10.03.2020-15:06 (Son Güncelleme:23.01.2022-09:56)
>

27 Şubat 2011'de vefat eden Milli Görüş Hareketi'nin lideri, 54. Hükümetin Başbakan'ı Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan kimdir?

1

MİLLİ NİZAM PARTİ'Sİ


1970 tarihinde Milli Nizam Partisi'ni kurdu, ancak parti kısa bir süre sonra Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. 11 Ekim 1973'de MNP kadrosuyla Milli Selamet Partisi'ni kurdu. 1974-1978 döneminde üç ayrı koalisyon hükümetinde başbakan yardımcılığı yaptı.

2

MİLLİ SELAMET PARTİSİ


1973 seçimlerinde Milli Selamet Partisi 48 milletvekili çıkardı. Bu dönem içinde, Kıbrıs Barış Harekatı'nın yapılmasını savundu ancak harekattan sonra adanın tamamının ele geçirilmesi ve harekatı o bölgedeki Türk vatandaşlarının haklarının savunmaktansa bir fetih harekatına dönüştürmeyi amaçlayan görüşleri ile hükümeti zor duruma getirdi. Bu olay koalisyon hükümetinin dağılmasının en büyük etkenlerden birisidir. 17 Kasım 1974 tarihinde hükümet dağıldı. Daha sonra 1977 seçimlerinde Milli Selamet Partisi yarı yarıya oy kaybederek 24 milletvekili çıkarabildi.

3

MEMUR EMEKLİ VE İŞÇİYE %200 ZAM


D-8 adlı bir organizasyonun liderliği gerçekleştirildi. Hazinenin, iç piyasaya borçlanma ihtiyacını ortadan kaldıran "Havuz Sistemi" uygulamasını başlattı. Memura her ay, enflasyon + büyüme oranında zammı otomatik olarak verme anlamına gelen mobil sistemini uygulamaya koydu. Memur, emekli ve işçiye % 110 ile % 200 oranlarında üst üste zamlar yapıldı. Esnafa yüklü miktarlarda kredi imkânı sağlandı.

4

NECMETTİN ERBAKAN 28 ŞUBAT DÖNEMİ


28 Şubat 1997 tarihli MGK'da alınan kararlar ve ardından yaşanan 28 Şubat süreci, 18 Haziran 1997 'de Necmettin Erbakan'ın Başbakanlık görevinden istifa etmesine yol açtı. 21 Mayıs 1997 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, RP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu ve Refah Partisi kapatıldı. Kurucusu olduğu Milli Görüş Hareketi'nin 2001 tarihinde bölünmesinin ardından Erbakan'ın da desteklediği Milli Görüş'çü kanat Recai Kutan başkanlığındaki Saadet Partisi'ni, yenilikçi kanat ise 2002 Seçimleri'nde iktidara gelen AK Parti'yi oluşturdu.

5

NECMETTİN ERBAKAN NE ZAMAN VE NİYE VEFAT ETTİ?


Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, 19 Ocak 2011'de ayağında nükseden damar iltihabı rahatsızlığı sebebiyle hastanede yoğun bakım altına alınarak bir süre tedavi görerek taburcu edildi.

6


Kısa süre sonra solunum ve kalp yetmezliği rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı Ankara'daki Güven Hastanesi'nde yoğun bakım altında uygulanan tüm tedavilere rağmen solunum yetmezliğine bağlı, kalp ve çoklu organ yetmezliği neticesiyle 27 Şubat 2011 sabahı saat 8:50'de doktorlarının muayenesi sırasında koroner arter rahatsızlığı sonucu şuurunu kaybederek komaya girmiş, saatler aynı sabahın 11:40'ını belirtirken doktorların tüm müdahaleleri ile yaşamsal işlevlerinin desteklenmesine rağmen yaşamını kaybetti.

7

NECMETTİN ERBAKAN CENAZESİ NEREDE?


Vasiyetine uygun olarak resmi devlet töreni yapılmamış ve 1 Mart 2011 Salı günü önce Ankara'da Hacı Bayram Camii'nde sabah namazına müteakip cenaze namazı kılınmasının ardından, cenazesi İstanbul'a taşınarak öğlen namazına müteakip Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazı sonrasında Zeytinburnu Merkezefendi Mezarlığı'na defnedilmiştir.

8


Mezarına, sevenleri tarafından Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden getirilen topraklar ile birlikte Kudüs, KKTC ve Boşnak lider Aliya İzzetbegoviç'in mezarından da getirilen topraklar eklenmiştir. İşte Necmettin Erbakan'ın meşhur sözleri..

9


”Akıl, bir işin sonunu düşünmektir. Yani kârını, zararını çok iyi hesap ederek bir işe girişmektir. Çünkü son pişmanlık para etmeyecektir. Ve “ah keşke” sözleri, akılsızlığın neticesidir.”

10


”Kelime-i Şehadet getirip iman etmekle her işimiz bitmiyor, tam aksine, kulluk imtihanımız yeni başlıyor. Yani Kelime-i Şehadet, bir nev’i, Kur’an programıyla yapılan kulluk imtihanına, giriş belgesidir.”

11


”Malıyla canıyla cihad eden bir Müslüman olarak anılmak isterim.”

12


''Aşk, azim ve Milli görüş tekeden bile süt çıkarır.''

13


''Cihad izzet ve aydınlık, gevşeklik ise zillet ve karanlıktır.''

14


”İslam dini bir bütündür. Ona bir şey katılamaz ve ondan bir şey çıkarılamaz. Baştan sona Hak’tır hayırdır ve hepsi, herkes için ve her yerde lazımdır.”

15


”Akıl; imanın ve İslam’ın emrinde en büyük nimet, nefsin ve şeytanın elinde ise, sebebi felakettir.”

16


El-Aziz: “Erbakan, ordu içinde milli derin devleti kurdu ve ülke yönetiminde söz sahibi oldu.”

17


Hak'kı savunanlar değişebilir, sapabilir, zayıflayabilir, yenilebilir, dağılabilir. Ancak Hak bakidir. Allah'ın himayesindedir. Hak ile batılın mücadelesi kıyamete kadar sürer. Hak ne zaman gelse batıl zail olur. Allah Hak'kı dilediğinin eliyle getirir.

18


''Bizim davamızda kimse kendi için yaşamaz, herkes kardeşi için yaşar. Menfaati öldürmenin en kolay yolu budur..''

Haber365
bilgi@haber365.com.tr
Haber365
bilgi@haber365.com.tr
BAKMADAN GEÇME
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR