03.09.2024-10:33 (Son Güncelleme:03.09.2024-10:33)

Otomobil tarihinde ilk kez bu duruma düştü: Önlem gelmezse faaliyetini durduracak

Dünyanın önemli otomobil markalarından Volkswagen, rakiplerine karşı daha rekabetçi önlemlerin getirilmesi gerektiğini aksi taktirde Almanya’da ilk defa fabrika kapatabileceklerini bildirdi.

Alman otomotiv devi Volkswagen, tasarruf ve maliyet azaltma stratejileri kapsamında Almanya'da fabrika kapatabileceği uyarısında bulundu. Şirketin yönetim kurulu tarafından yapılan son toplantının ardından yapılan açıklamada, Volkswagen AG bünyesindeki markaların kapsamlı bir yeniden yapılandırmaya gitmesi gerektiği vurgulandı.

Fabrika Kapanma Riski Kapıda

Dünya Gazetesi'nin aktardığı bilgilere göre, Volkswagen'in yalnızca demografik değişimlere dayalı bir yeniden yapılandırma ile rekabet gücünü artırmanın yeterli olmayacağı ifade edildi. Açıklamada, “Mevcut durumda araç ve parça üretim tesislerinin kapatılması, hızlı önlemler alınmazsa artık kaçınılmaz hale gelebilir.” denildi.

Alman otomobil üreticisi, 2029 yılına kadar işten çıkarmaları engelleyen iş güvencesini sonlandıracağını duyurdu ve bu konuda tüm adımların İşçi Konseyiyle birlikte değerlendirileceğini belirtti.


Yeni Rakipler Volkswagen'i Zorluyor

Volkswagen CEO'su Thomas Schaefer, ekonomik koşulların giderek zorlaştığını belirterek, Avrupa otomotiv pazarında yeni rakiplerin ortaya çıktığını dile getirdi. Schaefer, “Almanya, rekabet gücü açısından daha gerilere düşüyor.” diyerek, Volkswagen'in tasarruf için daha radikal adımlar atması gerektiğini vurguladı.

Volkswagen Çalışma Konseyi, şirketin Almanya'daki büyük araç ve parça üretim tesislerini kapatma planlarına karşı çıkacaklarını belirtti ve bu planlara direnç göstereceklerinin altını çizdi.

650 Bin Kişilik İstihdam Tehlikede

Volkswagen Grubu, 17 Avrupa ülkesi ile Amerika, Asya ve Afrika'da bulunan 10 ülkede toplam 114 üretim tesisinde yaklaşık 650 bin kişiye istihdam sağlıyor. Almanya’daki çalışan sayısı ise yaklaşık 300 bin. Şirket, 2026 yılına kadar 10 milyar avro tasarruf sağlama ve personel giderlerini beşte bir oranında azaltma hedefi doğrultusunda adımlar atmayı planlıyor.

muratcankilic@haber365.com.tr