Prof. Dr. Celal Şengör kimdir?
Yaptığı açıklamalar ile dikkatleri üzerine çeken ve Kahramanmaraş depremini önceden bilen Celal Şengör, şimdi de İstanbul depremi hakkında söyledikleri ile dikkat çekti. 9 şiddetini bulabilir diyen Şengör’ün o sözlerini sizler için hazırlarken ünlü bilim insanının hayatına dair merak edilenleri de cevapladık. İşte detaylar…
Türkiye’nin önemli bilim insanlarından biri olan Celal Şengör, Kahramanmaraş depremi aylar öncesinden uyaran isimlerden biri. Yaşanan felaket sonrasında İstanbulluları bekleyen büyük tehlikeden bahseden Şengör, depremin şiddetinin 9 şiddetinde olabileceğini söyleyerek uyarıda bulundu. Bizde Şengör’ün o sözlerini sizler için hazırlarken, Celal Şengör kaç yaşında? Nereli? Gibi merak edilenleri de cevapladık. İşte detaylar…
Celal Şengör'den İstanbul depremi açıklaması
Merak edilen İstanbul depremi hakkında da açıklamalarda bulunan Celal Şengör, Marmara'da en az 7 şiddetinde deprem beklediklerini belirterek, bu depremin Yeşilköy ve Tuzla'da 9 şiddetinde hissedileceğini belirtti. Şengör, "Yeşilköy'de ve Tuzla'da şiddet 9'a çıkacak! Büyüklük değil ama şiddet 9 olarak hissedilecek. Depremin büyüklüğü için en az 7.0 şiddetini öngörüyoruz. Yeşilköy'ün zemini de iyi değil. Adalar'daki evler sağlam ama fay burnunuzun dibinde, Adalar'da tsunami tehlikesi yok. Adalar'ı sıkı bir şekilde sallayacak." ifadelerini kullandı.
1992 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi genel jeoloji anabilim dalında profesörlüğe terfî etti. 1993 yılında Türkiye Bilimler Akademisi'nin en genç kurucu üyesi oldu ve akademi konseyine seçildi. Aynı yıl TÜBİTAK Bilim Kurulu üyesi oldu. 1994 yılında Rusya Doğa Bilimleri Akademisi üyeliğine, Fransız ve Amerikan jeoloji dernekleri şeref üyeliğine seçildi.
1999'da Londra Jeoloji Cemiyeti kendisine Bigsby Madalyasını tevcih etti. 2000 yılının Nisan ayında Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi yabancı üyeliğine seçilen ilk Türk oldu. Rusya Bilimler Akademisi'ne Fuad Köprülü'den sonra seçilen ikinci Türktür. Ayrıca 2013 yılında Leopoldina Doğa Araştırıcıları Akademisi üyeliğine seçilmiştir.
Şengör, jeolojide bilhassa yapısal yerbilim ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile ün yapmıştır. Şerit kıtaların dağ kuşaklarının yapısına etkisini ortaya koymuş ve Kimmer Kıtası adını verdiği bir şerit kıta keşfetmiştir. Orta Asya’nın jeolojik yapısını ortaya çıkarmış, Kıta-kıta çarpışmasının ön ülkeleri nasıl etkilediği meselesini çözmüştür. Yücel Yılmaz ile birlikte, Levha tektoniği içinde Türkiye'nin yerini değerlendiren ve atıf klasiği haline gelen bir makale yazmıştır.Jeoloji ve tektonik konularında 6 kitap, 175 bilimsel makale, 137 tebliğ özeti, pek çok popüler bilim makalesi, tarih ve felsefe ile ilgili de iki kitap ve 300’e yakın deneme yazısı yayınlamıştır. ABD, Rusya, Avrupa ve Almanya'nın bilimler akademisine üye olan Şengör'ün yayınlanmış 1826 makalesi vardır ve bu makalelere 12658 atıf yapılmıştır. Bunların 1997-1998 yılları arasında Cumhuriyet Bilim Teknik dergisindeki "Zümrütten Akisler" köşesinde çıkmış olanları Yapı Kredi Yayınları tarafından 1999'da "Zümrütnâme" başlığı altında kitaplaştırılmıştır.
Fransa, Birleşik Krallık, Avusturya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde misafir öğretim üyesi olarak çalışmalarda bulunan Şengör, Collège de France dışında Birleşik Krallık'ta Oxford (Royal Society Araştırıcı bursuyla), ABD'de California Institute of Technology (Moore Distinguished Scholar olarak) ve Avusturya'da Salzburg Lodron-Paris Üniversitesi'nde misafir profesörlük yapmıştır. Şengör ayrıca pek çok uluslararası dergide editör, yardımcı editör ve yayın kurulu üyeliği yapmıştır ve yapmaktadır. Celal Şengör, ileri seviyede İngilizce, Fransızca ve Almanca bildiğini beyan etmekle birlikte; Felemenkçe, İtalyanca, Portekizce, İspanyolca ve Osmanlı Türkçesini okuyabildiğini de söylemiştir.
Çalıştığı üniversiteler State University of New York At Albany, ABD – "Yüksek Lisans, Doktora" Collège de France, Fransa – "Misafir Profesör" Oxford Üniversitesi, İngiltere – "Misafir Profesör" Caltech, ABD – "Misafir Profesör" Salzburg Lodron-Paris, Avusturya – "Misafir Profesör" İstanbul Teknik Üniversitesi – "Öğretim Üyesi" Kitapları Kendi yazdıkları "Zümrütname" (Yapı Kredi Yayınları, 1999) "Hasan Ali Yücel ve Türk Aydınlanması" (TÜBİTAK Yayınları, 2001) "Zümrüt Ayna: Bilimsel Düşünce Üzerine Denemeler" (Yapı Kredi Yayınları, 2003) "Yaşamın evrimi fikrinin Darwin döneminin sonuna kadarki kısa tarihi" (İstanbul Teknik Üniversitesi Yayınları, 2004)