Özel ve devlet Üniversite kayıt dondurma ne zaman ve nasıl yapılır? Üniversite kayıt dondurmak için gerekli şartlar ve mazeretleri
Üniversite kayıt dondurma işlemi yapmayı düşünen kişiler, İnternet üzerinden nasıl yapılacağı konusunda araştırmalara başlamış durumda. Özel ve devlet Üniversite kayıt dondurma ne zaman ve nasıl yapılır? Üniversite kayıt dondurmak için gerekli şartlar ve mazeretler nelerdir? Bir çok kişinin merak etmiş olduğu bu konunun detaylar sayfamızda yer almaktadır.
Üniversite kayıt dondurma işlemi yapmayı düşünen kişiler, İnternet üzerinden nasıl yapılacağı konusunda araştırmalara başlamış durumda. Maddi sebeplerden, ailevi konulardan yada sağlık konuları yüzünden dondurma işlemlerini yapmayı düşünenler için detaylara geçelim..
Üniversite kayıt dondurma işlemi ne demektir?
Maddi sebeplerden, ailevi konulardan yada sağlık konuları yüzünden kazandıkları üniversitede öğrenimine devam edemeyecek olan kişiler, üniversitelerin sunmuş olduğu kayıt dondurma işlemlerinden faydalanabilmektedirler. Belli bir zaman süreden sonra kendilerini hazır hissettikleri zaman öğrenimine tekrar devam etme şanslarına da sahiptirler.
Geçerli bir sebebiniz varsa eğer, kayıt sildirme işlemi yerine dondurma işlemini kullanabilirsiniz. Bu istek sadece öğrencinin isteyeceği şekilde olmaktadır. Şahıs yükseköğretim kuruluna geçerli sebebini bildirerek, istenen evrakları sunduktan sonra, belirli bir süre sonrasında dondurma işlemi gerçekleşmektedir. Kaydını dondurmuş olan öğrenciler, o seneki derslerden sorumlu sayılmayarak, devam etmeye karar verdikleri zaman nerede ara verdiyse aynı şekilde oradan devam etmektedirler.
Üniversite kayıt dondurma nasıl yapılır?
Üniversite kaydınızı dondurmak için, önce yükseköğretim kurumunda öğrenci olmanız gerekir. Sonrasında kayıt dondurma evraklarınızın uygun bulunacak şekilde olması, geçerli bir mazeretiniz'in bulunuyor olması ve kayıt isteğinizi belgeleyen bir dilekçe sunmanız gerekmektedir. Bu geçerli sebepler arasında, askerlik, heyet raporlu olan hastalıklar, geçim zorluğu yaşayan ailelerin fakirlik durumları dondurma işlemlerinde geçerli sebepler arasındadır. Geçim zorluğu yaşayan kişilerin belgelerini dönem başından itibaren ilk 1 ay içinde yapabilmektedirler.
Geçerli sebepleri olan öğrenciler ne kadar süre dondurma işlemi yaptırabilir?
Dondurma işlemlerini yapmayı düşünen öğrenciler, yönetim kurulunun uygun bulacağı geçerli sebepler sayesinde ya 1 yada en fazla 2 yarıyıl izin alabilmektedirler. Öğrencinin dondurma süresinin toplamı, normal öğrenim zamanının yarısını aşmaması gerekmektedir. Önlisans öğrencilerinin en fazla 2 yarıyıl, lisans öğrencilerininde en fazla 4 yarıyıl süre şeklinde dondurma zamanları bulunmaktadır. İzinli oldukları süreler öğrenim durumlarından sayılmamaktadır. İzinli olan öğrenciler, dönem içinde hiç bir sınava katılamaz ve öğrenci kimliğini hiçbir şekilde alamaz.
Askerlik için üniversite kayıtı nasıl yapılır?
Askere gidecek olan öğrenciler, evlerine gelen celp kağıtlarını ve başlangıç zamanlarını yükseköğretim kurumuna sunmaları gerekir. Yoksa başvurusu yok sayılır. Askerlik süresi ne kadarsa o kadar dondurma işlemi gerçekleşir. Askerliğin bittiği zamandan itibaren hemen yükseköğretime bildirilmesi gerekerek, devam kayıt işleminin yaptırılması gerekmektedir.
Kayıt dondurma işlemi yapacak olan öğrencilerin harç durumları nasıl ödenmektedir?
Öğrenim yılı başlamadan yapılacak çift dönem kayıt dondurmalarında o öğretim senesinin harç ödemesi alınmaz. Önceden ödeme yapmamış ama sonrasında kayıt dondurmak için başvuruda bulunan öğrencilerin kabul zamanlarında ücret kesilmektedir. Öğrenci harç yatırma işlemini gerçekleştirip sonrasında dondurma işlemini başvurursa, yatırmış olduğu harcı geri alamaz. Öğrenimin başladığı dönem içinde dondurma işlemi yapacaksa, o dönemin harç ücreti yatırılmak zorundadır. Tek dönem için kayıt dondurma yapacak olan öğrenciler, o dönemim sadece harç bileşenini öder.