11.05.2020-00:47 (Son Güncelleme:11.05.2020-00:38)

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Rahim ağzı kanseri nedir? Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir? Rahim ağzı kanseri nasıl anlaşılır? Rahim ağzı kanseri nasıl tedavi edilir? Rahim ağzı kanseri ölümcül mü? Rahim ağzı kanseri bulaşıcı mı? İşte detaylar...

Rahim ağzı kanseri nedenleri arasında gösterilen ilk etkenlerden biri HPV (İnsan Popilloma Virüsü) dir. Rahim ağzı kanserinin belirtileri genellikle hastalığın ilerleyen safhalarında kendini göstermektedir. Başlangıç seviyesinde hastalık kendini şiddetli bir biçimde göstermez. Tam tersi olarak çıplak gözle ya da jinekolog kontrollerinde bile hastalığın ilk evrelerinin tanımlanması zordur. Hastalığın anlaşılabilmesi için mutlaka ayrıntılı testler yapılmalı ve uzman görüşü alınmalıdır. Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiği takdirde ameliyat ve medikal destekle tedavi edilebilir. Ancak hastalık ilerlediği zaman radyoterapi ve kemoterapi yöntemlerinin uygulandığı da bilinmektedir.

RAHİM AĞZI KANSERİ NEDİR?

Rahim ağzı kanseri özellikleri ve ortaya çıkışı itibariyle kötü huylu bir kanser türüdür. Serviks ya da servikal kanser olarak da isimlendirilen rahim ağzı kanseri bir karsinom kökenli kanser türüdür. Kötü huylu tümörün rahim ağzında ilk belirtileri arasında, vajinal kanama gösterilebilmektedir. Rahim ağzı kanseri başlangıç seviyesinde belirti vermediği gibi teşhisi de oldukça zordur. Bu nedenle çeşitli tarama testlerinin uygulanması ve rahim ağzı kanserinin birincil etkeni olan HPV virüsü aşının yapılması gerekmektedir.

HPV NEDİR?

HPV virüsünün nedenleri arasında en yaygın rahim ağzı kanseri gösterilmektedir. %95 oranında cinsel yollarla bulaşan virüs literatürde, İnsan papilloma virüsü olarak isimlendirilmektedir. DNA tabanlı virüs olarak nitelendirilen ve deri yüzeylerinde epitiyal bez ve dokuların enfeksiyona uğramasına neden olmaktadır. Virüsün neden olduğu çeşitli hastalıklar arasında:

  • Rahim ağzı kanseri (servikal kanser)
  • Vulva, anüs, penis vb. genital bölge tümörleri

Gösterilmektedir. HPV virüsü hakkında ABD Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) tarafından yapılan araştırmaya göre kadın ve erkek HPV virüsüne maruz kalma ihtimalinin %50’nin üzerinde olduğu yönündedir. Bu nedenle rahim ağzı kanseri gibi önemli ve ölümcül hastalıklara yakalanmamak için ilk şart HPV virüsünden korunmak olmalıdır. Çeşitli tip aşılarla HPV virüsünün engellenmesi mümkündür.

RAHİM AĞZI KANSERİ BELİRTİLERİ NASIL ANLAŞILIR?

Rahim ağzı kanseri semptomları hastalığın başlangıç evrelerinde asemptomik olabilmektedir. Rahim ağzı kanseri (serviks kanser) başlangıçta hastada belirti vermediği gibi muayene sırasında gözlemlenmesi de bir hayli zordur. Rahim ağzı kanserinin ilk belirtileri arasında:

  • Dokunmakla vajinada kanama
  • İştah zayıflığı
  • Hızlı kilo kaybı
  • Yorgunluk ve ağrılar
  • Yoğun pelvik ağrıların oluşması
  • Tek taraflı bacak, ayak, kol şişlikleri
  • Vajinal akıntıda artış
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı hissi
  • İleri seviyelerde; kötü kokulu akıntılar
  • Nohut, mantar büyüklüğünde lezyonlar gözlemlenmektedir.

Rahim ağzı kanserinin ilerleyen seviyelerdeki bu gibi belirtilerin yanı sıra cinsel ilişki sonrası beklenmeyen kanamalar ve âdetin düzensizleşmesi gözlemlenmektedir. Başlangıçta hastalığın belirti vermemesi nedeniyle hastalık şüphesi taşıyan kişilerin mutlaka uzman doktor eşliğinde tarama testleri yaptırmaları gerekmektedir.

RAHİM AĞZI KANSERİ ÖLÜMCÜL MÜDÜR?

Rahim ağzı kanserinin ölümcül nedenleri arasında birçok farklı etken sayılabilir.Rahim ağzı kanseri (serviks kanseri) dünyada kadınlar arasında meme kanserinden sonra en çok görünen hastalıklar arasında yer almaktadır. Diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi Rahim ağzı kanserinde de erken teşhis oldukça önemlidir. Rahim ağzı kanseri belirtileri başlangıçta ağır olmadığı için hastalığın ihmal edilme ihtimali oldukça yüksektir. Diğer tüm kanser türleri gibi rahim ağzı kanseri de ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Ancak erken tanı ve önleme tedavileriyle hastalığın ölümcül sonuçlarından kurtulmakta mümkündür.

RAHİM AĞZI KANSERİ AŞISI

Rahim ağzı kanseri ilaçve ameliyat yöntemiyle tedavi edilebilir özelliklere sahiptir. Rahim ağzı kanserine neden olan en önemli etkenler arasında HPV (İnsan Popilloma Virüsü) gelmektedir. Tıpkı AİDS gibi cinsel yolla bulaşan bu hastalık rahim ağzı kanserinin (serviks kanser) en önemli nedenidir. Kadınlarda özellikle çocukluk (12) yaşından itibaren hastalıktan korunmaları için HPV aşısı olmaları önerilmektedir. Rahim ağzı kanseri tedavisi için tek bir aşıdan söz etmek mümkün değildir. Serviks kansere neden olan bir etkenin ortadan kaldırılması için geliştirilmiş aşılarla hastalık riskinin azaltılması mümkündür. Ülkemizde yaygın olarak HPV aşısının iki türü bulunmaktadır. Tip – 6, tip – 11, tip – 16, tip- 18 içeren HPV aşısı:

  • İleri derecede servikaldisplazinin önlenmesi
  • Servikal lezyonların engellenmesi
  • Genital siğillerin yok olmasında etkili olmaktadır.

Bu aşı küçük yaşlardan itibaren kadınlarda (11 – 12 yaş) 3’er doz şeklinde uygulanabilmektedir. HPV aşılarının %65 ve %78 arasında rahim ağzı kanserini önlediği düşünülmnektedir. FDA (Amerikan İlaç Gıda Dairesi) araştırmalarına göre servikal kanserin büyük ölçüde engellenmesi öngörülmektedir.

RAHİM AĞZI KANSERİ AŞISI FİYATI

Rahim ağzı kanser aşı ücreti sağlık kurumlarının uygulayacağı ek tedavilere ve doktorun aşı seçimine göre farklılık gösterebilmektedir. Ülkemizde ve dünyada rahim ağzı tedavisi ve önlenmesi için iki tip HPV aşısı kullanılmaktadır. Bu aşılar kadınlarda küçük yaşlardan itibaren kullanıldığı takdirde hastalık riski büyük oranda azaltılmaktadır. Bu nedenle aşının erken yaptırılması büyük önem taşımaktadır.

RAHİM AĞZI KANSERİ AŞISI NEREDE YAPILIR?

Rahim ağzı kanser aşısıkadınlarda küçük yaşlardan itibaren uygulanması ileride hastalığa yakalanma ihtimalini azaltmaktadır. 12 yaşından itibaren belirli aralıklara ve dozajlarda uygulanmalıdır. Aşı tipine ve yaşa göre uzman sağlık kuruluşlarından aşı olabilirsiniz. Rahim ağzı kanserinin temel unsurlularından biri olan HPV virüsünden korunmak için aşının düzenli ve doktor kontrolünde yaptırılması gerekmektedir. Kullanılan iki tip HPV aşısından hasta profiline en uygun olanı doktorunuz tarafından belirlenmelidir. Aşının düzenli uygulanması halinde özellikle rahim ağzı kanserinden korunmak mümkün olabilir. HPV virüsünün yapısı gereği erkeklerde de üreme organlarında kanserin başlamasına neden olabilmektedir. Bu neden erkeklerde de farklı HPV aşı tiplerinin uygulanması mümkündür.

