Prof. Dr. Celal Şengör kimdir, ne dedi?
Teke Tek Bilim programına konuk olan Prof. Dr. Celal Şengör, açıklamalarıyla gündeme geldi. Birçok kişi Şengör’ün ne dediğini merak ediyor. Habertürk’de yer alan programda konuşan Prof. Dr. Celal Şengör, Harran hakkında açıklamalarda bulundu. İşte merak edilen o açıklama…
Habertürk’te yayınlanan Teke Tek programına katılan Prof. Dr. Celal Şengör, Harran’ın geçmişiyle ilgili detaylar aktardı. Birçok kişi Şengör’ün ne dediği hakkında bilgi almak istiyor. İşte merak edilen o açıklama…
Celal Şengör ne dedi?
Prof. Mehmet Önal katıldığı programda, "Harran'ı anlatırken ticaret-bilim ve inanç diyoruz. Sadece pagan inançlarının yanında bütün kutsal kitaplarının işaret ettiği Hz. İbrahim'in yaşadığı yer. Kutsal kitaplar Harran'ı işaret ediyor." şeklinde konuştu. Daha sonra bu konuşmaya Şengör’den şu yanıt geldi:
"Ben bunun saptamasını yapayım, o masal. Hocam masal o. Bunların hepsi masal. İbrahim diye bir adamın yaşadığı malum değil. Bütün bu söylenen kişiler tarihte yok. Bunların hepsi o 3 tane kutsal kitap denilen, Suriye din geleneği, Mezopotamya din geleneğinden türemiş bir yan branştır. Musa peygambere bakıyorsun, adamı da tarih bilmiyor, yok öyle birisi. Musevilerin kitabındaki Mısır'dan çıkış olayı da yok. Hocamın söyledikleri tamamen menkıbevi. Belge yok."
Celal Şengör kimdir?
24 Mart 1955’de dünyaya gelen Prof. Dr. Celal Şengör’ün tam ismi Ali Mehmet Celâl Şengör’dür. Akademisyen olan Şengör, jeolog ve bilim insanıdır. İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsünde görev yapan Şengör, ABD Ulusal Bilimler Akademisi, Amerikan Felsefe Topluluğu ve Rus Bilimler Akademisi üyesidir
Rus Bilimler Akademisine seçilen ikinci Türk olan Şengör, Alman Jeoloji Derneği tarafından da Gustav Steinmann Madalyası verilmiştir. Birçok ülkede misafir öğretim üyesi olarak görev yapan Şengör, özellikle jeoloji üzerine yoğunlaşmaktadır. 1988 yılında Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi'nden şeref bilim doktoru unvanı alan Şengör, 1990 yılında da Academia Europaea'ya kabul edilmiştir.
91 yılına geldiğimizde ise Avusturya Jeoloji Derneği şeref üyesi olmuştur. Aynı yıl içerisinde Kültür Bakanlığı'nın Bilgi Çağı Ödülünü kazanan Şengör, 92’de İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı'nda profesör oldu.
Prof. Dr. Celal Şengör’ün eğitimi hayatı
İlkokul beşinci sınıfa kadar Şişli Terakki Lisesi'nin ilkokuluna giden Celal Şengör, öğretmene ettiği hakaret yüzünden okuldan atılmıştır. Bu olay sonrasında Bayezid İlkokulu'na gitmeye başlayan Şengör ilkokul hayatını burada tamamladı. Daha sonra özel okulların açtığı sınavlara katılan Şengör, hiçbirinden başarı sağlayamadı. Torpil ile Işık Lisesi Ortaokulu'na giren Şengör, eğitimini tamamladıktan sonra Robert Kolej'in sınavlarına katıldı. En düşük not olan D averajla mezun olan Şengör daha sonra Amerika'ya gitti. Houston Üniversitesi'nde lisans eğitimine başlayan fakat eğitimi beğenmeyen Şengör Albany'ye yatay geçiş yaptı. Burada jeoloji bölümünü tamamlamasıyla yine aynı üniversitede yılında "Geometry and Kinematics of Continental Deformation in Zones of Collision: Examples from Central Europe and Eastern Mediterranean" adlı tezi ile master yaptı. Daha sonra da "The geology of the Albula Pass area, eastern Switzerland in its Tethyan setting: Palaeo-Tethyan factor in Neo-Tethyan opening" teziyle doktorasını tamamladı.
Prof. Dr. Celal Şengör’ün akademik kariyeri
İlk olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi, genel jeoloji bölümünde asistanlık yapan Şengör, daha sonra Londra Jeoloji Cemiyetinin Başkanlık Ödülü'nü ardından da TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü aldı. Daha sonra doçent olan Şengör, doçentliğini ise İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji ana bilim dalından aldı. 1990 yılında Academia Europaea'ya kabul edilen Şengör, akademinin ilk Türk üyesi olarak yer aldı. Ardından Avusturya Jeoloji Servisi muhabir üyesi, 1991 yılında ise Avusturya Jeoloji Derneği şeref üyesi oldu. 91 yılında Kültür Bakanlığı tarafından verilen "bilgi çağı ödülü"nü kazandı.
92 yılına geldiğimizde İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji ana bilim dalında profesörlük yapan yaptı. 93’de Türkiye Bilimler Akademisinin en genç üyesi oldu. 94 yılında ise Rusya Doğa Bilimleri Akademisi üyeliği ve Fransız ve Amerikan jeoloji dernekleri şeref üyesi oldu. Akademik kariyer hayatı oldukça geniş olan Şengör, Fransız Fizik Cemiyeti ve École Normale Supérieure Vakfı tarafından Rammal Madalyası aldı.
97 yılına geldiğimizde Fransız Bilimler Akademisi tarafından yerbilimleri dalında büyük ödülü aldı. 98 yılında Collège de France'ta misafir profesör oldu. Katıldığı bu yerde ise "19'uncu yüzyılda tektoniğin gelişmesine Fransız jeologlarının katkısı" hakkında bir ders verdi. 99 yılında Londra Jeoloji Cemiyeti kendisine Bigsby Madalyasını, 2000 yılında ise Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi yabancı üyesi oldu. 2013 yılında ise Leopoldina Doğa Araştırıcıları Akademisi üyeliğini aldı.
Jeoloji alanında çalışmalar yapan Şengör, bu alanda adından söz ettirmektedir. Şengör, kıta çarpışmalarının ön ülkeleri nasıl etkilediğini de çözmüştür. Levha tektoniği üzerinde çalışmaları bulunan Şengör, bu konuda bir de makale yazdı. Jeoloji ve tektonik hakkında tam altı tane kitabı bulunan Şengör’ün 175 bilimsel makale, 137 tebliğ özeti ve sayılamayacak kadar çok makalesi bulunmaktadır.
Misafir öğretim üyesi olarak da çalışma yapan Şengör, Birleşik Krallık, Avusturya ve Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmiştir. Pek çok farklı üniversiteden ders veren Şengör, adından sık sık söz ettiriyor. Birçok dilde bilen Şengör, İleri düzeyde İngilizce, Fransızca ve Almanca biliyor. Bunun yanında Felemenkçe, İtalyanca, Portekizce, İspanyolca ve Osmanlı Türkçesini de okuyabilmektedir.