Polislik başvuru şartları neler? Polis adaylarında aranan özellikler ve polis olma süreci
Polis, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak amaçlı görevlendiren memurdur. Aynı zamanda suça yönelik olan bazı davranışları da önlemek görevleri arasında yer alır. İşte, Polis adaylarında aranan özellikler ve polis olma süreci..
Polislik mesleği, vatandaşların hayatlarını zarar görmeden devam ettirmesini sağlayan, hukuki alanda kanunların korunması ile ilgili davranışların sergilenmesinden yetkili olan devlet adına çalışan memurdur. Polis olmak isteyenler polislik mesleğine nasıl geçiş yapabileceklerini ve meslekte aranılan şartları araştırıyorlar. Bu yazımızın devamında ise polislik mesleğine ilişkin tüm detayları paylaştık.
Görev aldığı il ve ilçelerde vatandaşların huzur ve nizamlarını sağlayan onların can ve mal güvenliğinden sorumlu, trafik ve adli süreçlerin eksiksiz olarak işlenmesini sağlayan polisler aynı zamanda gözünü kırpmadan vatanını ve milletini koruyan kolluk kuvvetleridir.
Polis olmak ve polislik mesleğini layığı ile yerine getirmek isteyenler, meslek seçimlerinde bulunabilmeleri için ilk önce öğrenilmesi gereken polislerin yapıkları görevlerdir. Bu esnada polis olma şartlarını ve polis olduktan sonra sizleri neyin beklediğini de öğrenmiş olursunuz. İşte, polisin görevleri, polis adaylarında aranan özellikler ve polis olma süreci..
Polisin görevleri
Polis olduktan sonra çok sayıda görevi bir arada yürütmek gerekiyor. Kendisini vatanı ve vatandaşlara adayan polisler bazı durumlarda 24 saat boyunca görevlerinin başında kalabiliyorlar. Şimdi, polislerin belli balı görevlerinde bazılarından bahsedelim..
- Devlete karşı ya da vatandaşlara karşı işlenmiş olan suçların faillerini bularak delilleri ortaya çıkarır,
- Vatandaşların yaşamlarını, mal bütünlüklerini, esnaf ise mekan işletme haklarını suça meyilli olan kişilerden korumak ve olası olayları önlemek,
- Devletin koymuş olduğu kanunlardan çıkmayarak ceza alması gereken kişileri cezalandırır, masum olan vatandaşlarından korunmasını sağlar.
Polis adaylarında aranan özellikler ve polis olma süreci
7/24 kesintisiz asayişi sağlama görevini üstlenen polisler, toplumu suçtan ve suçlulardan korumak için çalışırlar. Aynı zamanda çocuk ve gençleri de suça yönelmelerini engellemeyi görev edinen polisler bu alanda çalışmalarını aksatmadan yaparlar. Kamu düzenini korumakla mükellef olan polisler, belirlenen şartları yerine getirdikleri anlaşılınca mesleğe seçilirler. Peki bu şartlar nelerdir?
Emniyet teşkilatında polis olarak görev alabilmek için adaylara 4 tane seçenek sunulur. Bunlardan bir tanesi polis koleji olup, ikinci seçenek ise polis meslek yüksek okuludur. Polis akademisi mezunları ve meslek eğitim merkezi de diğer seçenekler arasında yer alır.
Polislik mesleği için verilen eğitimler farklı kategoriler kapsamında verilmektedir. Bu kategoriler lise, ön lisans, lisans ve yüksek lisans mezunlarına değişkenlik gösterir. Eğitimler bu değişkenlikler ile birlikte 6 ay ila 2 yıl arasında farklı sürelere tabi tutulur.
Buna göre;
- Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü (POMEM) eğitim süreci 6 ay,
- Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) eğitim süreci 2 yıl,
- Polis amirleri Eğitim Merkezi (PAEM)eğitim süreci 11 ay'dır.
Bu seçeneklerden bir tanesine girebilmek için ise;
* Türkiye cumhuriyet vatandaşı olmak
* Altı aydan fazla hapis cezası gerektiren suçlardan hüküm giymemiş olmak
* Yüz kızartıcı suçlardan , devlete ve anayasal hukuka karşı suçlardan hüküm giymemiş olmak
* Emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmenliğine göre bu sağlık şartlarının tamamından geçmiş olmak.
* Lise, Lisans ve ön lisans mezunu olmak.
* Yurtdışı okullardan mezun olan kişiler için denklik belgesi.
* Gerekli KPSS taban puanı geçmek.
* 18 yaşını tamamlamış olmak.
* 30 yaşından gün almamış olmak.
* Fiziki şartlarda aranan nitelikler arasında erkek 167 cm, kadın adayların ise 162 cm’den uzun olması.
* Tüm adayların sağlık yönetmeliği şartlarını taşıması, silah taşımaya engel bir durumun bulunmaması ve herhangi bir yüz kızartıcı ceza almış olmaması gerekiyor.
Polislik mesleğinde aranan fiziksel şartlar
Polis adayları, genel şartların yanı sıra fiziksel şartları da yerine getirmeleri gerekiyor. Bunun için adaylar, ilk önce ruhen ve bedenen hiçbir sorunun olmadığını bir sağlık belgesiyle raporlaması gereki olmadığı raporlar. Boy ve kilo endeksi de polislik için önemli rol oynar. Bayan polis adaylarından 1,65 cm boy, erkek adaylardan ise 1,67 cm den kısa olmama şartı istenir.
Bunlarla birlikte adayın vücudunda 5 metreden görülecek şekilde iz veya dövme olmaması da gerekiyor. renk körü olmayan adayların başvurularının alındığı polislik mesleği için başvuru sahiplerinin omurga eğriliği ve omuz düşüklülüğü gibi sorunlarının olamaması önemli görülen şartlar arasındadır.
Polis mülakatları nasıl yapılır?
Polis adaylarında aranan şartların uygun olmasıyla birlikte sözlü mülakat sürecine geçilir. Sözlü mülakatı başarıyla tamamlayan adaylar, beden eğitimi sınavına girerler. Fiziki yeterlilik sınavı adı altında yapılan bu sınavı da başarılı olarak geçen adaylar, daha sonra yazılı sınava tabi tutulurlar. Sınavlardan başarıyla çıkan adaylar polis mesleği için seçmiş oldukları okullara yönlendirilir ve gerekli eğitimleri başlatılır.
Mülakata alınacak adaylar, doktor, psikiyatr ya da psikolog uzmanın olduğu toplam 5 kişilik komisyonun karşısına geçerler. yapılan değerlendirilmeler sonrasında ise adayın aşırı heyecanlı mı değil mi, strese girip girmediği, peltek konuşup konuşmadığını komisyon üyeleri incelemeye alırlar. Dikkatli incelene aday, herhangi bir sorun taşımıyorsa mülakatı da başarıyla tamamlar.