23.05.2020-18:12 (Son Güncelleme:27.05.2020-10:13)

Ramazan Ayı Sonrası Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı?

Uzmanlar bu bayramın diğer bayramlarda farklı olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu. Covid-19 salgını ile mücadele ettiğimiz sürece denk gelen Ramazan ayında tüm beslenme düzeni ve uyku saatlerimiz değişti. Şimdi tekrardan bir ay boyuna aç kalan bedeni yeni bir sürece hazırlamak gerekiyor.

Ramazan ayı boyunca yeme düzeni tamamen değişerek yeme saatleri aynı oldu. Bu nedenle de metabolizmada da değişimler meydana geldi. Şimdi ise bir ay boyunca oruç düzenine alışan bedeni yeni bir döneme alıştırmak gerekiyor. Dr. Öğr. Gör. Eren Eroğlu oruçtan çıkan vücudun yeni düzene daha hızlı adapte olabilmesi için önemli püf noktalarını aktardı. İşte detaylar…

ORUÇ SONRASI BESLENMEYE DİKKAT!

Bir ay boyunca hemen hemen boş mideyle dolaştığınızı unutmayın diyen Dr. Öğr. Gör. Eren Eroğlu, “Önünüze gelen her şeyi hemen yemek zorunda değilsiniz. Bedeninizin bir anda 30 günü unutmasını beklemeyin. Kahvaltıda tam tahıllı ekmek ve protein almayı ihmal etmeyin. Düzenli yemek kadar düzenli sıvı almak da önemlidir. Su içmeyi ihmal etmeyin. Gece yemelerini hemen durdurun. Aksi halde kilo almak kaçınılmaz olur,” dedi.

ÖĞÜNLER BİR ANDA ARTIRILMAMALI

Ramazan ayı boyunca yaklaşık 18 saat süren orucun ardından vücudun bu yeni beslenme düzenine alışması biraz zaman alacak. Bu nedenle Bayramda da beslenmeye dikkat edilmesi gerekir.

Vücut bir ay boyunca iki öğün beslenmeye alıştığı için Ramazan ayının bitimiyle öğünler bir anda artırılmamalıdır. Uzmanlar, Ramazan ayı boyunca vücudun çok fazla susuz kaldığına dikkat çekerek metebolizma için bol bol su tüketilmesine önem gösterilmesi gerektiğini belirtiyor.

Aynı zamanda uzmanlar, ara öğünlerin vücudun yeni beslenme düzenine alışabilmesinde oldukça önemli olduğuna dikkat çekiyor. Et yemeklerinin yanında sebze yenilmesi de tavsiye ediliyor.

Fazla tatlı tüketimi ise başta şeker olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Aynı zamanda bir anda değişecek olan yemek düzeninde sindirim sisteminin zor durumda bırakılmaması da oldukça önemlidir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr