08.05.2022-21:59 (Son Güncelleme:08.05.2022-21:59)

Psikolog nedir, ne demektir? Psikolog nasıl olunur, şartları nelerdir? Psikolog olmak için hangi fakülte bölüm lise kaç yıl okunur?

Üniversite hayali kuran birçok adayın ilk tercihleri arasında yer alan psikologluğa dair detaylar merakla araştırılıyor. Peki, psikolog nedir, ne iş yapıyor? Psikolog olmak için kaç puan almak gerekiyor? İşte detaylar...

Psikoloji, insanların davranışlarının ardında gizli olan sebepleri araştırarak ortaya çıkaran bir bilim dalıdır. Psikolojinin adli, kavramsal ve mesleki olacak şekilde pek çok dalı bulunuyor. Söz konusu dallardan birinde uzmanlaşmış kişileri ise psikolog olarak adlandırırız. Psikologların çalışma alanları ya kendilerine ait klinikler ya da devlet hastaneleri olur. Ruh bilimci olarak adlandırılan psikologların uzmanlık alanları arasında nöropsikoloji, bilişsel psikoloji, sağlık psikolojisi ile eğitim psikolojisi de bulunmaktadır.

Psikolog ne demektir?

Çeşitli terapilerle danışanlarındaki ruhsal sorunları ortaya çıkararak uygun tedaviyi uygulayan doktorlara psikolog denmektedir. Psikologları çalışmakta oldukları alana göre psikoloji danışmanı, psikoterapi uzmanı ve klinik psikolog olarak adlandırırız.

Psikologlar ne iş yapıyor?

Psikologlar, psikolojik ve sosyal anlamda desteği ihtiyacı olan kişilere danışmanlık yapan doktorlardır. Anksiyete bozukluğu, stres ve paranoya gibi hastaların tedavileri psikologlar eşliğinde yapılan terapilerle gerçekleşir. Ayrıca, aile ve grup terapileriyle evli çiftler arasındaki sorunların da çözümleri yapılır. Psikologlar tarafından uygulanan diğer terapiler ise şu şekildedir; bilişsel analitik terapisi, kişilerarası psikoterapisi ve sistematik tedavidir.

 

Psikolog olmak için hangi fakülteyi bitirmek gerekiyor?

Psikolog olma hayali kuranların Fen ve Edebiyat fakültelerinin lisans programları okuyarak mezun olmaları gerekmekte. Bu bölümü isteyenler İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ile İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi gibi fakültelerde de psikoloji eğitimlerini alabilirler. Dört senelik eğitim sonrasında zorunlu staj programını bitirenlere lisans diploması verilir.

Bir başka alternatif ise Klinik Psikoloji ve Uygulamalı Psikoloji bölümlerinden yüksek lisans eğitimini tamamlamaktır. Söz konusu bölümler tezli ve tezsiz olacak şekilde 2'ye ayrılmaktadır. Tıp fakültesinde eğitim alanlar haricinde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) bölümlerini bitirerek diploma alan kişiler de yüksek lisans yapma hakkına sahiptir.

Psikolog olmak için gereken şartlar neler?

Psikolog olmayı isteyenlerin üniversitelerde ki ilgili bölümlerden mezun olması gerekmekte. Aynı zamanda tüm psikologların gözlemde bulunma ve duyguları çözümleme konusunda becerisinin gelişmiş olması da gerekiyor. Psikologlar, psikoloji alanında ki yeni yöntemleri yakından takip ederek söz konusu yöntemleri mesleki hayatlarında uygulamaya koymalılar.

Psikoloğun ne gibi görevleri vardır?

- Seans süresince danışanlarının sorunları dikkatli bir şekilde dinleyerek gerekli yerleri not almalı.

- Danışanına soracağı sorularla onu yönlendirmeli.

- Uygulayacağı dil ve konuşma terapileriyle konuşmada güçlük çeken danışanlarını tedavi etmeli.

- Hasta bilgisi gizliliği kurallarına uymalı ve terapi süresince not ettiği bilgileri kimseyle paylaşmamalı.

- Psikologlara ilaç yazma yetkisi verilmemiştir. Bundan dolayı, terapi yaptığı danışanlarını gerek duyduğunda psikiyatristlere sevk etmeli.

- Aile terapileri yaparak çiftler arasındaki anlaşmazlıkları çözer.

- Sosyal fobiler ardında yatan sorunları araştırarak ortaya çıkarır.

- Rehber öğretmen olarak çalıştığı okullardaki öğrencilerinin psikolojileri ile notlarını kötü etkileyen sebepleri ortaya çıkarır. Öğrencileriyle teker teker görüşme yaparak onların sorunlarıyla birlikte gelecekteki hedeflerini de dinler.

- Psikoloji analında yaşanan uygulamalar ile gelişmeleri takip etmek amacı ile paneller ile seminerlere katılım sağlar.

- Dikkat dağınıklığı ve odaklanma gibi sorunları olan çocuklara özel terapi uygulaması yapar.

 

Psikolog maaşları ne kadardır?

Kamuda görevli olan psikologlar aylık ortalama 4.400 - 5000 TL arasında maaş almaktadır. Şuan ki psikolog maaşlarının en düşüğü 3.500 - 4.000 TL arasındadır. Aylık daha fazla kazanmak isteyen psikologlarınsa kendilerine özel kliniklerde ya da özel hastanelerde çalışması gerekiyor. Kendi klinikleri ya da özel hastanelerde çalışan psikologların aylık gelirleri ise 5.000 - 6.000 TL aralığında değişmektedir.

Psikologlar için hangi iş imkanları vardır?

- 4 senelik Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik fakültesi mezunu olanlar devlet okulları ya da özel eğitim kurumlarında rehber öğretmen olarak görev yapabilirler.

- Aile danışma merkezinde danışmanlık yapabilirler.

- Evlilik ve çift terapisti olarak görev yapabilirler.

- Hastane, rehabilitasyon merkezi gibi pek çok kurumda psikolojik danışman görevi yapabilirler.

- Adli psikolog olarak çalışabilirler.

- Araştırma ve Psikoteknik merkezlerinde danışman olarak çalışabilirler.

Siz de psikolog olmak istiyorsanız yukarıda belirttiğimiz şartları yerine getirerek bu mesleğin içinde yer alabilirsiniz.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr