Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kimdir?
27 Şubat 2011'de vefat eden Milli Görüş Hareketi'nin lideri, 54. Hükümetin Başbakan'ı Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan kimdir?
Bugün Necmettin Erbakan'ın doğum günü. 29 Ekim 1926'da doğan Necmettin Erbakan, 40 yıl boyunca Türk siyasetine damgasını vurdu. Necmettin Erbakan kimdir?
Necmettin Erbakan, Türk siyasetçi, mühendis, akademisyen ve Türkiye başbakanı. Başbakanlık görevini 28 Haziran 1996 ile 30 Haziran 1997 tarihleri arasında sürdürmüştür. 28 Şubat sürecinden sonra istifa etmeye zorlanmıştır ve kendisine 5 yıl süreliğine siyaset yasağı getirilmiştir. Kayıp Trilyon Davası'nda 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştır.
NECMETTİN ERBAKAN KİMDİR?
29.10.1926 tarihinde Sinop'da eski milletvekili ve Başbakan Hakim Mehmet Sabri ile Kamer Hanım'ın oğlu olarak dünyaya geldi. Baba tarafı Adana'nın Kozan ilçesinin tanınmış ailelerindendir. İlk öğrenimine Kayseri'de başlamasına rağmen babasının tayin olması neticesinde Trabzon'da tamamladı. İstanbul Erkek Lisesi'ni birincilikle bitirmiştir.
İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi'nden 1954 tarihinde yüksek bir ortalama ile mezun oldu. Teknik üniversitedeki sınıf arkadaşlarından birisi de ilerleyen dönemlerde siyasi rakibi olacak Süleyman Demirel'dir. Fakülte'ye 2. sınıftan başlamıştı. Üniversite yıllarında okula mescid açılması hususunda faaliyetlerde bulundu. Aynı yıl aynı yerde Motorlar Kürsüsünde Asistan oldu.
Üniversite tarafından 1951 tarihinde gönderildiği Almanya'da Reinisch Westfalische Technische Hochschule Aachen: RWTH Aachen (Aachen Teknik Üniversitesi)'da doktora eğitimini aldı. Alman Ordusu için araştırma yapan DVL Araştırma Merkezi'nde Prof. Dr. Schmidt ile çalışmalarda bulundu ve Alman Üniversiteleri’nde doktorasını verdi.
ALMANYA'DA BAŞMÜHENDİS NE ZAMAN OLDU?
1953 tarihinde doçentlik sınavını vermek üzere İstanbul'a döndü. 27 yaşında 1954 tarihinde İTÜ'de Doçent oldu. Araştırmalarda bulunmak üzere tekrar Federal Almanya'nın Deutz fabrikalarına gitti. Leopard tanklarını geliştirme çalışmasında araştırma başmühendisi olarak görevlerde bulundu. (1951-54)
NECMETTİN ERBAKAN KİMİNLE EVLİ?
Mayıs 1954-55 yılları arasında askerlik görevini yerine getirdi. Tekrar Üniversiteye döndü. 1956-1963 arasında 200 ortaklı ilk yerli motoru üretecek olan Gümüş Motor'u kurdu ve Motor üretimini gerçekleştirdi. 1965'te Profesör unvanlarını aldı. 1967'de TOBB Genel Sekreterliği'ne seçildi. Aynı yıl Nermin Erbakan'la (1943-2005) evlendi.
KIBRIS ZAFER DOĞRU DİZİSİNDE NECMETTİN ERBAKAN
28 Ocak 2022 tarihinde yayınlanacak Kıbrıs Zafere Doğru'nun yeni bölümünde Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan da yer alacak. Dönemin Başbakanı ve Başbakan Yardımcısı olan bu ikiliyi Vurgun Adayalı ve Murat Atak canlandıracak.
MİLLİ SELAMET PARTİSİ
1973 seçimlerinde Milli Selamet Partisi 48 milletvekili çıkardı. Bu dönem içinde, Kıbrıs Barış Harekatı'nın yapılmasını savundu ancak harekattan sonra adanın tamamının ele geçirilmesi ve harekatı o bölgedeki Türk vatandaşlarının haklarının savunmaktansa bir fetih harekatına dönüştürmeyi amaçlayan görüşleri ile hükümeti zor duruma getirdi. Bu olay koalisyon hükümetinin dağılmasının en büyük etkenlerden birisidir. 17 Kasım 1974 tarihinde hükümet dağıldı. Daha sonra 1977 seçimlerinde Milli Selamet Partisi yarı yarıya oy kaybederek 24 milletvekili çıkarabildi.
MEMUR EMEKLİ VE İŞÇİYE %200 ZAM
D-8 adlı bir organizasyonun liderliği gerçekleştirildi. Hazinenin, iç piyasaya borçlanma ihtiyacını ortadan kaldıran "Havuz Sistemi" uygulamasını başlattı. Memura her ay, enflasyon + büyüme oranında zammı otomatik olarak verme anlamına gelen mobil sistemini uygulamaya koydu. Memur, emekli ve işçiye % 110 ile % 200 oranlarında üst üste zamlar yapıldı. Esnafa yüklü miktarlarda kredi imkânı sağlandı.
NECMETTİN ERBAKAN 28 ŞUBAT DÖNEMİ
28 Şubat 1997 tarihli MGK'da alınan kararlar ve ardından yaşanan 28 Şubat süreci, 18 Haziran 1997 'de Necmettin Erbakan'ın Başbakanlık görevinden istifa etmesine yol açtı. 21 Mayıs 1997 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, RP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu ve Refah Partisi kapatıldı. Kurucusu olduğu Milli Görüş Hareketi'nin 2001 tarihinde bölünmesinin ardından Erbakan'ın da desteklediği Milli Görüş'çü kanat Recai Kutan başkanlığındaki Saadet Partisi'ni, yenilikçi kanat ise 2002 Seçimleri'nde iktidara gelen AK Parti'yi oluşturdu.
Kısa süre sonra solunum ve kalp yetmezliği rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı Ankara'daki Güven Hastanesi'nde yoğun bakım altında uygulanan tüm tedavilere rağmen solunum yetmezliğine bağlı, kalp ve çoklu organ yetmezliği neticesiyle 27 Şubat 2011 sabahı saat 8:50'de doktorlarının muayenesi sırasında koroner arter rahatsızlığı sonucu şuurunu kaybederek komaya girmiş, saatler aynı sabahın 11:40'ını belirtirken doktorların tüm müdahaleleri ile yaşamsal işlevlerinin desteklenmesine rağmen yaşamını kaybetti.
NECMETTİN ERBAKAN CENAZESİ NEREDE?
Vasiyetine uygun olarak resmi devlet töreni yapılmamış ve 1 Mart 2011 Salı günü önce Ankara'da Hacı Bayram Camii'nde sabah namazına müteakip cenaze namazı kılınmasının ardından, cenazesi İstanbul'a taşınarak öğlen namazına müteakip Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazı sonrasında Zeytinburnu Merkezefendi Mezarlığı'na defnedilmiştir.