RAHİM AĞZI KANSERİ TESTLERİ

Rahim ağzı kanseri tarama testleri hastalığın belirlenmesi önemli bir rol oynamaktadır. Farklı yöntemlerle hastalara uygulanan bu testler sayesinde;

  • Rahim ağzı kanserinin doğal ilerleyişi
  • Lezyonların erken tanısı
  • Servikal kanserin evresi

Gözlemlenebilmektedir. Rahim ağzı kanseri teşhisi ve tedavisi için uygulanan birçok farklı testten söz edilebilir. Bu testler arasında en yaygın olanları:

  • Sitoloji
  • Servikografi
  • HPV Testleri
  • Smear Testi
  • Speküloskopi
  • Tomografik taramalar ve
  • Kan testleridir.

Rahim ağzı kanseri teşhisi için mutlaka testlerin yapılması ve uzman kontrolünde erken tedaviye geçilmelidir. Aksi takdirde rahim ağzı kanseri ölümcül olabilir. Uzman kontrolünde yapılan testler neticesinde tedavi yöntemi doktorunuz tarafından belirlenmektedir. Uzman jinekologlar dışında hastalığın tedavisi için önerilen yöntemleri asla uygulamamanız önerilmektedir.

RAHİM AĞZI KANSERİ NASIL BULAŞIR?

Rahim ağzı kanseri bulaşıcı hastalık özellikleri gösteren çeşitli etkenlere sahiptir. Özellikle rahim ağzı kanserine neden olan temel etken HPV olduğu için bu virüsün cinsel yollarla bulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Rahim ağzı kanseri hastalarının neredeyse tamamına yakını (%97,3) bu virüsün taşıyıcı olarak tespit edilmiştir. Rahim ağzı kanseri belirtileri de bu virüsün etkisiyle kendini ileri seviyelerde gösterebilmektedir. Rahim ağzı kanserinin bulaşma yolları arasında en yaygın:

  • Genital bölgede siğil taşıyan kişilerle cinsel ilişki
  • Hijyen ortamlarına tensel temaslarla (tuvalet, banyo vb.)
  • Doğum esnasında bebeklerde doğuştan görülebilir
  • Çok eşli ilişkilerde
  • Erken dönemli cinsel ilişkiye başlanması

Rahim ağzı kanserinin %95 oranında cinsel yollarla bulaştığı bilinmektedir. Bu nedenle özellikle çok partnerli ilişkiler ve korunmasız ilişkiler neticesinde hastalığın bulaşma ihtimali oldukça yüksektir.

RAHİM AĞZI KANSERİ TEDAVİSİ

Serviks kanser tedavisi için rahim ağzı kanserinin mutlaka doğru teşhis edilmiş olması gerekmektedir. Erken tanı bu kanser türü için oldukça önemlidir. Kanseröz ve pre – kanseröz kanser belirtilerinde farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir. Rahim ağzı kanserinde hastalık evresi tedavinin temel belirleyicisidir. Rahim ağzı kanserinin tedavisi için erken tanılarda:

  • Tümör ilerleyişini durdurma (kriyocerrahi)
  • Elektro cerrahi eksizyonu
  • Doku parçacıklarının alınması (konizasyon yöntemi)

Tedavi olarak uygulanmaktadır. Hastalığın seyrine göre eğer hastalık ileri evrelere taşınmışsa:

  • Rahmin alınması (histerektomi)
  • Kemoterapi
  • Radyoterapi

Tedavileri uygulanır. Rahim ağzı kanseri teşhis edildikten hemen sonra tedavinin başlaması hayati önem taşımaktadır.

