29.01.2021-16:14 (Son Güncelleme:08.01.2022-20:27)

REM Uykusu Nedir?

Uyku evreleri Rem öncesi uyku ve Rem uykusu olarak ikiye ayrılabilir. Zihnimizi geliştiren ve yorgunluğunu gidermede etkili olan uyku Rem uykusudur. Peki, REM uykusu davranış bozukluğunun göstergesi midir?

Yaşam döngümüz içerisinde yemek yemek ya da su içmek gibi uyumak da en temel parçamız olarak kabul edilir. İnsanlar fiziksel yorgunluklarını giderebilmek için dinlenmeye, zihinsel yorgunluğu gidermek için uykuya ihtiyaç duyar. Uykunun bir çok evresi vardır ve her evrede durum farklı bir hale gelir. Zihin için önemli olan Rem uykusu hakkında birçok insan bilgi sahibi değildir. Sizler için Rem uykusunun ne olduğunu açıklayan bir haber düzenledik.

REM UYKUSU NEDİR?

İnsanın bedeni kadar zihnini de dinlendiren ve insan beyninin yeni bir güne hazırlanması için kesinlikle gerekli olan uyku 4 evreden oluşur. Uykunun 4 evresinden biri olan REM evresi diğer evrelere göre oldukça farklıdır. Gece boyunca uykunun en ağır olduğu evre olan REM evresi aynı zamanda rüyaların da görüldüğü evredir. REM uykusu ya da Türkçe adıyla 'hızlı göz hareketi' sırasında bedenimiz hareket etmez. Bu yüzden halk arasında REM uykusuna uyku felci de denebilir. REM uykusunun en önemli noktası, insan bedeni hareketsiz kalsa bile beynin REM uykusu boyunca tıpkı uyanıkmış gibi çalışmaya devam etmesidir. REM uykusu esnasında uykuda olan canlının gözleri hareket etmeye devam eder. Zaten uykunun bu evresine REM adı verilmesinin sebebi de budur. REM kelimesi, İngilizce 'Rapid Eye Movement' cümlesinin baş harflerinden oluşmaktadır.

REM UYKUSUNA NASIL GEÇİLİR?

Rem uykusunun başlama anı ve uzunluğu kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Sıklıkla uyku başladıktan sonra yaklaşık olarak 90 dakika sonra başlar. Beyin dalgaları bu süreç içerisinde sanki uyanıkmış gibi çalışmaya devam ederler fakat vücut kas hareketine sahip olmaz. Bazı durumlarda bu evre içerisinde uyurgezerlik görülebilir. REM uykusu belirli bir döngüde 4 ya da 5 kere tekrarlanır.


REM UYKUSU DAVRANIŞ BOZUKLUĞUNUN GÖSTERGESİ MİDİR?

REM uykusu esnasında bedenin hareketsiz kalmaması durumuna yani görülen rüyaya bedenimizle dahil olma durumuna REM uykusu davranış bozukluğu denir. Normal bir REM uykusu sırasında kan basıncı çok yüksek, vücuttaki tüm kaslar işlevsiz olur. Rüyamızda birinden kaçtığımızı ya da çok yüksek bir yerden düştüğümüzü gördüğümüz zamanlar olur. Sağlıklı bir REM uykusunda rüyamızda ne kadar hareket ettiğimizi görüyor olsak da bedenimiz hareket etmez. REM uykusu davranış bozukluğu, böyle rüyaları gördüğümüz esnada bedenimizle tepki vermemiz anlamına gelir. Yani, rüyamızda biriyle kavga ediyorsak uyku esnasında etrafa ya da yanımızda uyuyana yumruk savurabiliriz. Bir yerden düştüğümüzü gördüğümüz rüyalardan yere düşerek uyanmamız da REM uykusu davranış bozukluğunun bir göstergesidir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr