri yaş gruplarında daha sık görülmektedir. Bunun nedeni gözün içindeki sıvının yapısının bozulmasından kaynaklanmaktadır. Oluşan bu yırtıklar sonrası retina, göz küresinden ayrılmaya başlar. Retina yırtılmasının nedenleri ise;

-Yüksek miyopi (6 numaradan fazla)

-Gözde yaralanma ve göz ameliyatı geçirmiş olma

-Katarakt ameliyatı geçirmiş olma

-İleri yaş nedeniyle göz içindeki jel kıvamındaki sıvı tabakanın azalması

-Ailede retina yırtılması olması


NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Retina, gözün arkasındaki ışığı algılayan dokudur ve sinirlerden oluşur. Ciddi bir göz hastalığı olan retina yırtılması, sağlam retina tabakasının yapışık olduğu göz küresinin iç yüzeyinden ayrılması durumudur. Yüksek miyopta retina yırtılması riski oldukça fazladır, çünkü bu hastalarda retina normalden incedir. İleri yaş grubunda ise gözün içindeki sıvının yapısının bozulması sebebiyle retina yırtıkları oluşabilir. Bu yırtıklar sonrası retina, yapışık olduğu göz küresinden yavaş yavaş ayrılmaya başlar. Göz yaralanması, göz ameliyatı, katarakt ameliyatı retina yırtılmasına sebep olabilir. Retinadaki hasarın büyüklüğüne göre tedavi yöntemi seçilir. Retina yırtılmasının tedavisi mutlaka cerrahi ile yani ameliyat ile yapılır. Retina dokusunu oluşturan jel yerine geri yerleştirilir. Bunun için hastaların yüzde 90’nında vitrektomi ameliyatı yapılır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr