TBMM Genel Kurulu'nda Paris İklim Anlaşması görüşmeleri gerçekleşti. Görüşmelerin sonrasında yapılan oylamada 353 milletvekili oy kullandı ve 353 oyla beraber Paris Anlaşması'nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi kabul edilmiş oldu. >Tüm bu yaşananlar neticesinde son günlerin çok konuşulan başlıklarından olan Paris İklim Anlaşması'nı sizler için inceledik.
CUMHURBAŞKANI PARİS İKLİM ANLAŞMASINI YÜRÜRLÜĞE SOKUYOR
Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı doğrultusunda Türkiye Paris Anlaşması'nı 10 Kasım tarihinde yürürlüğe sokacak. Paris Anlaşması 2015 yılında imzalanmıştı ama onaylanmamıştı. Türkiye 2053 için sıfır emisyon hedefi belirledi. 4 Kasım Paris İklim Anlaşması'nın yıldönümüdür.
PARİS İKLİM ANLAŞMASI NEDİR?
Paris İklim Anlaşması, sera gazını azaltmayı amaçlayan bir anlaşmadır. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında 22 Nisan 2016’da imzalanmıştır. 196 ülkenin imzasını taşıyan Paris İklim Anlaşması 4 Kasım 2016 yılından itibaren yürürlüktedir.
PARİS İKLİM ANLAŞMASININ AMAÇLARI NELERDİR?
Paris İklim Anlaşması, iyimser tahminlerle birtakım iklim sorunlarına çözüm bulmayı amaçlar. Bu kapsamda belli başlı amaçları şu şekildedir;
- Küresel sıcaklık artışına paralel olarak artan dünya yüzey ısısını sanayi devrimi öncesi dönemin ısı seviyesine getirmek.
- Küresel çaptaki sera gazı salınımının azaltılması.
- Sera gazını azaltmak amacıyla devletlerin her türlü imkânı seferber etmesine destek olmak.
- Küresel ısınmanın etkilerini minimal düzeye indirmeyi amaçlayan Paris İklim Anlaşması’ndan çıkmak karşısında ülkelere herhangi bir yaptırımda bulunulmuyor.
PARİS İKLİM ANLAŞMASINI HANGİ DEVLETLER FONLUYOR?
195 ülkenin imzaladığı ve uymayı taahhüt ettiği Paris İklim Anlaşması, bu kapsamda dünyanın en etkili iklim hareketi olarak görülüyor.
Paris İklim Anlaşması’nı anlaşmaya dahil olan her ülke fonluyor ve fonlama ile biriken para, ülkelerin emisyon salınımı ile mücadelesinde kullanılıyor. Gelişmiş ülkeler gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelere destek veriyor.
PARİS İKLİM ANLAŞMASI ÜYELERİ HANGİ ÜLKELER?
Anlaşmanın 196 ülke tarafından imzalanmış olması bu anlaşmayı dünya çapında en çok kabul gören anlaşma olarak öne çıkarıyor. Çin, Hindistan, Meksika, Güney Kore, Türkiye, Fransa gibi ülkeler üye ülkeler arasında bulunuyor.
TÜRKİYE, PARİS İKLİM ANLAŞMASINI ÖNEMSİYOR MU?
İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında, düşük karbonlu ekonomiye küresel düzeyde geçilmesi hususu Türkiye için de büyük önem teşkil ediyor. Bu nedenle Türkiye, iklim değişikliği ile mücadeleyi sadece bir çevre sorunu olarak görmüyor. Türkiye’nin bakış açısına göre bu anlaşma, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin izleyeceği büyüme stratejilerini, enerji politikalarını, sağlık ve tarımla ilgili programlarını, su kaynaklarının kullanımını, gıda güvenliğini, düşük karbonlu ekonomiye geçiş ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerini doğrudan etkileyecek. Böylece gelecek nesillere sürdürülebilir ve temiz bir dünya bırakılacak.