08.05.2020-15:18 (Son Güncelleme:08.05.2020-15:25)

Ramazan'da 4 Beslenme Önerisi

Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüsünün etkileri devam ederken birçok kişi bağışıklık sisteminin zayıflamasından endişe ettiği için oruç tutmak konusunda tereddüt yaşıyor. Peki, bu süreçte oruç tutarken nasıl beslenmek gerekir? Detaylar haberimizde…

Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr.Oğuz Özyaral ‘’Pandeminin olması sorun değil. Sorun pandemi sürecinde vücudunuzu doğru şekilde korumak. Hasta olmayan ve bu salgından etkilenmemiş kişiler arzu ettiği takdirde oruç tutabilirler,’’ dedi.

KARBONHİDRAT AĞIRLIKLI BESLENMEKTEN KAÇININ!

Oruç tutanların bu süreçte doyuran ama besleyici olmayan gıdalarla yerine mutlak suretle besleyen gıdalar tüketmelerini öneren Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr.Oğuz Özyaral, “İftar ya da sahur sofralarında yediğimiz gıdaların aynı zamanda besleyici değerlerini analiz etmemiz gerekiyor. Sofrada protein, karbonhidrat ve yağ oranının son derece dengeli olması gerekir. Bu nedenle mevsim sebze ve meyvelerinden hazırlanan sofralar son derece kıymetlidir. Karbonhidrat ağırlıklı yenilmemelidir. Elbette pide, ekmek ve hamur işleri tüketilebilir. Bunların ölçüsü bir avuç içi büyüklüğü kadar olmalıdır,” dedi.

VÜCUDUNUZU SUSUZ BIRAKMAYIN!

İftar ve sahur arasında tüketilen sıvı miktarı oldukça önemlidir. Orucunuzu, iki bardak ılık su içerek açabilirsiniz diyen Özyaral, “Bunun yanı sıra ayran, taze sıkılmış meyve suları, maden suyu, sabaha doğru kefir, domates suyu, domates çorbası tüketebilirsiniz. İftardan sonra türk kahvesi, siyah çay veya bitki çayları içebilirsiniz. Sıvı tüketimine son derece önem vermeli, vücudunuz asla ve asla susuz bırakmamalısınız. İftarla sahur arasında kadınların 1.5 litre, erkeklerin ise 2 litre sıvı tüketmeleri şarttır. Bu miktarın içine çay ve kahve tüketimini koymamalısınız,” uyarısında bulundu.

DİYABET HASTALARI ÇOK DİKKAT ETMELİ!

Covid-19 virüsü en çok şekeri sevdiği için diyabetik hastaların daha dikkatli olması gerekir diyen Prof.Dr.Oğuz Özyaral, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Yiyecek ve içeceklerin arasındaki tatlı ve şeker miktarları orantılı olmalıdır. Özellikle pancar şekeri olması önem arz eder. Zeytinyağlı yiyeceklere mutlaka sofranızda yer veremlisiniz. Yemeklerin tencere yemeği şeklinde pişirilmesi ve sunulması çok önemlidir. Çünkü hem lif oranı açısından önem arz eder hem de içeriğindeki vitamin ve mineraller açısından sulu olan kısmı doygunluk hissi oluşturur.

Orucunuzu açarken tatlı tüketmek istiyorsanız tercihinizi hurmadan yana kullanabilirsiniz. Hurmanın lezzetinin yanı sıra içeriğinde bulunan besin değerleri de sağlığınıza olumlu etki sağlar. Hurmanın haricinde ev yapımı reçeller ve özelliklede doğal saf balın tüketilmesi son derece önemlidir.”

SAHUR SOFRANIZDAN SALATAYI VE ÇORBAYI EKSİK ETMEYİN!

Sahurda doğru beslenmenin ertesi gün aç kalınan saatlerde büyük kolaylık sağlayacağını belirten Özyaral, “Öncelikle doyurucu bir salata mutlaka sofranızda bulunmalı. Size vereceğim örnek salata tarifi ile açlık hissiniz ortadan kalkacak. Bir kişi için hazırlanacak salatada; dört yaprak marul, bir domates, bir salatalık, iki adet haşlanmış yumurta, mevsim yeşillikleri bunları küçük küçük doğrayıp tabağa yerleştirebilirsiniz. Bir yemek kaşığı dolusu zeytinyağı, bir yemek kaşığı dolusu sirke, yarım limon ve yarım portakal suyunu sıkıp, yoğurt ve beyaz peynirle iyice çırptıktan sonra salatanın üzerine ilave edebilirsiniz. Ayrıca yarım elma, mevsim meyvelerinden yarım bir muzu küp şeklinde doğrayıp ilave edebilirsiniz. Salatanızı, tarifini verdiğim bu sos ile birlikte tükettiğiniz zaman açlık ve susuzluk hissiniz ortadan kalkacaktır,” diye konuştu.

Özyaral, “Sahurda, çorba olarak tarhana ya da domates çorbası tüketmenizi, tuzlu gıdalardan kaçınmanızı, gün boyu susuzluk yaşamanız için şekersiz siyah çay içmenizi ve en önemlisi yemeklerinizi parça kemik et ile zenginleştirmenizi öneririm,” diye ekledi.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr