07.08.2019-13:34 (Son Güncelleme:07.08.2019-13:32)

Quasimodo Sendromu Nedir? Kendinde Sürekli Kusur Bulma Bir Hastalık mıdır?

Adını Victor Hugo’nun Notre Dame’ın Kamburu kitabındaki Quasimodo karakterinden alan Quasimodo sendromu, bireyin vücudunda gerçekte olmayan kusurlar bulması ve bu durumdan yoğun rahatsızlık duyması manasına geliyor. Kimler Quasimodo sendromuna yakalanır işte cevabı.

Kişinin kendisini aşırı derecede inceleyip eleştirmesi, sürekli görüntüsünde kusur araması temel belirti olarak bu sendromda karşımıza çıkıyor.

ÇOK VAKİT HARCARLAR

Kişinin fazlaca vaktini alan bu incelemeler bilhassa yüz bölgesinde yoğunlaşıyor. Kişi, çevresindeki herkesten kusurlu bulduğu bölgeleriyle ilgili fikir alma ihtiyacı duyuyor; hayali kusurlarının nasıl gözüktüğünü sorup, kendini çirkin kabul ediyor. Diğer insanların ve hatta uzmanların söyledikleri inandırıcı olmuyor. Bu kişiler, plastik cerrahlar ve dermatologların kapısına sık sık gidip, küçüklü büyüklü müdahalelerde bulundururken; hekimin onay vermediği, gerek görmediği işlem / operasyonlar için ehil olmayan kişilere işlemler yaptırtıp ardından büyük hasarlar görebiliyorlar.

TAKINTILI DÜŞÜNCELERE SAHİP OLURLAR

Uzman Psikolog Sena Sivri “Kişi, başkaları tarafından fark edilmeyen veya gerçekte olmayan kusurunu ciddi bir kusur ya da özür olarak görüyor, devamlı bu problemle uğraşıyor; bu algısından dolayı tekrarlayıcı davranışlarda bulunuyor. Örneğin; aynaya bakma, gizlemeye çalışma, deri/saç yolma, düzeltmeye çalışma, güven ve güzelliğine dair onay arayışı içinde olma bunlardan birkaç tanesi. Kendi özelliklerini diğerleriyle kıyaslarken, zamanla yaşam kalitesi bozuluyor, içe kapanıyor hatta evden çıkmak istemiyor. Tek uğraşıları bu kusurlarını düzeltmek adına oluyor. Çok ilerlemiş durumlarda, yaşamlarına son verme istekleri ve girişimleri sık görülüyor” diyor.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr