Özbekistan’da Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 4. Genç Liderler Forumu katılan Selçuk Bayraktar’dan önemli açıklamalar
Yaptığı çalışmalarla tüm dünyanın dikkatini çeken Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Özbekistan'ın tarihi Buhara şehrinde yapılan Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 4. Genç Liderler Forumu'na katılarak açıklamalarda bulundu.
Özbekistan’da gerçekleşen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 4. Genç Liderler Forumu katılan Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, gençlere hitap etti.
Dünya genelinde yaptığı çalışmalarla dikkatleri üzerine çeken Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Milli Teknoloji Hamlesi başlıklı söyleşide Türk havacılık alanında geçmişten bugüne yapılan çalışmaları anlatarak, önemli uyarılarda bulundu.
Kendisi için manevi ilmi anlamı çok büyük olan Özbekistan’da bulunmaktan oldukça keyif aldığını belirten Bayraktar, "Ata yurdunda bulunmaktan ve milli teknoloji hamlesini ilmi ve manevi kaynağımız olan bu topraklardan bu meydandan sunum yapmaktan çok bahtiyarım." dedi.
Milli ve özgün insansız hava aracı
Yaptıkları insansız hava araçlarının büyük ilgi gördüğünü dile getiren Selçuk Bayraktar, ‘’Türkiye'de 2000'lerin başında ilk robotik uçağını, 2007'de ilk milli insansız hava aracını, 2009'da Bayraktar'ın prototipini yaptıklarını, 2014'te ise Bayraktar TB2 Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine girdi. 2015'te de Roketsan'ın geliştirdiği mühimmatlarla silahlı hale geldi’’ açıklamasında bulundu.
Akıncı ilk uçuşunu yaptı
Dünyada sadece 3 ülkenin yapabildiği 6 tonluk Akıncı’nın ilk uçuşunu yaptığını, bu sürecin aslında 6 kilogramdan 6 tona kadar giden 20 yıllık bir yolculuk olduğuna dikkat çeken Bayraktar, kendilerinin milli ve özgün insansız hava aracı yaptıklarını belirtti.
Çalışmaların büyük bir ekiple berber yapıldığını dile getiren Bayraktar, "Benim vazifem de teknik ekibi bir orkestra şefi gibi koordine etmek. Kendi bilgimi ve tecrübemi de katıyorum. 13 farklı mühendislik disiplininden oluşan büyük bir ekibimiz var bizim." diye konuştu.
Nasıl yaptınız önemli
Yapılan işlerde ilkelerinden birinin bir şeyi nasıl yaptığınız değil de neden yaptı olduğuna değinen Bayraktar, "Ne yaptığınızdan ziyade nasıl yaptığınız sorusu var. Hangi ahlakla yaptığınız sorusu. Nasıl yaptığınız ne yaptığınızdan da önemli. Bundan da öte, neden yaptığınız sorusu var ki, bu en önemli kısmını teşkil ediyor. İşte, neden yaptığınızla birlikte ne yaptığınız bir anlam kazanabiliyor." ifadesini kullandı.
Alanında dünyanın en iyisi uçaklar yapmayı başardık
Türkiye’de çok önemli çalışmaların yapıldığı bu alanda teknoloji olarak ilk 3 ülke arasına girdiğini ve kendi sınıfında en iyi uçakları yaptıklarının altını çizen Selçuk Bayraktar,"Kendi sınıfında dünyada en iyisi diyebileceğimiz uçakları yapmayı başardık ama tabii yarış devam ediyor. Sürekli gayret etmek gerekiyor." şeklinde konuştu.
Hayatımda aldığım en büyük onurlardan biri
Azerbaycan ile paylaştıkları İHA’ların ülkedeki harekata verdiği destekten ötürü, babası, ağabeyi ve kendisine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Karabağ Nişanı taltif edildiğini söyleyen Selçuk Bayraktar, bunun mesleki olarak hayatında aldığı en büyük onur olduğu dile getirdi.
Dünyanın giderek bir teknoloji çağı olduğunu, her şeyin daha da hızlı ilerlediğini, bir bilginin toplanması için yıllar geçen dönemlerin geride kaldığına değinen Bayraktar, "Bu ne demek, yani siz doğru vizyona ve doğru misyona sahipseniz, işinizi çok iyi ve doğru bir ahlakla, milli ve özgün yaparsanız, geleceğin yarışına hazırlanırsanız. Enseyi hiç karartmaya, umutsuz olmaya gerek yok. O yıkılmaz, yenilmez zannedilen dinozorlar bir anda yıkılır ve siz öne geçersiniz." dedi.