10.08.2020-14:54 (Son Güncelleme:26.01.2022-10:05)

Ovülasyon (Kadınlarda Yumurtlama Dönemi) Nedir?

Sağlıklı olan her kadında yaşanılan ovülasyon dönemi ergenlik dönemi ile başlangıç gösterir. Ovalüsyon dönemi nasıl gerçekleşir, belirtileri nelerdir? İşte tüm detaylar...

Ovülasyon dönemi ergenlik dönemi ile başlangıç gösterir. Sağlıklı olan her kadında yaşanılan bir durumdur. Bu durum monopoz dönemine kadar devam eder ve belli bir süreden sonra da biter.

Kadınlarda yumurtlama dönemi, 28 günlük adet döngüsünün tam ortasında gerçekleşen bir dönemdir. Adet başlangıcından 6 gün sonra yumurta salınımı başlar, 14 gün sonra ise olgunlaşma sürecine girer. Kadınlarda yumurtlama dönemi, yumurtalıklardaki rezervlerin hormonun da etkisiyle yumurtanın fallop tüplerine bırakılmasıyla gerçekleşmektedir.

OVÜLASYON NASIL GERÇEKLEŞİR?

Üreme çağında sağlıklı bir kadında her ay yumurtlama dönemi gerçekleşir. Gebelik oluşması için rahme açılan fallop tüplerinde bulunan yumurta ve erkek üreme hücresi olan spermin bir araya gelmesi gerekir, bu sebeple ovülasyon bir gebeliğin oluşması için en önemli etkenlerden biridir. Gebelik oluşması için ovülasyon belirtilerini yakalamak ve bu tarihleri değerlendirmek daha hızlı sonuç almanızı sağlar. Bu belirtileri yakalayabilmek için bir aylık döngünüzü bilmek fayda sağlar.


28 günde bir düzenli olarak adet görüyorsanız, adet başlangıcınızdan altı gün sonra yumurta salınımı başlar, genellikle 14 güne kadar yumurtalarınız olgunlaşma sürecini geçirir. Sağlıklı bir kadında her ay yaklaşık 3 ila 30 yumurta olgunlaşır ve en olgun yumurta fallop tüplerine salınır. Bu yumurtanın canlı kalma süresi 24 saattir. Spermler kadın bedeninde beş güne kadar canlı kalabildikleri için yumurtlama öncesi ve yumurtlama günü gebelik sağlamak için önemli bir süredir.

YUMURTLAMA DÖNEMİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Rahim Ağzında Görülen Değişimler

Yumurtlama döneminde bedeniniz spermle yumurtanın birbirine daha kolay kavuşması için daha nemli ve daha yumuşak bir hale gelir. Yumurtlamanın hemen öncesinde ve yumurtlama süresinde önceki günlerden farklı olarak serviksiniz daha yumuşak ve ıslak bir hal alır, bunu elinizle kontrol etmek kolay olur.

Yumurtlama Dönemi Sancısı

Yumurtlama döneminde kadınların büyük bir kısmı, eğer vücutlarını dinlerlerse karın bölgesinin alt kısmında adet sancısına benzeyen sancılar hissedilir. Eğer takvimsel olarak ay döngünüzün ortalarına yakınsanız ve sancı, kramp gibi işaretler hissediyorsanız bunu yumurtlama belirtisi olarak görebilirsiniz.

Yumurtlama Dönemi Akıntısı

Yumurtlama döneminde görülen akıntı diğer günlerde görülen saydam akıntıdan farklıdır. Bu akıntı daha kaygan ve iki parmak arasında tutulduğunda uzayabilir yapıdadır ve bir yumurtlama dönemi belirtisidir.

Meme Hassasiyeti

Bedeni hamileliği hazırlamak için artan progeston hormonu meme hassasiyetine sebep olabilir. Ay döngüsünün ortasında adet dönemindeki hassasiyete benzer bir hassasiyet yumurtlama dönemi emaresi olarak görülmektedir.

Vücut Isısında Artış

Yumurtlama döneminde vücut ısında bir ya da bir dereceye yakın bir artış görülür. Düzenli olarak her sabah vücut ısısı kontrolü yaparak, yükselmenin başladığı günleri takip etmek ve gebelik için değerlendirmede bulunmak mümkündür.

Cinsel İstek Artışı

Yapılan araştırmalar yumurtlama dönemi ve cinsel istek arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Bu dönemde salgılanan hormonlar ve bu hormonların yarattığı değişim cinsel istekte artışa sebep olur. Kişisel olarak bunu takip edip, yumurtlama dönemi işareti olarak değerlendirmek mümkündür.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr