08.05.2022-23:47 (Son Güncelleme:08.05.2022-23:47)

ÖYP (Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı) nedir? ÖYP başvuru şartları nelerdir, kimler başvurabilir?

Son yıllarda üniversite sayılarının artmasıyla öğretim üyelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Öğretim üyesi olmak için gerekli olan Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı merak edilmeye başlandı. Peki Öğretim Üyesi Yerleştirme Programı (ÖYP) nedir? ÖYP başvuru şartları nelerdir, kimler başvuru yapabilir? detaylar haberimizde yer almaktadır.

Son dönemlerde üniversite sayılarının artmasıyla öğretim üyelerine duyulan ihtiyaçta artmıştır. Öğretim üyesi olmak için gerekli olan Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) merak edilmeye başlandı. Lisans eğitimlerini tamamlayan kişilerin akademik kariyer istemesi üzerine başvurdukları ÖYP yurt içi ve dışı lisansüstü eğitim programlarından sonra hazırlanan bir programdır.

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı nedir?

Yurt içinde ya da dışında lisans eğitimlerini tamamlayan kişilerin akademik kariyerlerine devam etmesi için başvurdukları ÖYP aynı zamanda farklı imkanlara sahip bir 35. madde uygulaması olarak bilinmektedir. Sadece lisans eğitimini bitirenlerin başvuru yapabildiği bir sistem olan ÖYP lisans eğitimini tamamlayan kişilerin öğretim üyesi olmasına imkan sunmaktadır.


ÖYP başvuru şartları nelerdir, kimler başvuru yapabilir?

ÖYP'ye başvuru yapmak isteyen lisan mezunları ÖYP başvuru şartlarını araştırmaya başladı. ÖYP başvuru şartları şunlardır:

-ALES'ten en az 70 puan almak

-35 yaşından küçük olmak

-Diploma puanında bir sınır bulunmamaktadır.

ÖYP'ye başvuru yapmak isteyen kişiler ilk önce YÖK'ün sistemine giriş yaparak araştırma görevlisi başvurularını yakından takip etmeleri gerekmektedir. Başvuru dönemi başladığı zaman başvuru yaparak ÖYP uygulamasına katılabilir. Yapılacak yerleştirmeler ÖYP puanı esas alınarak yapılır. Yapılan tüm işlemler merkezi sistemle yönetilir. Başvuru yapan kişilerin şartları karşılaması halinde sistem otomatik olarak ÖYP uygulamasına dahil edilir ve gerekli eğitim programı hazırlanır.   

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr