14.01.2021-14:37 (Son Güncelleme:14.01.2021-14:37)

Renk Körlüğü Nedir? Renk Körleri Hangi Renkleri Göremez?

Çoğunca doğuştan olan ama nadiren de sonradan ortaya çıkabilen ve kalıtsal bir görme bozukluğu olan renk körlüğü neden olur? Renk körleri hangi renkleri göremez veya karıştırır? Sonradan renk körü olunabilir mi? Renk körlüğü hakkında en çok merak edilenler...

Renk körlüğü en kısa haliyle renklerin ve renkler arasındaki farkların algılanmasındaki görme bozukluğudur. Özellikle kırmızı ve yeşil renkler karıştırılmaktadır. Yeşil, sarı, turuncu ve kırmızının rengi aynı biçimde algılanır ve ayrı renkler ancak yoğunluklarıyla ayırt edilebilir. Normal bir insan gözü 10 bin rengi ayırt edebilirken, renk körü olan kişiler ortalama 2 bin rengi ayırt edebilmektedirler.

RENK KÖRLERİ RENKLERİ NASIL GÖRÜR?

Renk körlüğü ilk başta renkleri sadece siyah ve beyaz olarak görmek zannedilse de dünya üzerinde farklı renk körlüğü tipleri de bulunmaktadır. İşte renk körlüğü tipleri...

Kırmızı-yeşil renk körlüğü: Bu tür renk körlüğüne sahip insanlar kırmızı ve yeşilin bazı tonlarını göremezler.

Mavi-sarı renk körlüğü: Bu tür renk körlüğüne sahip insanlar mavi ve sarı tonlarını göremezler.

Mavi daha yeşil görünebilir ve sarı ile kırmızıyı pembeden ayırt etmek zor olabilir. Sarı, bazı insanlara mor veya açık gri görünebilir.

Tam renk körlüğü: Tam renk körlüğü olan kişiler herhangi bir renk görmez.

RENK KÖRLÜĞÜ NEDEN OLUR? KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Doğuştan olan renk körlüğü sıklıkla x kromozomu olarak bilinen cinsiyet kromozomuyla aktarılmaktadır. Erkeklerde tek, kadınlarda iki adet X kromozomu bulunması sebebiyle renk körlüğünün erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır. Kadınlarda % 0, 5 oranında görülürken, bu durum erkeklerde % 8 olarak gözlemlenmektedir.

RENK KÖRLÜĞÜ NASIL ANLAŞILIR?

Renk körlüğü testi çeşitli renklerin içerisine yerleştirilen görsellerle yapılarak anlaşılır. Doğrudan renk körlüğünün tedavisi olmasa da özel lensler sayesinde görme kusurları azaltılabilmektedir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr