Refik Anadol Kimdir, Eserleri Nelerdir?
Refik Anadol sergileri aktüel Türkiye sanat camiasının en bilinenleri arasındadır. Refik Anadol sergi biletleri sürekli aratılmaktadır. En son 300 Ethereum'a NFT satarak gündeme gelmişti.
Refik Anadol, Türkiye’de sergileri en çok tutan, kuyruklar halinde insanların akın akın geldiği bir medya sanatçısıdır. Medya sanatının Türkiye’de öncülerinden biridir. Refik Anadol sergi biletleri daha önceden tükenmekte, eserleri bir Instagram akımı haline gelmektedir. Birçok şeyden etkilenen eserlerinin interaktif oluşu ve sürekli farklı deneyim sunma vaadi, sanat severleri kendine çekmektedir.
METAVERSE İŞİNE GİRDİ
Ünlü sanatçı kısa süre önce duyurusunu yaptığı metaverse işi Dataland'i duyurdu. Anadol, projesini şöyle anlatıyor:
“Dünyanın ilk çok-duyusal Metaverse projesi DATALAND’a hoş geldiniz! DATALAND, son nörobilimsel deneyleri ve sanal olarak geliştirilmiş fiziksel gerçekliği bir araya getiriyor ve veri ve yapay zekâ estetiğinde bir dönüm noktasına işaret ediyor.
RAS Media Lab’de büyük verileri temsil etmeye yönelik düşünce deneylerinden hareketle, mevcudiyet ve duyum arasındaki ilişkiye yönelik, daha karmaşık disiplinler arası araştırmalara doğru ilerledik.
DATALAND, stüdyomuz ile dünyanın önde gelen nörobilimcileri, mimarları, yapay zekâ ve bilgisayar grafikleri öncüleri, koku alma ve gerçek zamanlı biyoalgılama teknolojilerinin yanı sıra inovasyon liderleri NVIDIA, Google, Epic Games, L-Acoustics, LG Displays, Epson ve Firmenich arasında çok disiplinli bir iş birliği olacak.
Yapay zekâ kullanarak geniş veri kümelerini analiz etmenin nicel ve nitel zorluklarını, Metaverse’de meditatif deneyimler içeren, sürükleyici ve benzeri görülmemiş alanlar tasarlayarak karşılayacağız ve yepyeni şiirsel algoritmalar icat edeceğiz.
DATALAND’ın ilk vatandaşlarından biri olmak için bekleme listemize katılın ve geleceği bizimle birlikte hatırlayın!”
SAMSUNG İLE ANLAŞTI
Samsung, geçtiğimiz günlerde NFT destekli yeni televizyonlarını tanıttığını açıkladı. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Refik Anadol, Samsung ile sponsorluk anlaşmasına girdiği duyurdu. Anlaşmaya göre Anadol'un eserleri Samsung'un NFT özelliği barındıran televizyonlarında görüntülenebilecek.
REFİK ANADOL NFT İŞİNDE
Bir süredir Opensea sitesinde kendi eserlerini dijital olarak satan Anadol, en yüksek satışını geçtiğimiz gün gerçekleştirdi. “Machine Hallucinations – Nature Dreams : AI Data Sculpture 2021 1/1” adlı eser, 300 Ethereum’a satıldı. Bu 1 milyon doların üstünde bir rakama geliyor. Eser, 300 milyondan fazla doğa fotoğrafıyla oluşturulmuştu. Eseri “mabu” isimli bir kullanıcı satın aldı. Anadol’un 400’den fazla NFT’si bulunuyor.
KİMDİR?
1985 yılında İstanbul’da doğan Anadol, banka yöneticisi babasını 15 yaşında kaybetti. Kadıköy Anadolu Lisesi’ni tamamladı. Bilgi Üniversitesi’nde Görsel İletişim Tasarımı bölümünü bitiren Anadol, yüksek lisansını yine aynı üniversitede Güzel Sanatlar bölümünü bitirerek yaptı. Mezuniyet projesi olarak 3D video projeksiyon projesini gerçekleştirdi.
Daha sonra Kaliforniya Üniversitesi’nde medya sanatları programına katıldı. Bu sebepten ABD’ye taşındı. İkinci yüksek lisansını orada yapmıştır.
REFİK ANADOL SERGİLERİ
Sanatçılığa öğrencilik yıllarında başlayan Anadol, bu tecrübelerini sergilerde göstermeye başladı. İstanbul Bienali, Ars Electronica ve Montreal Bienalinde yer almıştır. “Aktif Strüktürler; Akustik Formasyon” adlı eseri mimar Alper Derinboğaz ile birlikte yapmıştır. Disiplinler arası bir eserdir. Eser, Yapı Kredi Kültür Merkezi cephesinde sergilenmiştir. İstiklal Caddesi’ndeki sesleri veri haline getirip o sesleri görselleştirmiştir. Ses, görsel, mimari ve mekanı iç içe alan nadide projelerden biridir.
Eserleri sanata, bilime ve teknolojiye dayanmaktadır ve füzyon haline getirmektedir. Farklı katmanlar ve farklı boyutları eserlerinde birleştirmektedir. Eserleri mekanda kendine yer eder. Veri bilimleri ve mimari kendi eserlerinin en önemli iki parçasıdır.
SERGİ BİLETLERİ
Refik Anadol’un en sevilen eserleri genellikle biletli olmayan, ücretsiz yapılan eserlerdir. Geçtiğimiz haftalarda Alkazar Sineması tekrar açıldı. Açılışı için Refik Anadol yine interaktif ve veri bilimine dayalı bir eser sundu.