02.09.2021-14:32 (Son Güncelleme:02.09.2021-15:28)

Pakette Gördü Kendisi Üretmeye Karar Verdi!

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yaşayan ve Bilgisayar Mühendisi olan Cihan Saymaz (33), arkadaşlarıyla ceviz yerken paketin arkasını çevirdiklerinde Şili'den geldiğini gördü ve yerli Safranbolu bademi üretmeye karar verdi.

Badem üretmek için hava istasyonu kuran Saymaz, 60 dönümlük arazide verimli badem elde edip yurt dışına ihraç etmeyi hedefliyor.

Yaklaşık 10 yıldır teknoloji sektöründe çalışan Cihan Saymaz, İstanbul’dan taşınarak Karabük’ün Safranbolu ilçesine yerleşti. Saymaz, 4 yıldır yaptığı araştırmalarının ardından ailesiyle birlikte badem dikimi yapmaya karar verdi. Hazineye ait 60 dönümlük tarım arazisini kiralayan Saymaz, Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün destekleriyle badem bahçesi oluşturdu. Geleneksel tarımın yanında teknolojiyi de kullanan Saymaz, kurduğu hava sistemi ile verimli ürün almayı amaçlıyor.

YÜKSEK VERİM ALMAYI PLANLIYORUZ

Ferragnes ve Ferraduel Badem cinslerinin olduğunu söyleyen Saymaz 'Safranbolu’ya özellikle bu cinsi tercih ettik. Bu bölgede yapılmamış aslında. Dediğim gibi badem aslında ilkbahar geç donlarına yakalanan ve bu yüzden verimi düşük olan bir tür. Biz ekmiş olduğumuz türlerle dona yakalanmadan yüksek verim almayı planlıyoruz' dedi.

BU NEDEN TÜRKİYEDE ÜRETİLMİYOR DİYE DÜŞÜNDÜK

Bahçede yaklaşık 2 bin 200 adet badem fidanının bulunduğunu aktaran Saymaz, 'Arkadaşlarımızla bir öğlen vakti ceviz yerken paketin arkasını çevirip baktık. Şili’den ithal edildiğini gördük. Başka bir paket alıp badem yiyelim dedik. Onun da Şili’den geldiğini gördük. O an ‘Bu neden Türkiye’de üretilmiyor, biz bunu üretemez miyiz’ diye düşündük'diye konuştu.

TEKNOLOJİ VE GELENEKSEL YÖNTEM BİR ARADA

Saymaz sözlerine, 'Hem bu konuda yayınlanan makaleleri inceledik hem de bu üretim yapan insanlarla görüştük. Aslında verim alabileceğini gördük ama buna biraz teknoloji karıştırabilirsek çok daha verimli bir sonuca ulaşabileceğimizi fark ettik. 3-4 yıllık bir araştırmanın sonunda karar verdik. Şu an geleneksel yöntemleri kullanıyoruz ama bunun yanında teknolojiyi de kullanıyoruz. Burada hava istasyonumuz var. 24 saat bize her dakika sinyal gönderiyor. Havanın nemini, rüzgarını, hızını, hangi yönden estiğine dair verileri topluyoruz. Bu veriye uygun olarak gübreleme ve sulama çalışmalarını yapıyoruz. Bununla hem kendi işimizi hem de geleneksel tarımı harmanlayıp yaptığımız bir sürece dönüştü' diyerek devam etti.

YURT DIŞINDA SAFRANBOLU BADEMİ SATILACAK

'Bunu işleyip paketleyip ihracat yapabilirseniz çok daha döviz girdileri sağlayabiliyorsunuz. İleride kendi kırma ve paketleme tesislerimizi kurmayı düşünüyoruz. Aslında bunu toptan olarak değil de paketleyerek belki kendi markamızı ilerde kuracağımız yapıya çevirmek istiyoruz. Safranbolu markasını paketlere bastığımızda yurt dışına Safranbolu bademi olarak satılan bir ürün elde edeceğiz. Uzun vadede hedefimiz bu' diyerek sözlerine son verdi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr