23.05.2022-13:17 (Son Güncelleme:23.05.2022-13:17)

Otomatik vites ehliyeti nedir, nasıl alınır? Otomatik vites ehliyeti alanlar manuel kullanabilir mi? Otomatik vites ehliyetinde yaş sınırı

Araç kullanmayı daha kolay hale getiren otomatik vites ehliyeti hakkında araştırmalar devam ediyor. Peki Otomatik vites ehliyeti nedir, nasıl alınır? Otomatik vites ehliyeti alanlar manuel kullanabilir mi? İşte Otomatik vites ehliyetinde yaş sınırı...

Geçtiğimiz yıllarda insanların araç kullanımını daha kolay hale getiren otomatik vitesli otomobillerin hayata geçirilmesiyle beraber ehliyet belgesi sisteminde de önemli değişikler yapıldı. Otomatik vitesli araçlarla beraber otomatik vites ehliyet belgesi de hayata geçirildi. Son yıllarda pek çok kişinin rağbet gösterdiği otomatik vites ehliyeti konusunda insanların bazı soru işaretleri bulunuyor. Bu sorular arasında ‘’Otomatik vites ehliyeti nedir, nasıl alınır? Otomatik vites ehliyeti alanlar manuel kullanabilir mi?’’ soruları öne çıkıyor.

Otomatik vites ehliyeti nedir, nasıl alınır?

Artık çıkan yasaya göre, otomatik ehliyetleri bir ehliyet alıyorsanız, manuel olan araç kullanmayacaksınız. Artık iki vitesli aracında ehliyetleri ve sınavları farklı olarak. İkisi içinde sürücülere ayrı ayrı ehliyet verilecek. Günümüzde artım hemen hemen her kurs, otomatik vites için ehliyet kursu veriyor. Yeni düzenleme kapsamında ehliyet kurslarına gidenlerin sadece manuel araçla eğitim alma zorunluluğu bulunmuyor. Fakat manuel araç kullanmak isteyenlerin manuel ehliyet almaları gerekiyor. Otomatik araç ehliyetiyle manuel araçlar kullanılamıyor.


Otomatik araç ehliyet almak için izlenmesi gereken süreçler şu şekilde:

İlk olarak kurs ücreti ödemeniz gerekiyor. Bu ücret ise şehirden şehre göre değişebileceği için ortalama bu tutara 2000 TL diyebiliriz. Sonrasında teori sınavına girmeniz gerekecek. Bu sınavın ücreti her yerde aynı ve sabittir ve değişkenlik göstermez. Teori sınavını geçen kişiler, direksiyon sınavına girmesi gerekiyor. Aynı şekilde bu sınavın fiyatı da 110 TL’dir. Son olarak sınavı geçtiğinizde kart ve harç ücretlerini yatırmanız gerekiyor. Bu herkes için geçerli ve zorunlu olan bir tutardır. 805 TL ödemelisiniz.

Otomatik araç ehliyetini manuel ehliyete çevirmek isteyenlerin kurs ücreti ve direksiyon sınav ücreti birlikte olmak üzere toplamda 1100 TL’lik bir ücret ödemesi gerekiyor. 

Haber365
bilgi@haber365.com.tr