Ramazan Ayında Tüketebileceğiniz Bitki Çayları
Bu yıl Ramazana ayının Covid-19 salgınına denk gelmesiyle uyku ve beslenme düzeni tamamen değişti. Salgından dolayı bütün günü evde geçirmek hareket azlığına neden oldu. Bu durum mide de birçok rahatsızlığı beraberinde getirdi. İşte şişkinlik, mide yanması ve kabızlığa iyi gelen bitki çayları…
Covid-19 sürecini atlatamadan Ramazan ayına girmemiz hem öğün düzenimiz hem de uyku düzenimiz de değişime neden oldu. Günlerimizin çoğunu evde geçirdiğimiz bu dönemde sindirimi desteklemek, mide ve bağırsak sağlığını korumak için gün içerisindeki gereksinim duyulan besinleri sahur ve iftarda alabilmek oldukça önemli. Fakat öğün düzenine dikkat edilmesine rağmen iftar veya sahur sonrası hazımsızlık, şişkinlik, mide yanması, karın ağrısı gibi sorunlarla karşılaşılabiliyor. Özellikle evde hareketsiz geçirdiğimiz bu dönemde hazımsızlık oldukça şikayet ettiğimiz bir konu haline geldi. Bizde Ramazan ayında mide de ileri gelen rahatsızlıkları önlemenizi sağlayacak bitki çaylarını bir araya getirdik. İşte detaylar…
SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRAN ADAÇAYI
Adaçayı A, B3, B6, B9, E, ve K vitaminlerinin yanı sıra bakır, çinko, demir, kalsiyum, manganez ve potasyum minerallerini içermektedir. Aynı zamanda midede yanma, şişkinlik sorunlarının önlenmesinde de oldukça etkilidir. Adaçayını, gaz söktürücü, hazmı ve sindirimi kolaylaştırıcı etkiye sahip olan, insan sağlığı için yararlı uçucu yağlardan zengin kakule ile birlikte demlediğiniz zaman mideyi rahatlatıcı etkisi daha da artacaktır.
MALZEMELER
- 2 poşet adaçayı
- 1 adet rulo tarçın
- 1 adet limon dilimi
- 4-5 adet kakule
- 1 yemek kaşığı bal
NASIL YAPILIR?
250 ml sıcak suda iki poşet adaçayını 5-7 dakika kadar demleyin. Poşetleri çıkarıp demlenmiş adaçayını sürahiye boşaltın. Rulo tarçın, limon dilimi, kakuleyle birlikte 2-3 dakika daha demlenmesini bekleyin. Üzerine 750 ml sıcak su ekleyip balı içerisine karıştırın. Sıcak olarak tüketin.
MİDE AĞRISINI GEÇİREN REZENE ÇAYI
Rezene çayı mide ve bağırsak sisteminde ileri gelen rahatsızlıkların giderilmesinde ve aynı zamanda hazımsızlık, gaz, karın ağrısı gibi sorunların önlenmesinde inanılmaz etkilidir. Emzikli annelerin sütünün artmasını destekleyen rezene çayı, soğuk algınlığında balgam söktürücü olarak da kullanılmaktadır.
MALZEMELER
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 adet çay potu
- 1 tatlı kaşığı rezene
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 adet limon dilimi
NASIL YAPILIR?
Tüm malzemeyi çay botuna ekleyin ve üzerine sıcak su ekleyin. Ardından 5-7 dakika kadar demleyin. Sıcak olarak tüketilmesi gerekir.
MİDEYİ RAHATLATAN ZENCEFİL KÖKÜ
Zencefil çayı midede ileri gelen hazımsızlığı ve şişkinliği azaltır, mide ve bağırsaklardaki gazın giderilmesini sağlar. Bilimsel çalışmalar zencefilin ülser, reflü gibi mide rahatsızlıklarında oldukça faydalı olduğunu ortaya koymuştur. Aynı zamanda zencefil bağırsaklardaki düz kasların rahatlamasını sağlayıp, yiyeceklerin bağırsaklar boyunca hareket etmesini kolaylaştırarak kabızlığı önler. Hamile ve emzikli annelerin zencefil kökü çayını doktorlarına danışarak tüketmeleri tavsiye edilir.
MALZEMELER
- 1 su bardağı sıcak su
- 4 dilim zencefil kökü
- 1 adet limon dilimi
- 1 adet rulo tarçın
- 1 tatlı kaşığı bal
NASIL YAPILIR?
Zencefil ve limon dilimlerini sıcak suyun koyup içerisine tarçını ekledikten sonra 7-8 dakika demlemeye bırakın. Daha sonra süzüp bal ile karıştırarak sıcak olarak tüketin.
METABOLİZMAYI HIZLANDIRAN YEŞİL ÇAY
Yeşil çay, içerisinde yer alan polifenoller açısından oldukça zengindir. Polifenollerden yalnızca çayda bulunan önemli sağlık bombaları olan kateşin, epigallokateşin adlı iki formu yeşil çayda yüksek miktarda olduğu için kalp hastalığından kansere birçok hastalığa karşı koruyucu doğal bir iksir olarak adlandırılır. Obez bireyler üzerinde yapılan çalışmalar; yeşil çay tüketiminin beden kitle indeksi, bel çevresi ve vücuttaki toplam yağ miktarını azalttığını göstermiştir.
MALZEMELER
- 1 poşet yeşil çay
- 1 rulo tarçın
- 10 adet taze nane yaprağı
- Yarım limon
- 1 yemek kaşığı bal
NASIL YAPILIR?
1 poşet çayı 250 ml sıcak suda 6-7 dakika demleyin. Demlediğiniz yeşil çayı bir sürahiye alıp üzerine rulo tarçın ve taze nane yapraklarını da ekleyin. Ardından limon suyunu sıkın ve üzerine 750 ml oda sıcaklığında su ekleyip balla karıştırın. İster sıcak ister soğuk tüketebilirsiniz.
GÖĞSÜ YUMUŞATAN ANASON ÇAYI
Akdeniz ve Ortadoğu ülkelerinde yetiştirilen anasonun hem yaprakları hem de ufak meyveleri tüketilmek için uygun besinlerdir. Kas gevşetici ve gaz söktürücü özelliği sayesinde midedeki hazımsızlığın önlenmesini sağlar. Bağırsak sağlığını korur. Aynı zamanda üst solunum yolu hastalıklarında da oldukça fayda sağladığı bilimsel çalışmalarca gösterilmektedir.
MALZEMELER
- 750 ml sıcak su
- 1 yemek kaşığı anason
- 8 adet kuru karanfil
- 1 adet limon dilimi
NASIL YAPILIR?
French pressin içerisine anasonu, karanfili ve limon dilimini koyun. Üzerine sıcak su ekleyip 5-7 dakika demledikten sonra French press ile tanecikleri tabana sıkıştırın. Sıcak tüketin.