13.06.2020-17:46 (Son Güncelleme:13.06.2020-17:44)

Özbekistan Ziyaret Edilecek Yerler

Bu makalede Özbekistan ziyaret edilecek yerler sorusuna cevap aranacak. Bütün özel, tarihi, kültürel açıdan önemli yerler ve özellikleri size verilmeye çalışılacaktır.

Bu makalede Özbekistan ziyaret edilecek yerler sorusuna cevap aranacak. Bütün özel, tarihi, kültürel açıdan önemli yerler ve özellikleri size verilmeye çalışılacaktır.

Kente, Abdül Kasım Medresesi, Kukeldaş Medresesi ve Barak Han Medresesi gibi bir çok tarihi yapı yer almaktadır.

TAŞKENT

Taşkent, Özbekistan’ın başkentidir. Asya’nın en büyük şehirlerinden biridir. İpek Yolu üzerinde bulunması gibi tarihi açıdan önemli bir özelliği vardır. Taşkent, yılar içinde geçirdiği depremler sonucu yıkıma uğramıştır. Günümüzde yeniden modern binalarla inşa edilmiş bir kenttir.

1-BARAK HAN MEDRESESİ

Barak Han Medresesi, Taşket’in sembollerinden birisidir. 15. Yüzyılda yapılan bu yapı, 16.yüzyılda tamamlanmıştır. Barak Han Medresesi, Taşket’in en büyük medresesidir. Dünyanın en büyük iki Kuran’ı bu medresede sergilenmektedir. Medresenin bir bölümünde eğitim verilmektedir.

2-BAĞIMSIZLIK MEYDANI

Taşkent’te Bağımsızlık Meydanı, heykelleri ve geniş alanıyla, Sovyetler Birliği’nden ayrılışının semboludur.

3-PRENS ROMANOV SARAYI

Prens Romanov Sarayı, Rusya’dan Taşken’e sürgüne gönderilen prens için yapılmıştır. Mimari özellikleriyle ilgi çekmektedir. Prens Romanov Sarayı’nın bahçesi pek çok geyik heykelleriyle süslenmiştir.

4-MİNOR CAMİ

Minor Cami, Taşkent’in Minor Mahallesi’nde beyaz mermerden yapılmış, kendine özgür turistlerin ilgisini çeken bir yapıdır.

5-EMİR TİMUR HEYKEL

Emir Timur, Özbekistan’ın en sevilen liderlerinden biridir. Aynı adda olan, Emir Timur Meydanında yer alır.

6-EMİR TİMUR MÜZESİ

Bu müzede Özbekistan’ın en sevilen hükümdarı olan Emir Timur’un simgelemek için yapılmıştır. Bu müze, mavi kubbeli küçük bir binadır. Müzede, Emir Timur dönemine ait, tarihi eserler, belgeler, haritalar sergilenmektedir.

7-DEVLET UYGULAMALI SANATLAR MÜZESİ

Devlet uygulamalı Sanatlar Müzesi’nde bölgeye ait, yerel sanatçıların, 7000’den fazla sanat eseri sergilenmektedir.

8-DEVLET TARİH MÜZESİ

Devlet Tarih Müzesi, 1867 yılında kurulmuştur. Müzede, nümismatik, arkeolojik, ve etrografik 250.000’den fazla eser sergilenmektedir. Müzenin eserlerinin geçmiş tarihi, Taş Devri’ne dayanmaktadır. Taş Devri tarihinden günümüze uzanan çok boyutlu bir koleksiyondur.

9-TELEVİZYON KULESİ

Televizyon Kulesi, 375 metre yüksekliğinde, Orta Asya’nın en yüksek kulesidir. Şehri yukarıda seyretmek için kuleye çıkmak iyi bir seçim olabilir.

SEMERKANT

Semerkan, Özbekistan’ın büyük şehirlerinden biridir. Semerkant, tarihi, kültürel, geleneksel dokusu ve zenginliği özellikleriyle 2001 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir.

Semerkant’ta Registan Meydanı, Uluğ Bey Medresesi, Bibi Hanım Camii gibi pek çok önemli tarihi yapı ve yer vardır.

Semerkant, Orta Asya’nın en verimli, en değerli toprakları üzerinde, Mayeraünnehir’de bulunmaktadır. Masal şehir olarak bilinir, dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Semerkan’ın çok eskiye uyanan tarihi nedeniyle günümüze pek çok eser miras kalmıştır. Semerkant, UNESCO Kültürel Miraslar Listesi’nde yer almaktadır.

1-REGİSTAN MEYDANI

Registan Meydanı, şehrin en önemli tarihe sahip olan meydanıdır.

