Reflüsü Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler!
Toplumda oldukça sık oranda gözlenen bir rahatsızlık olan hazımsızlık, ekşime ve yemek borusunda yanma, yemek borusuna ve hatta ağıza kadar gelen yemek ve mide asidi ile belirgindir. Peki bu durumu en aza indirgemek için neler yapabiliriz? Detaylar haberimizde...
Ağıza alınan gıdaların mideye inmesini yemek borusu (özofagus) sağlar. Çoğunlukla asit, safra ya da pankreas sıvısı ile oluşan midenin içindekiler yemek borusuna geri kaçabilir. İçeriğin uzun süre yemek borusuna temas etmesi, yemek borusunun kendini koruyamamasına sebep olur. Bunun sonucunda ise reflü hastalığı kendini gösterir. Yemek borusunun alt ucundaki sfinkterin gevşekliği nedeni ile mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasına ”reflü” adı verilir. Hastalar genellikle göğüs kafesinde hissedilen yanma şikayetiyle doktora başvurur. Sıklıkla yemeklerden sonra şikayetler artar.
Reflü belirtileri deyince ilk akla gelenler baharatlı, yağlı gıdalar, çikolata, alkol veya taze sıkılmış meyve suları tüketildiğinde artan şikayetlerdir. Mideden boğaza doğru yayılan ve daha ziyade yemekten sonra oluşan yanma, en sık görülen reflü belirtisidir. Mide içeriğinin ağza gelmesi, yutma güçlüğü, görülen diğer önemli reflü belirtileri sayılır.
Belirtileri Nelerdir?
- Midede yanma, ekşime,
- Boğazda yanma hissi,
- Ağıza acı su gelmesi,
- Şişkinlik,
- Gaz şikayeti,
- Geğirti,
- Tükürük salgısının artması,
- Yutkunma esnasında ağrı,
- Hazmı yapılmış gıdaları kusma
Reflüye Ne İyi Gelir?
Her hastalığın sebebi olduğu gibi reflününde en büyük düşmanı stres ve beslenme. Uzmanların reflüsü olanlara tavsiye ettiği yiyecekler genellikle sindirimi kolay ve aşırı mide asidine neden olmayacak yiyeceklerdir. Stresli iş ve yaşam koşullarının yanı sıra modern şehir hayatıyla birlikte yemek tarzının da değişmesi reflü hastalığına sebebiyet verecek koşullara ortam sağlamıştır. Ev yemeklerinin giderek daha az tüketilmesi, saati değişen öğünler, hazır gıdalar ve fast food tarzı yiyecekler, kahve, çay, gazlı içecekler ve sigara tüketiminin artması, reflü oluşumunda önemli etkenlerdir. Her insanın sindirim sistemi gıdalara farklı tepkiler verebilir. Reflü belirtileri genellikle asitli meyveler ve içecekler, kafein, çikolata, alkol nedeniyle artarken reflüsü olan bazı kişilerde bu gıdaların bazıları belirtilerin şiddetlenmesine yol açmayabilir. Siz de hangi gıdaların reflüyü arttırdığını bulmak için kendinize bir liste hazırlayabilirsiniz.
Neler Tüketilmeli, Neler Tüketilmemeli?
Uzmanların en çok önerdiği üç besin, bitkisel proteinler, lifli gıdalar ve sebzeler…
Reflüde tüketilmemesi gereken yiyecek ve içecekler:
- Kahve
- Çikolata
- Baharatlar
- Gazlı içecekler
- Sigara
- Soğan
- Sarımsak
- Yağda kızartılmış yiyecekler
- Alkol
- Salça
- Domates
- Ekşili yiyecekler
Reflü şikayetlerini azaltmaya yardımcı yiyecek ve içecekler:
- Liften zengin gıdalar
- Elma
- Muz
- Brokoli
- Havuç
- Fasulye
- Kantaron yağı
- Papatya çayı
- Peynir
Bunların yanı sıra reflüyü önlemek adına edinebileceğimiz birkaç hayat rutini şunlardır:
- Yüksek yastıkta yatın (Yatarken vucudun üst kısmı ve baş yüksekte olmalıdır).
- Fazla miktarda yemekten kaçının (Fazla yemek mide basıncını artırır ve reflü olasılığı artar).
- Az miktarda sık ve düzenli yemek yiyin.
- Yiyecekleri yavaş yiyip, iyi çiğneyin.
- Yemekten sonra hemen yatmayın en az 1 saat oturun.
- Kilo almayın (Şişmanlık reflü şikayetlerini artırmaktadır).
- Stresten mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.
- Sıvı tüketimi mide basıncını arttırdığı için yemeklerde değil, öğün aralarında alın.
- Özellikle öğünden sonra dar giysiler giymeyip daha rahat giysiler giymeye çalışın.
Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.