Parke gıcırtısı neden olur, nasıl geçirilir? Parke gıcırtısı tamiri
Birçok kişi parke gıcırtısından şikayet etmektedir. Parke gıcırtısını geçirecek yöntemleri merak etmekte ve araştırmaktadırlar. Sizler için parke gıcırtısı nasıl geçer araştırdık. Parke gıcırtısı nasıl oluşur? Parke gıcırtısı için çözüm yolları. İşte ayrıntılar.
Vatandaşlar parke gıcırtısı, parkeden gelen sesi nasıl yok edileceğine dair bilgileri merak edilmektedir. Evinize yeni bir parke döşediyseniz 3-6 yıl arası parkenin kalitesine göre rahat edebilirsiniz.
Parke gıcırtısı tamiri nasıl yapılır?
Parke gıcırtısı her bastığınız anda gelen rahatsız edici sestir. Bu ses bilhassa eskiyen ve şişen parkelerden gelmektedir. Evinizde hasta, yaşlı, bebek varsa parkeden gelen bu ses yüzünden rahat hareket edemezseniz zorlaşır.
Güncel bir parke değiştirmek isteseniz montaj dahil olmak üzere parke ücretleri 140-180 TL arasındadır. Bu ücretler metrekare fiyatları kapsamaktadır. Bu duruma evin temizliği, tozlanmasını da eklerseniz çok zor durum sizi bekliyor demektir.
Parke gıcırtısı geçirme yöntemleri
1. Basit bir işlem olan tornavida ve bebek pudrası ile parke gıcırtısından kurtulun. Gıcırtı yapan parkeyi bulun ve tornavida yardımı ile hafifçe kaldırın. Parkenin gıcırdayan yerine bebek pudrası sürün ve tekrar orayı kapatın. Burada dikkat etmeniz gereken şey; parkeyi dikkatli bir şekilde kaldırmak ve aynı dikkatle kapatmaktır. Gıcırdayan parke aralarına pudra sürün. Hatta işlemi kolaylaştırmak için bez yardımı ile pudranın üzerine bezi koyarak plastik çekiç ile vurun. İşleminiz kolaylaşacaktır.
2. Tutkal, şırınga ve 3 mm uçlu matkap yardımı ile parke gıcırtısına son! Tespit edilen gıcırdayan parkeye 1 cm olacak şekilde matkap yardımı ile delin. Şırınga ile tutkal sıkın. İyice bastırın ki gıcırdayan yerlere tutkal ulaşsın. Daha sonra delik açılan yere tahta macunu sürerek açık olan yeri kapatınız.
3. Parke gıcırtısı 2.uygulanan yöntem ile aynısı uygulanmakta fakat farklı malzemelerle yapılmaktadır. Yine tespit edilen parkeye 1 cm ile matkapla delik açın. Silikon tabancası ile silikon sıkın deliğe. Şırıngaya göre daha güçlü olan silikon tabancası parkenin altına iyi yedirmekte.
4. Bu yöntem en başarılı sonucu alan yöntem diyebiliriz. İnce tahta çivisi ile gıcırdayan parkelere çakın. Betona gelmemesi için çiviyi dikkatli çakmanızı tavsiye ederiz. Çivinin kafasını daha içeri girmesini sağlamak için ince demir çubuk ile vurabilirsiniz. El beceriniz varsa vidalama şekli ile de yapabilirsiniz.
5. Az zarar verebilecek bir yöntem de diyebiliriz. Bıçak yardımı ile parke aralarını açınız ve tutkal sıkınız parke aralarına. Bu işlem çok basittir. Belirlenen parkeye 1 cm ile bıçak ile açın ve içine tutkal dökün. 1 gün beklerseniz parke gıcırtısının geçtiğini görebilirsiniz.
Parke gıcırtısı neden oluşur?
Aslında parkeyi yeni bitirdin ama gıcırdıyorsa, ya da 5 yıllığına bir eve taşındınız ve parke zeminler gıcırdıyor olabilir. Parke zeminlerin gıcırdamasının birçok nedeni olabilir. Özellikle sahibi tarafından döşenmemişse veya parke zeminin altına gerekli kaliteli şilte yerleştirilmemişse, parke zemininiz zamanla gıcırdatabilir. Elbette bunun birçok nedeni vardır. Bunlar:
-Kalitesiz parkeler 1 sene sonrasında gıcırdamaya başlar.
-Çok fazla nem alan parkeler gıcırdar.
-Parke şilte üzerine döşenmeli.
-Parkeler doğru bir şekilde döşenmediyse, şilte ince ve kalitesiz ise gıcırdar.
-Parke çok fazla suya maruz kaldı ise gıcırdar.
-Parkeler çok fazla güneş ile temas halinde ise gıcırdayabilir.
-Parkelerin döşendiği yer pürüzsüz ve düz olmalıdır.
-Parke yapan ustanın önemi de büyüktür. El becerisi iyi olmalıdır.
Parke neden ses çıkarır?
Parke zeminlerin neden ses çıkardığını sorduğunuzda en büyük sebebinin zamanla yıpranması ve su, buhar veya temizlik maddelerinin temas etmemesi olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle su, parke zeminlerin düşmanıdır. Parke zemini nemli bir bezle sildikten sonra, kuru bir bezle parke zeminin üzerindeki suyu 2-3 kez silin, bu da parke zeminin gıcırdamasını azaltabilir ve uzun ömürlü olmasını sağlayabilir. Ayrıca parkenizin kaliteli ve en az 0,8 mm ve 1 cm olmasına dikkat edin. Parkenizi bitirecek ustaların referanslarına bir göz atın ve daha önce yapmış ve memnun kalan ustaları bulmaya dikkat edin.