14.06.2018-17:52 (Son Güncelleme:15.06.2021-15:43)

Progesteron Nedir, Yüksekliği Ve Düşüklüğü Neden Olur?

Çocuk sahibi olmak isteyen kadınların en sık araştırdığı Progesteron hakkında en çok merak edilen; Progesteron Yüksekliği Ve Düşüklüğü Neden Olur? Sorusunu sizler için araştırdık…

Önemli kadınlık hormonlarından biri progesterondur. Dişilerin üreme sisteminde bulunan yumurtalıklardan her ay ovulasyon yani yumurtlama olduktan sonra salgılanan progesteron döl yatağını hamilelik ihtimaline karşı hazırlamaktadır. Peki, Progesteron Yüksekliği ve Düşüklüğü Neden Olur? İşte merak edilenler...

KADINLAR SIK GÖRÜLEN PROGESTERON NEDİR?

Progesteron kadınlarda bulunan üreme hormonudur. Kadınlarda döllenme sırasında meydana gelebilecek gebelik durumunu hazırlayan önemli bir hormondur.

Eğer gebelik başlarsa bu defa da progesteron hormonu üretimini plasenta üstlenmekte ve gebeliğin devamını sağlamaktadır. Progesteron hormonu kadının vücudunda memelerin büyümesi gibi değişimler oluşturur. Gebelik sonuna doğru kandaki progesteron seviyesi normal olarak düşecek ve doğum başlayacaktır. Progesteronun bir başka üretim yeri böbreküstü bezleridir. Erkeklerde de erbezleri yani testislerde az miktarda üretilmekte ve spermlerin gelişmesini etkilemektedir.

PROGESTERONUN YÜKSELME SEBEPLERİ

Kadınların hayatının faklı dönemlerinde kanlarındaki progesteron hormonu miktarı değişebilmektedir. Progesteron hormonu miktarının değerlendirilmesi belirlenmiş standart rakamlara göre yapılmaktadır. Referans olarak kullanılan değerler aşağıdadır.

-Erkeklerde ergenlikten önce: 0,1–0.31 ng/mL

-Erkeklerde yetişkinlik döneminde: 0,1–1,0 ng/mL

-Kadınlarda ergenlik öncesinde: 0,1–0.31 ng/mL

-Kadınlarda foliküler fazda(yumurtanın henüz oluşmadığı dönemde): 0,1–1,1 ng/mL

-Kadınlarda midsiklus döneminde: 0,1–1,1 ng/mL

-Kadınlarda luteal dönemde( yumurtlamadan sonra): 3–20 ng/mL

Bir kadın gebe değilse progesteron hormonunun standart ölçüler içinde olması gerekir. Yüksek değerde bulunan progesteron üreme sisteminde ya yumurtlama ya da gebelik olduğunu göstermektedir. Gebeliğin yolunda gidip gitmediği progesteron seviyelerine bakılarak takip edilmektedir. Cushing sendromu ile Adregenital sendromlarda da progesteron yüksekliği görülebilmektedir.

PROGESTERON YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ

Bu hormonun yükselmesi öncelikle kaslarda zayıflamaya yol açar. Vücut sıcaklığı normalin biraz üzerine çıkmakta ve vajinada kuruluk oluşmaktadır. Göğüslerin hassaslaşması, ruh halindeki değişmeler, endişe duygusu, vücudunu şiş hissetmek en sık rastlanan progesteron yüksekliği belirtilerdendir. Cildin yağlanması ve akne çıkması, kiloda artış görülmesi, sıcak basmaları, idrar yollarında enfeksiyon görülmesi ve idrarı tutamama sorunları da daha nadir görülen etkilerdir.

PROGESTRON YÜKSEKLİĞİ NASIL DÜŞER?

Hormon seviyelerindeki değişmelerin tedavisinde genellikle yaşam tarzında değişiklik yapılması tavsiye edilir. Egzersiz, meditasyon veya yoga yapmak, stresi azaltmak da tedaviye katkı sağlar. Östrojen hormonu seviyesini artıran besinlere de ağırlık verilmelidir. Doktor bu konuda bazı ilaçlar da kullanılmasını isteyebilir.

PROGESTERON HORMONU NEDEN DÜŞER?

Turner sendromu, adet düzensizlikleri ve yumurtlamanın olmadığı durumlarda, hipofiz beziyle ilgili sorunlarda progesteron hormonu düşük çıkabilmektedir. Diğer sebepler aşağıda belirtilmiştir.

-Dış gebelik

-Menopoz

-Fallop tüpleri( yumurta kanalı) iltihapları

-Yumurtlama ile ilgili sorunlar

-Hipogonadizm

-Progesteron düşüklüğü

Bu kadınlarda adetlerde düzensizlik, aşırı kanamalar, arada görülen akıntılar gibi belirtiler ortaya çıktığında mutlaka tedavisi yapılmalıdır. Gebelik bakımından önemli olan bu hormonun seviyesinin düşüklüğü gebeliğin devamını tehlikeye sokacak, düşüklere neden olacaktır. Alkol ve sigara tüketimi de hormon seviyesini etkileyebilmekte, bu sebeple düşük olan progesteron hormonu tedavi edileceği zaman bırakılmaları gerekmektedir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr