16.04.2022-23:17 (Son Güncelleme:16.04.2022-23:17)

Ramazan ayı 16. gece namazı nasıl kılınır, 16. gece duası nedir? 2022 Ramazan'da gün gün kılınacak namazlar!

On bir ayın sulatanı olan Ramazan ayının 16. gecesi kılınacak namaz ile yapılması farz olan ibadetlerin neler olduklarını siz değerli okurlarımız için haberimizde derledik. Ramazan ayında gün gün kılınacak olan namazlar ile ilgili olarak özel tavsiyeler yer almaktadır. Bu namazlar nafile namaz olup teravih namazı yerine de geçmemektedir. Peki, Ramazan ayının 16. gecesinde kılınacak olan namaz kaç rekattan oluşuyor ve nasıl kılınıyor? İşte detaylar..

On bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayının '' rahmet günleri '' olarak da bilinen ilk 10 gününü tamamladık. Ramazan ayının 16. gecesinde kılınacak olan namazın fazileti de oldukça merak edilmektedir. 16 Nisan 2022 Cumartesi gününde idrak edilecek olan Ramazan 'ın 16. günü olduğu için, 16 Nisan 2022 Cumartesi gecesini 17 Nisan 2022 Pazar gününe bağlayan gece Ramazan ayının 16. gecesi oluyor.

Ramazan ayının 16. gecesinde kılınacak olan namaz kaç rekattır ve nasıl kılınmaktadır?

Peygamber efendimiz s.a.v. Ramazan ayının 16. gecesi namazı kılınan dünya ile ahiret hacetlerinin giderileceğinin müjdesini vermektedir. Yarın yani Pazar günü Ramazan ayının 17. gününü idrak edeceğiz. Bu kapsamda da bu gece yani 16 Nisan Cumartesi gününü 17 Nisan Pazar gününe bağlayan gece, Ramazan ayının 16. gecesi oluyor. Zira günlerin öncelikle gündüzleri idrak ediliyor.

Ramazan ayının 16. gecesinde kılınacak olan namaz ile ilgili olarak Peygamber efendimiz s.a.v. şöyle buyurmaktadır;

'' Bir kimse bu mübarek gecede seher vaktinde, 1 kere Fatiha - i Şerife ile birlikte Kulillahümme.. ( Al - i İmran suresi, 26. Ayet ) okuyarak iki rekat namaz kılar ise, Allahu Teala da o kişinin 100 türlü hacetini verir. Bunların 10 tanesi dünya, 90 tanesi ise ahiret hacetidir. ''

Al - i İmran Suresi, 26. Ayet Türkçe okunuşu şu şekildedir;

Kulillahumme Malike 'l - mulki tü ' ti 'l - mülke men teşa 'ü ve tenzi 'u 'l - mulke mimmen teşa', ve tu ' izzü men teşa 'ü ve tüzillu men teşa', bi - yedike 'l - hayr, inneke ala kulli şey 'in Kadir.

* Al - i İmran suresi, 26. Ayet anlamı ise şu şekildedir;

De ki: Ey mülkün sahibi olan yüce Allah 'ım! Sen mülkü dilediğine verirsin, dilediğinden de onu çeker alırsın, dilediğini aziz edersin, dilediğini zelil edersin. Hayr, Senin yed - i kudretindedir. Muhakkak ki, Sen her şeye Kadirsin.


Seher vakti ne zamandır, hangi vakitte idrak edilmektedir?

Seher vakti, gecenin son üçte birlik dilimine denk gelmektedir. Akşam namazı vaktinin girmesinden sonra imsak vaktine yani yatsı namazı vaktinin bitişine kadar ki toplam saat üçe bölünmektedir. Son üçte birlik zaman dilimi ise Seher vakti olmaktadır. Aynı zamanda bu zamanın da en kıymetli olan yanı sona daha yakın olan kısmıdır.