Registan Meydanı üzerinde, 15. Yüzyılda yapılan Uluğ Bey Medresesi bulunur. Bu medrese, çinilerle kaplı, görkemli, bir eserdir. Uluğ Bey Medresesi, Uluğ Bey için yapılmıştır. Uluğ Bey, atronomi alanında bilimsel bilgi tarihi açısından önemli bir insandır. Uluğ Bey, burada, astronomi, matematik, kimya gibi alanlarda araştırmalar yapmış ve ders vermiştir.Registan Meydanı, Orta Asya-Türk mimarlığının nadir görünen örmeklerinin sergilenidiği meydandır.

Semerkant’ın sokaklarında gezinirken, farklı zamanlardan günümüze kalan mimari eserler göreceksiniz. Bunlar, Bibi Hanım Camii, Gür Emir Medresesi, Şah-ı Zinde Camii, Kok Sarayı ve Eski Ticaret Çarşısı gibi önemli tarihi yapılardır.

2-GUR-İ EMİR KALESİ

Gur-i Emir Kalesi, 14. yüzyıldan günümüze kalan, Timur İmparatorluğu’nun kurucusu Timur’a adanmış bir türbeden ve bir külliyede oluşmaktadır. Gur-i Emir Kalesi, mimari özellikeleri, İran mimari motiflerinden esinlenmiştir. Türbe 37 metre yüksekliğindedir. Türbeye Timur hanedanının önemli üyelerinin defnedildiği bir kabristan haline gelmiştir. Her yıl, türbeyi ve külliyeyi çok sayıda insan ziyaret etmektedir.

3-BİBİ HANIM CAMİ

Bibi Hanım Cami, Semerkant mimari açıdan Timurlu mimarisinin özelliklerinin en usta işlendiği bir mimari eserdir. Timur, eşi Bibi Hanım’a ithafen yaptırmıştır.

BUHARA

Buhara, tarih boyunca, Moğallar, Sasaniler, Karahanlılar ve Perslere başkentlik yapmıştır. Buhara tarihsel olarak önemli bir özelliğe sahiptir. İpek yolu üzerinde yer almıştır. Bu nedenle en eski yerleşim yeri olmuştur. 500 yılık tarihiyle şehir merkezi, UNESCO Dünya Kültür Listesi’ne alınan ilk şehir merkezidir. Buhara, Asya’nın merkezinde yer alan en tarihi eskilere uzaman bir şehirdir. UNESCO tarafından Buhara’da bulunan pek çok eser dünya mirasları listesine alınmıştır. 15. Yüzyılda bilim, kültür ve sanat merkezi olan Buhara, döneminin aydınlarının eğitim gördüğü bir şehirdi. Şehir’de 140’tan fazla mimari eser vardır. Nakşi Bendi Türbesi, Ark Kalesi, Leb-i Havuz Külliyesi, Abdül Aziz Han Medreses gibi önemli eserler bulunmaktadır.

1-ABDÜLAZİZ HAN MEDRESESİ

1652 yılında inşa edilmiştir. Bu medrese yüz yılar boyu Asya’da eğitimin merkezi oldu. Bu medresenin mimarisinde, resme önem verilmiştir. Dekorasyonunda, Çin ejderhası ve İran mitolojisinin Zümrüdü Anka kuşu işlenmiştir. Medresenin içinde Buhara Oyma Ahşap Müzesi yer almaktadır. Bu müzede, 16.- 18 yüzyıl arası ahşap oyma sanatı örnekleri koleksiyonu sergilenmektedir.

2-İMAM BUHARİ MÜZESİ

Buhara’da doğan İmam Buhari, Müslüman dünyasının önemli bir ismidir. Özbekistan, önemli bulduğu bu insan için bir müze açmıştır. İmam Buhari Müzesi

3-KALON MİNARESİ

Kalon Minareski, 1127 yılında Karahanlı Hükümdarı Arslan Han tarafından yaptırılmıştır. Günümüze kadar pek çok yıkım atlaşmıtır. Kalon Minaresi, bitmek bilmeyen hikayeleri ve süslemeleriyle hala Buhara’da ayaktadır.

4-MİNİ ARAP MEDRESESİ

Miri Arap Medresesi, Buhara’nın tarihi ve kültürel merkezlerinden biriydi. Hala da bu özelliğini yaşamaktadır.

5-ÇAR MİNAR MEDRESESİ

1807 yılında inşa edilmiştir. Çar Minar, dört minareli medrese anlamına gelmektedir. Minarenin kubbeleri turkuaz rengindedir. Çar Minar mimarisi Hindu mimari özelliklerine benzemektedir. Buhra hanlarının yaptırmış olduğu son örnektir.

Bu yazıda Özbekistan ziyaret edilecek yerler konusunda önemli bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Umarım, siz de gidip görebilirsiniz.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr