26.03.2020-11:38 (Son Güncelleme:26.03.2020-12:51)

Pekcan: 6 Bin 448 Firma ile 13 Bin 280 Ürünü Denetledik

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, konuyla ilgili açıklamasında "28 Şubat-25 Mart döneminde maske, kolonya, gıda gibi ürünlerin fiyatlarıyla ilgili 6 bin 448 firma ve 13 bin 280 ürünü denetledik." ifadesini kullandı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, konuyla ilgili açıklamasında "28 Şubat-25 Mart döneminde maske, kolonya, gıda gibi ürünlerin fiyatlarıyla ilgili 6 bin 448 firma ve 13 bin 280 ürünü denetledik." ifadesini kullandı.

Ticaret Bakanı Pekcan, "28 Şubat-25 Mart döneminde maske, kolonya, gıda gibi ürünlerin fiyatlarıyla ilgili 6 bin 448 firma ve 13 bin 280 ürünü denetledik." dedi.

Bakan Pekcan, ürünlerde fahiş fiyat artışlarıyla alakalı olarak, "Reklam Kurulunun son toplantısında 189 firmaya 9 milyon 147 bin 31 lira para cezası verilmesi kararlaştırıldı." dedi.

198 ŞİRKETE TOPLAMDA 10 MİLYON 90 BİN 60 TL PARA CEZASI

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Reklam Kurulunun bu ay yaptığı 2 toplantıda, haksız fiyat artışı nedeniyle 198 firmaya toplam 10 milyon 90 bin 60 lira para cezası uygulandı." şeklinde konuştu.

Pekcan, yaptığı yazılı açıklamasında, covid-19 salgını sebebiyle koruyucu maske başta olarak üzere dezenfektan, kolonya ile bir takım gıda ürünlerinin fiyatlarında fahiş miktarlarda artış yapıldığıyla ilgili kendilerine gelen başvurular üzerine, Bakanlığın 81 şehir müdürlüğüne denetim talimatı verdiklerini ve hızlıca gereken adımların atıldığını belirtti.

Bu denetim kapsamında bütün şehirlerde olan satış noktalarında denetime konu ürünlerin Ocak-Şubat 2020 alış ile satış fiyatları ve güncel fiyatlarının belirlendiğinin altını çizem Pekcan, "28 Şubat-25 Mart döneminde denetlenen 'cerrahi maske ve 3M maske çeşitleri, dezenfektan, cerrahi eldiven, el antiseptiği, kolonya ve makarna, bakliyat ve diğer gıda' gibi ürünlerin fiyatlarına yönelik olarak denetlenen firma sayısı 6 bin 448, denetlenen ürün sayısı 13 bin 280'dir. " bilgisini aktardı.

Bakan Pekcan, bu süreçte Bakanlığın il müdürlüklerine Haksız Fiyat Artışı Şikayet Sistemi Mobil Uygulaması kanalıyla 31 bin 817 müracaat, Bakanlığa da CİMER vasıtasıyla 2 bin 74 başvuru yapıldığını belirterek, bu başvuruları yapan vatandaşlara gereken bilgilendirmelerin aktarıldığını, denetim gerektiren konularda da anında yerinde denetim yapıldığını belirtti.

Bununla beraber Tüketicinin Korunması ile Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünün de internet sayfası üzerinden satış yapan firmalarla ilgili resen incelemeler yaptığına burgu yapan Bakan Pekcan, bu ürünlerin satıldığı platformlara da dağıtımlı bir yazı yazılarak, içinde olunan süreci fırsata dönüştürmeye çalışan art niyetli satıcıların direkt platformlarından çıkarılmasını, aksi halde bu ürünleri satanların yanı sıra bu platformları işletenlerin de sorumlu tutulacağını ilettiklerini belirtti.

Bakan Pekcan, gerek resen yapılan araştırmalar, gerek ticaret şehir müdürlüklerinden gelen denetim tutanakları ile gerekse bizzat vatandaşların yaptıkları şikayetlerden araştırmaları bitenlerin Ticaret Bakanlığı bünyesinde çalışma yapan Reklam Kuruluna intikal ettirildiğini ifade ederek, bu süreçte 10 Mart'ta olması planlanan kurul toplantısının bir hafta öne çekilerek 3 Mart'ta yapıldığını anımsattı. Bakan Pekcan, bu toplantıda farklı internet siteleri üstünden satışa sunulan maske fiyatlarıyla ilgili toplam 13 firma/şahsa ait uygulamalarda haksız fiyat artışı yaptığı belirlenen 9 firmaya toplam 943 bin 29 TL idari para cezası verildiğini de aktardı.

Hususun önemine binaen Reklam Kurulunun Bakanlık aracılığıyla bu ay ikinci defa olağanüstü toplantıya çağrıldığını belirten Bakan Pekcan, şu ifadeleri kullandı:

"25 Mart'ta yapılan toplantıda, incelemesi tamamlanan 268 ticari işletme ve internet siteleri tarafından gerçekleştirilen uygulamalar gündeme alınmıştır. 6 bin 335 firma hakkında ise inceleme ve yasal süreçler devam etmektedir. Reklam Kurulu tarafından yürütülen inceleme neticesinde 189 firmanın uygulamalarının Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a aykırı olduğu tespit edilmiş olup, bu firmalar hakkında toplam 9 milyon 147 bin 31 lira idari yaptırım uygulanması kararı alınmıştır. Söz konusu idari yaptırım kararının ayrıntılarına bakıldığında, internet üzerinden satış yapan 76 ticari işletmeye, her bir firma hakkında 104 bin 781 Türk lirası olmak üzere, toplam 7 milyon 963 bin 356 lira, fahiş fiyat uyguladığı tespit edilen 113 diğer işletmeler hakkında ise her bir firmaya yönelik 10 bin 475 lira olmak üzere, toplam 1 milyon 183 bin 675 lira idari yaptırım uygulanmıştır. İdari yaptırıma konu uygulamaların 111'inin maske, 6’sının maske ve dezenfektan, 1'inin maske ve kolonya, 36'sının dezenfektan, 26'sının kolonya, 1'inin ıslak mendil ve kolonya, 2'sinin ıslak mendil ve 6'sının gıda ürünleri ile ilgili olduğu görülmektedir."

Pekcan, Reklam Kurulunun yaptığı toplantıların önemine vurgu yaparak, "Kurulca mart ayında yapılan iki toplantıda haksız fiyat artışı uyguladığı tespit edilen 198 firma hakkında 10 milyon 90 bin 60 lira idari para cezası uygulanmıştır." şeklinde konuştu.

Konu olan aykırılıkların sürmesi durumunda para cezasının 10 katına kadar artırılması imkanını olduğunu belirten Pekcan, "Bakanlığımız tarafından temel ihtiyaç ve gıda maddelerinin arz zinciri güvenliğinin sağlanması için ithalatçılar, üreticiler, satıcılar nezdinde gerekli denetim faaliyetlerine ara vermeden devam edilecek ve aykırı bulunanlara da gerekli yaptırımlar uygulanacaktır." değerlendirmesini yaptı.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr