18.06.2018-11:50 (Son Güncelleme:18.06.2018-11:35)

Parathormon Nedir?

Kalsiyum eksikliği oluşması durumunda paratiroid bezlerine gelen uyarı neticesinde salgılanan PTH, kemiklerden kalsiyum salınımını sağlar. Böylece kandaki kalsiyum seviyesi artar.Peki, Parathormon Yüksekliği Ve Düşüklüğü Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Kalsiyum eksikliği oluşması durumunda paratiroid bezlerine gelen uyarı neticesinde salgılanan PTH, kemiklerden kalsiyum salınımını sağlar. Böylece kandaki kalsiyum seviyesi artar.Peki, Parathormon Yüksekliği Ve Düşüklüğü Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

PARATHORMAN NEDİR?

Parathormon (PTH), paratiroid bezleri tarafından salgılanan bir hormondur. Patatiroid bezleri, tiroid bezlerinin yakınında bulunan 4 adet hormon bezidir. Büyüklükleri bezelye tanesi boyutundadır. Parathormon’un görevi, kandaki kalsiyumun stabil düzeyini sağlamaktır. Bunun dışında fosfor – fosfat seviyesini ve hücreler arasında kalsiyum – iyon yoğunluğunu kontrol eder.

Kalsiyum eksikliği oluşması durumunda paratiroid bezlerine gelen uyarı neticesinde salgılanan PTH, kemiklerden kalsiyum salınımını sağlar. Böylece kandaki kalsiyum seviyesi artar. Bununla birlikte metabolizmada inaktif durumda olan D vitamini de parathormon’un böbrekleri uyarması ile birlikte aktif duruma gelir. Aktif D vitamini ise bağırsaklarda kalsiyum emilimini arttırarak kanda kalsiyum seviyesini yükseltir.

PTH, bazı durumlarda miktarı artan kalsiyumun böbreklerden idrarla atılmasını sağlar. Bununla birlikte, böbreklerden atılan mineral miktarını azaltarak, kandaki kalsiyum miktarının dengelenmesinden de sorumludur. Parathormon seviyelerinin artması yada azalması, normalin çok altında yada üstünde kalsiyum düzeylerine neden olur ve bu durum beraberinde ciddi bazı hastalıkları getirebilir. Kalsiyum eksikliği Hipokalsemi, yüksekliği ise Hiperkalsemi olarak tanımlanır.

PROTHORMON YÜKSEKLİĞİ

Parathormon seviyesi yüksekliğine neden olabilecek birçok olasılık vardır. Parathormon yüksekliği, öncelikle böbrekte meydana gelen bir rahatsızlığı akla getirir. Fosfor yüksekliğinden kaynaklanan bir böbrek rahatsızlığı, parathormon bozuklukları yada parathormon bezlerinin aşırı çalışmasına neden olan bir faktör parathormon yüksekliğine neden olabilir. Parathormon yüksekliğine neden olabilecek rahatsızlıklar;

Besin yolu ile alınan gereğinden çok fosfor minerali, böbreklerin fosforu süzerek dışarı atmasına engel olabilir. Aşırı laksatif etkili ilaç kullanımı, kalsiyum veya magnezyum yetersizliği, aşırı D vitamini depolanması ve ağır fiziksel egzersiz sonrasında gelişen rabdomiyaliz ( kas hasarı ), fosfor yükselmesine neden olur.

Psödohipoparatiroidi (Metabolizmanın parathormona kayıtsız kalması durumudur. Parathormon üretimi normaldir ancak vücut parathormonun etkilerine engel olur. Böyle bir durumda parathormon bezleri daha fazla hormon salgılamaya başlar ve parathormon yüksekliği ortaya çıkar. Kalıtsal bir hastalıktır.

Kalsiyum eksikliği ( Beslenme ile yetersiz kalsiyum alımı, sindirim sisteminde eksik kalsiyum emilimi ve böbrek hastalıkları nedeniyle idrar ile birlikte fazla miktarda kalsiyum kaybı )

Primer Hiperparatiroidi ( Parathormon bezlerinde aşırı hormon salgılanması ve şişlik )

D vitamini eksikliği ( yeterli güneş ışığı alamama durumunda ortaya çıkan emilim sorunları )

Gebelik

Gebelik ve lohusa döneminde ender olarak parathormon yüksekliği görülebilir

PROTHORMON DÜŞÜKLÜĞÜ

Parathormon Düşüklüğü

Paratirod bezlerinde hasar

Aşırı kalsiyum ve fosfor alımı

Düşük magnezyum seviyesi

Sarkoidoz ( İç organlarda görülen iyi huylu nodüller )

Paratiroid bezlerine iç hasar verebilecek otoimmun hastalıklar

Radyasyon etkisi

Kalsiyum, fosfor ve D vitamini değerlerinin dengesiz olma durumu

Parathormon düşüklüğü belirtileri; kas krampları, karıncalanma, uyşma hissi, özellikle el ve ayak parmak uçlarında ve spazm nöbetleri.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın


Haber365
bilgi@haber365.com.tr