RAHİM AĞZI KANSERİ RİSK FAKTÖRLERİ

Rahim ağzı kanserine yakalanma riski her zaman ve her yaşta bulunmaktadır. Özellikle hastalığın birincil nedeni olan HPV virüsünün bulaşma yöntemi olan cinsel ilişki, rahim ağzı kanserinin önemli bir risk faktörüdür. Rahim ağzı kanserinin diğerrisk faktörleri:

  • Erken cinsel ilişki
  • Çok eşli cinsel ilişki
  • Genital bölgede enfeksiyonetkeneleri

Rahim ağzı kanserinin temel birincil risk faktörleri arasında sayılabilmektedir.

RAHİM AĞZI KANSERİ HASTALIK EVRELERİ

Rahim ağzı kanseri evreleri düşük şiddetten yükseğe doğrudur. Rahim ağızı kanseri evrelerini yedi grupta incelemek mümkündür. Sırasıyla bu evrelerde farklı belirtiler gözlemlenmektedir. Rahim ağzı kanserinin evrelerinde:

  • Tümör oluşumu rahim içlerinden başlar
  • 2 mm – 4 cm ye kadar artış gösterebilir
  • Kanserli hücre pelvik duvara yayılım gösterebilir
  • Böbrek ve mesaneye bağlanan kanallar engellenebilir
  • Rahim bölgesindeki dokulara yayılım gösterir
  • Hücreler rahim ağzının dışına vajinanın üçte ikilik kısımlarına yayılır
  • Son evrelerde kanserli hücre, rektum, mesena ve farklı organlara yayılım gösterir.

İlk evresinde hastalığın tedavisi %75 – 80’e kadar mümkündür ancak ilerleyen hastalık dönemlerinde bu oranlar %25’lere kadar düşüş gösterir. Hastalığın ilerlediği dönemlerde ileri cerrahi yöntemler uygulanarak rahim alınarak hastalık durdurulabilir.

RAHİM AĞZI KANSERİ AKINTISI

Rahim ağzı akıntısı, rahim ağzı kanserinin en önemli belirtisi ve hastalığın ileri safhasıdır. Enfeksiyonlara bağlı olarak vajinal bölgede kanamalı akıntılar büyük oranda rahim ağzı kanserinin işaretçisidir. Rahim ağzı kanseri başlangıç evresinde yoğun belirti vermediği için bu akıntıların rahim ağzı kanserinin ileri evreleri olduğunun düşünülmesi yanlış olmaz. Vajinal bölgede ve rahim ağzında kanama yaşanması özellikle cinsel ilişki sonrası ağrılarla birlikte bu durumun gözlemlenmesi oldukça tehlikelidir. Bu tip ağrılarla ve akıntılarla karşılaşılması halinde mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir. Rahim ağzı akıntısı için:

  • Papatya, ıhlamur vb. bitki çayları
  • Zerdeçal ve kuşkonmaz tüketimi
  • Avokado ve enginar

Doğal koruyuculardır. Bu ürünlerin düzenli kullanılması çoğu zaman hastalık öncesi belirtilerin şiddetini azaltacaktır, ancak mutlaka bu ürünleri kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önerilmektedir.

RAHİM AĞZI KANSERİ TEDAVİ SONRASI SÜREÇ

Rahim ağzı kanseri tedavisi ve tedavi sonrası süreci oldukça zorludur. Bu zorluğun temel nedeni hastalığın ilk evrelerinde belirtilerin net alınamaması ve tedavilere geç başlanmasıdır. Birçok kanser türünde olduğu gibi rahim ağzı kanserinde de erken teşhis ve tedavi önemlidir. Rahim ağzı kanseri için uygulanan tedavi yöntemleri ve hastalığın seyri kişide farklı hastalıklara yol açabilmektedir. Örneğin:

  • Serviks kanser tamamen yok edilemeyebilir ve tekrar edebilir
  • Farklı organlarda yeni kanser başlangıcı gerçekleşebilir
  • Kemik erimesi gibi rahatsızlıklar baş gösterebilir

Rahim ağzı kanseri tedavisi sonrası bu gibi olumsuz durumlardan korunmak için ek tarama testlerinin doktorunuz tarafından yapılması gerekmektedir. Smear gibi önemli testler düzenli olarak yapılmalı ve hastalık takip edilmelidir.Rahim ağzı kanseri belirtileri baş gösterdiği ilk andan itibaren uzman bir doktora görünmeniz tavsiye edilmektedir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr