Pedagojik Formasyon nedir, nasıl alınır? Pedagojik formasyon kalktı mı?
Eğitim fakültesinden mezun olmayan öğretmenlerin öğretmenlik mesleğini yapabilmeleri için verilen pedagojik formasyon eğitimi, son günlerin en çok araştırılan konusu haline geldi. Peki, Pedagojik Formasyon nedir, nasıl alınır? İşte, öğretmenlik mesleğinin olmazsa olması pedagojik formasyon eğitimi hakkında bilinmesi gerekenler..
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından izin verilen üniversitelerin bünyelerinde bulunan Eğitim Bilimleri Fakültelerinde verilen pedagojik formasyon eğitimi, eğitim fakültelerinden mezun olmayan öğretmenlerin, öğretmenli mesleklerini yapabilmeleri için verilir. Pedagojik formasyon eğitim alan kişiler öğretmenlik vasfı kazanırlar. Bu belgeyi alabilmek için de kişilerin formasyon eğitimine katılabilmeleri, için gerekli olan şartları taşıması gerekir.
Son zamanlardan hakkında çok fazla araştırma yapılan pedagojik formasyon eğitiminin nasıl alınacağı sorgulamaları da artmaya başladı. Bu yazımızda, pedagojik formasyon eğitimine ilişkin detaylara yer verirken eğitim süreci ve programa katılma şartları ile ilgili bilgileri de derledik.
Pedagojik Formasyon nedir, nasıl alınır?
Pedagojik formasyon, eğitim fakültelerinden mezun olmamış olanların öğretmen olabilmelerini sağlayan belgedir. Formasyon eğitimine hak kazanan kişiler gerekli eğitimlerini tamamladıktan sonra teknik bilgiler verilir ve bu bilgilerle birlikte öğretmenlik mesleğininin yapılması adına kişiye yetkinlik kazandırılır. Formasyon programı içerisinde yer alan derslerdeki amaç kişilere öğretmenlik mesleğine uygun olan derslerin aktarılmasıdır.
Pedagojik Formasyon programlarına MEB Talim ve Terbiye Kurulu'nun açıklamış olduğu yaklaşık 100'e yakın alan üzerinde mezun olan herkes katılım sağlayabiliyor. Bu programlar yalnızca bünyesinde eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümünü bulunduran üniversiteler tarafından açılabiliyor.
Pedagojik Formasyon eğitiminin alınabilmesi için ilk olarak MEB kararıyla belirlenmiş olan pedagojik formasyon eğitimi alınan bölümlerden birini okunması ya da o bölümlerden mezun olunması gerekiyor. Belirlenmiş olan o bölümlerde eğitim hala devam ediyorsa söz konusu bölümde en az 2 yarı yılın doldurmuş olmanız da aranan şartlar arasında.
Pedagojik formasyon kalktı mı?
Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi de pedagojik formasyonun kalkıp kalkmadığı oldu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim Terbiye Kurulu tarafından 29 Haziran 2020 tarihinde 12 sayılı Karar ile birlikte yükseköğretim kurumlarınca sertifika çerçevesinde devam ettirilen pedagojik formasyon sertifikasıyla ilgili eğitiminin geçerliliğinin kaldırılmasına karar verilmiştir. Bu kararın alınması sonrasında bildiri, YÖK tarafından bütün üniversitelere gönderilmiştir.
Geçtiğimiz süreç içerisinde bir açıklama yapan YÖK, Pedagojik Formasyon ile ilgili eğitim sertifika programın tekrar başlatılacağını bildirirken 2021-2022 eğitim öğretim yılı itibariyle eğitimin verilmeye başlanacağını bildirdi.