Piruhi tarifi : en güzel ve lezzetli piruhi nasıl yapılır? Piruhi malzemeleri ve pratik tarifi
Kıbrıs mutfağının en lezzetli yemeklerinden biri olan piruhinin nasıl yapıldığı son günlerde büyük merak konusu oldu. Piruhi mantısı olarak sunulan lezzetli yemeğin yapılışını öğrenmek isteyenler 'En güzel ve lezzetli piruhi nasıl yapılır?' sorusuna yanıt arıyorlar. Evde bulunan malzemelerle yapımı çok kolay olan Priuhi'nin malzemelerine ve pratik tarifine gelin bir göz atalım.
Piruhi yemeği diğer adıya Piruhi mantısı Kıbrıs mutfağının en lezzetli ve vazgeçilmez yemeklerinden bir tanesidir. Osmanlı mutfağından da gelen Piruhi mantısı Pirohi, piruhi ve piruşki gibi isimlerden Rusya kökenli bir yemektir.
Piruhi malzemeleri
500 gr un
Aldığı kadar su
100 ml sıvı yağ
1 yumurtanın yarısı
1 yemek kaşığı tuz
İç harcı için;
250 gr tuzsuz nor (Lor) peyniri
Kuru nane
Üzeri için;
1 paket hellim
Kuru nane
Piruhi yapılışı:
Tuz, yumurta, un ve su bir kap içinde karıştırılır. Hamur kulak memesi kıvamına gelinceye kadar güzelce yoğurulur. Hamuru yarım saat kadar üzeri streç film ile kaplı olarak bir kenarda dinlendirilir.
Diğer tarafta iç harcı hazırlamak için bir kabın içine lor peyniri konulur ve çatalla iyice ezilir. Üzerine kuru nane eklenir ve güzelce karıştırılır.
Dinlendirdiğiniz hamuru bezeler halinde kesin. Unlanmış tezgahın üzerinde bezelerinizi oklava ve ya merdane yardımıyla incecik açın. Açtığınız hamurun üzerine hazırladığınız lor karışımını parça parça koyun. hamurun diğer yarsını üzerine kapattıktan sonra fincan yardımı ile harçlı yerleri keserek ayırın.
Hazırladığınız mantı hamurlarını kaynar suda haşlayın. Haşlana mantılar tabağa alındıktan sonra üzerine rendelediğiniz ve içine yine kuru nane koyduğunuz hellim peynirini dökün. Piruhi mantınız hazır. Afiyet olsun..