Seher vakti kişilerin gönülleri Allah 'a çok daha yakın olmaktadır. O vakitte kılınan teheccüd namazlarının, yapılan dua ile ibadetlerin de Allah katında kıymeti çok daha fazla olmaktadır. Seher vaktinde yapılan tevbe ile dualar da daha bir makbul olmaktadır. O vakitlerde ibadetlere riya karışma ihtimali ise çok daha düşük olduğu için ihlasın manevi hazzı da fazla hissedilmektedir. Kişi, Allah 'a, gece namazlarını nasip etmesi için dua ile niyazlarda bulunması gerekmektedir.

*Yapılan duaların kabul olması için Ayet - i Kerime şu şekildedir;

'' Üd 'uni estecib leküm. / Bana dua ediniz; size icabet edeyim. ( Sure - i Mü 'min, 60. Ayet )

Allah kullarının kendisine yaptıkları dualarına icabet edeceğini vaadetmiştir ve elbette ki Allah 'ın vermiş olduğu vaadinde hılaf olmaz. Fakat, yapılan her bir dua da aynı istenildiği gibi tahakkuk etmeyebilir. Ya kişinin hakkında hayırlı değildir, Yüce Yaradan onu daha hayırlı olan ile tebdil eder, ya da ecri ahirete tehir edilir. Sonuçta ihlas ile yapılan bütün dualar hiçbir şekilde karşılıksız kalmaz.

* Edilen duaların kabul olması ile ilgili Hadis - i Şerifler şu şekildedir;

 Allah 'u Teala 'ya dua etmekte olan herkese Yüce Allah icabet etmektedir. Bu icabet ise, ya dünyada peşin olur veya ahirete saklanır, ya da dua ettiği kadar işlemiş olduğu günahlarından hafifletilerek olur, yeter ki günah talep etmemiş ya da sıla - ı rahmin kopmasını istememiş olsun, veya acele etmemiş olsun. ' ( Tirmizi, Da ' avat 145 )

'' Acele etmediğiniz sürece her birinizin yapmış olduğu duasına icabet olunur. Fakat şu şekilde söyleyerek acele eden vardır: ' Ben Rabbime dua ettim ama duamı kabul etmedi. '' ( Müslim )

'' Kul, günah istemediği sürece ya da sıla -i rahmin kopmasını istemediği sürece, duası icabet görmeye yani kabul edilmeye devam etmektedir. '' ( Müslim )

Kişi Allah 'a yapmış olduğu dualarını, güzel amelleri ile birlikte destekler. Bir '' kul '' olarak olarak Rabbinden ilticalarda bulunduğuna göre, yaşantısını da kulluğun getirdiği gereklerine göre en uygun hale getirmek için çaba göstermelidir.


2 rekat namaz ne zaman ve nasıl kılınmalıdır?

Bu özel gecede kılınacak olan 2 rekat namazın vakti, seher vakti olarak Peygamber Efendimiz 'den ( s.a.v. ) bizzat olarak tavsiye edilmiştir. Fakat, o vakitte namazın kılınması mümkün değil ise eğer hiç kılmamaktansa daha erken bir vakitte eda edilmesi de uygun olmaktadır.

Namazın kılınış biçimi de öğle ile yatsı namazının son sünnetinin kılınışı şeklindedir.

Bu gece kılınacak olan 2 rekat namaza nasıl niyet edilir?

Namaza öncelikle '' Ya Rabbi '' Niyet ettim senin Rıza -yı Şerifin için namaza, Allahu Ekber! ' diyerek niyet edilir.

Ramazan ayının her gecesi için ayrı ayrı tavsiye edilen bu namazların hükmü nedir?

Bu mübarek gecelerde kılınan namazlar, farz ya da vacip olmayarak nafile namaz olmaktadır. Kılınmasında da büyük bir ecir ile mükafat bulunmaktadır. Fakat, bu namaz terk edildiği vakitte kişi mesul olmamaktadır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr