13.01.2023-09:32 (Son Güncelleme:13.01.2023-17:16)

Peçenek’in kardeşi de Karadeniz’de: Doğal gaz için son viraj

Karadeniz gazında heyecanla beklenen sona yaklaşılıyor. Kuyulardan gelen gazın ana boru hattına bağlanmasını sağlayacak olan 280 tonluk gaz toplama ve dağıtım haznesi Çepni" de 2 bin 200 metre derinlikteki deniz tabanına yaklaşık 1 günlük operasyon sonucunda başarıyla yerleştirildi.

Karadeniz gazını çıkarmaya devam eden Fatih Sondaj Gemisi’nin çıkardığı gazı karaya bağlayacak olan dağıtım ve toplama haznesi olan Peçenek’ten sonra deniz tabanına an itibariyle indirilen ikinci toplama ve dağıtım haznesi Çepni de başarıyla deniz tabanına indirildi.

Enerji üssü hızla göğe yükseliyor

Türkiye'nin doğal gaz ithalatını yaklaşık yüzde 30 oranında düşürecek 710 milyar metreküplük keşifte gazı karaya çıkarmak için çalışmalar son hızıyla sürüyor.

Sabah'ta yer alan habere göre Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ekiplerinin çalışmaları hem denizde hem da karada büyük bir fedakarlık ile devam ediyor.

10 bine yakın kişinin ter döktüğü Sakarya Gaz Sahası Projesi'nde sona doğru yaklaşılıyor. Gazın ulusal sisteme bağlanacağı mart ayına sayılı günler kala hem karada hem de denizde yapılan çalışmalarla enerji üssü büyük bir hızla yükseliyor.


Peçenek’in kardeşi Çepni

Kasım ayının sonunda deniz altındaki en büyük ekipman olan ve TPAO tarafından Peçenek ismi verilen gaz toplama ve dağıtım haznesi denize indirilmişti.

Yaklaşık 2 ay sonra ise Çepni ismi verilen aynı büyüklükteki ikinci gaz toplama ve dağıtım haznesi de deniz tabanına başarıyla yerleştirildi.

Büyük uğraşlar sonucu özel bir gemiyle limana getirilen Çepni, karadaki hazırlıklarının ardından tekrar gemiyle 170 kilometre açıktaki Sakarya Gaz Sahası'na götürüldü.

270 ton ağırlığında olan ve yaklaşık 5,5 metre yüksekliğinde, 8,5 metre genişliğinde ve 18,2 metre uzunluğundaki dev ekipman yoğun bir çalışmayla yaklaşık 23 saat içinde deniz tabanına yerleştirildi.

Ekipmanı deniz tabanına yerleştirirken su altı robotlar kullanıldı.


Kara ölçüm istasyonu ve boru hattı yapımı tamamlandı

Öte yandan denizdeki çalışmaların yanında karada da çalışmalar hız kesmeden sürüyor. Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'nde çalışmaların yüzde 85'i tamamlanırken BOTAŞ da yerli gazı ulusal sisteme bağlamak için çalışmalarını tamamladı.

Yerli gazın ölçümünü yapacak istasyon gaz alımına hazır hale getirildi.

Proje kapsamında birinci fazda üretilecek 10 milyon metreküplük gazı ulusal sisteme bağlayacak 36 kilometrelik boru serimi de yine BOTAŞ ekipleri tarafından bitirildi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr