Resesyon nedir, resesyon ne anlama gelir? Ekonomide resesyon olursa ne olur? Resesyon'un ekonomiye etkileri
Ekonomik büyümede, büyüme durumunu belirli bir süre negatif olma durumunu tanımlayan resesyon, dünya ekonomilerinde endişe yaratmaya başladı. Yaşanan bu gelişmeler sonrası ise 'Resesyon nedir, resesyon ne anlama gelir?' sorularına yanıt aramaları hız kazandı. Peki, Ekonomide resesyon olursa ne olur? İşte, Resesyon'un ekonomiye etkileri..
Küresel piyasalarda son zamanlarda resesyon endişesiyle ortaya çıktı ve piyasalar bu duruma göre hareket etmeye başladı. Perşembe ve Cuma günü ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamaların piyasalardaki seyri belirleyeceği değerlendirilirken, bu açıklamaların ABD'de resesyon fiyatlamasını da güçlendirebileceği düşünülüyor.
Bu gelişmelerin ardından en çok resesyonun anlamı ve ekonomiye olan etkileri merak edilmeye başlandı. Ekonomide resesyon olursa ne olacağını merak eden vatandaşlar, bu etkilerin detaylarını da sorguluyor.
Resesyon nedir, resesyon ne anlama gelir?
Resesyon, bir ülkedeki ekonomik faaliyetlerin en az 6 ay gibi bir süreyle gerileme yaşanması nedeniyle reel gayri safi yurt içi hasılatta düşme, ekonomik faaliyetlerde duraklama ve negatif olarak istikrarlı konjonktür dalgası çerçevesinde doruğu izleyen reel ekonomik faaliyetlerin ılımlı daralma aşaması anlamına gelir. Ekonomide yaşanan bu daralma şayet ılımlı olarak değil de şiddetli olarak geçerse bu duruma depresyon adı verilir.
Resesyonu basit olarak anlatmak gerekirse, resesyon ekonomide küçülme veya daralma olarak ifade edilebilir. Eğer ülke ekonomisi içinde peş peşe iki çeyrek GSHY küçülmesi yaşadıysa o ülkede resesyon yaşanıyor anlamını taşır.
Ekonomik büyüme çerçevesinde nüfusun artış hızının altına inmesi, kişi başına düşen milli gelirde durağan ve gerileme haline gelmesi, işsizlik artışı, ekonomik faaliyetlede duraklama ve gerileme, üretimde düşme, gibi durumlar ülkelerin resesyona girmelerinde en büyük etkenler olarak gösterilir.
Durgunluk ile mücadele kapsamında kamunun harcama siyaseti, ekonominin tam olarak çalışmalarındaki düzeyinin balansa kavuşması çerçevesinde özel harcamalarda oluşan yetersizliklerin giderilmesi sonucunu doğurur. Bu tür bir politikayla ülkenin milli gelir düzeyinde düşmeler önlenir ve zel sektör harcamalarında azalma meydana getirilmesiyle ekonomideki daraltıcı güçlerin ortadan kaldırılarak genişleme sürecine geçiş yapılması mümkün olarak sayılacaktır.
Ekonomide resesyon olursa ne olur?
Bir ülkede resesyon olmasıyla beraber, ülke ekonomisi ciddi anlamda bir ivme kaybeder. Taleplerde bir canlanma yaşanmaz ve aynı zamanda ülkede karamsarlık meydana gelir. Özellikle resesyon üzerinden oluşabilecek 1 puanlık düşüş, 80 ila 100 bin insanda işsizlik oluşması meydana getirebilir. Bu kapsamda yeni iş kurmak isteyen kişiler resesyon döneminin geçmesini beklemek zorunda kalırlar. Ülke genelinde reel bir duraklama durumu ortaya çıkaran resesyon etkisi bazı durumlarda 9 ile 15 ay arasında ülke genelinde devam edebilir.
Durgunluk oluşması durumunda kamu harcamalarını aynı düzeyde bırakmak, vergileri azaltmak gerekebilir. Vergilerde azalmaya gitmek için verginin konusunun geniş bir alanda olması da gereklidir. Vergi indirimlerinden ne kadar çok kişi istifade eder ve kulanılabilirlilik artarsa kişilerin tüketim ve yatırım harcamaları da bu doğrultuda artabilir.
Resesyon'un ekonomiye etkileri
Bir ülkede resesyon olması ile birlikte reseyonun ekonomiye etkileri şöyle sıralanabilir;
* Ülke ekonomisinde küçülme,
* GSYH negatif büyüme,
* Ülke para biriminin dışarıdaki döviz kurları karşısındaki değer kaybı,
* İthal ürünlerde fiyat artışları, ve buna bağlı olarak enflasyon artışları,
* İşsizlik oran artışı, sanayi üretiminde düşüş veya durma,
* Para ve borsa piyasalarında ciddi anlamda zarar görme.