13.08.2024-10:20 (Son Güncelleme:13.08.2024-10:20)

Özel okullar UKOME kararını dinlemiyor: Servis fiyatlarına fahiş zam

Okulların açılmasına kısa bir süre kala binlerce öğrencinin kullanacağı servis ücretleri UKOME kararına göre yüzde 15 oranında zamlanmıştı. Ancak özel okullar bu kararı görmezden gelerek en kısa mesafeden bile 70 bin lira talep ediyor. İşte detaylar…

Özel okullar UKOME kararına rağmen servis fiyatlarına fahiş derecede zam yaptı. 2024-2025 eğitim öğretim yılı için belirlenen servis ücretleri açıklandı. Rehber personel masrafları dahil edildiğinde, en kısa mesafe için yıllık ücret yaklaşık 23 bin lira, en uzun mesafe için ise yaklaşık 55 bin lira olarak belirlendi. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) geçen yıla göre yaptığı yüzde 16 oranındaki zam, bazı özel okullarda yüzde 80'e kadar çıkmış durumda.

Servis fiyatlarına fahiş zam

Henüz birçok özel okulun servis ücretleri netleşmemişken, zincir bir özel okulda geçen yıl 39 bin lira olan en kısa mesafe ücreti bu yıl 71 bin liraya yükseldi. Servis şoförleri, UKOME'nin belirlediği yüzde 16'lık zammı yetersiz buldu ve artan maliyetlerin bu durumun arkasındaki temel neden olduğunu savundular.


Fiyatları düşürmek için rekabet ortamı oluşmalı

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmeleri Başkanı Günhar Sinar, özel bir hizmet sunulması durumunda özel bir ücret alınacağını belirterek, "Fiyatları düşürmek istiyorsanız rekabet ortamı oluşturmalısınız. Ancak tur şirketleri ve okullar, meslektaşlarımızı çalıştırıyor" dedi.

Sinar ayrıca, servis ücretlerinin servis esnafına yansımadığını ve özel okul sahipleri ile tur firmalarının servis şoförlerini içeri sokmadığını ifade etti. Bu durumun, öğrencilerin güvenliği konusunda endişelere yol açtığını ve rekabetçi bir ortamın sağlanmasını zorlaştırdığını belirtti.

muratcankilic@haber365.com.tr